Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jsem vcelku zdatná kuchařka, aspoň dle reakcí okolí a mám přítele Keňana. Máme spolu být první celý víkend u mě. Ráda bych mu uvařila něco dobrého, možná i typicky českého, ale není to podmínkou. Už jsem mu dělala lasagně a z těch byl nadšený. Chtěla jsem se poradit, co uvařit. Uvažovala jsem o haluškách a štrúdlu, nebo o nějaký omáčce s knedlíkem. Ale nevím, jestli halušky nebudou pro cizince "slizké". A zda tu seženu hrubou mouku.
Musím šetřit, takže drahé věci nepřipadají moc v úvahu, přesto bych chtěla pokud možno dobře a kvalitně uvařit a upéct, co byste zvolili vy? Vím, že každý člověk má tisíc chutí a ač si normálně v kuchyni dost věřím. Teď ani náhodou :D Tohle je úplně jiná kultura, tak co by cizince tak mohlo nadchnout? Ještě malá poznámka, nechce jíst moc nezdravě, protože normálně se stravuje vesměs co mu přijde pod ruku.
Mamina radila bramboráky s uzeným a zelím a bábovku (ale ta mi přijde taková obyč)
Zdravím. Knedlo-vepřo-zelo. Nebo Segedin s knedlíkem. Šťouchaný brambor a sekanou, nebo karbánátky. Upekla bych štrůdl, nebo nějaký koláč. Těch možností je hodně, ale pokud jste zdatná kuchařka, bude mu chutnat patrně vše.
Nevím, kde žijete, ale když máte problém s hrubou moukou, asi to nebude v Čechách. Udělala bych pravou českou bramboračku, zeleninu, česnek, majoránku, máslovou zásmažku a hlavně houby! Ty asi použijete sušené. A potom švestkové knedlíky z tvarohového těsta. Navrch cukr a rozpuštěné máslíčko. není to drahé, není to tučné. Nikoho tím neurazíte a bude to vonět zaručeně až k nejbližšímu buši! *:D* Jaga.
Hlavně dobrou snídani po staroanglicku, třeba je jednoduché, rychlé, dobré a lehké: Na pánvi rozpálíme rostlinný olej. Nakrájíme na půlky rajčata velikosti větších cherry a dáme jich na pánev tolik, až je dost plná (třeba úhledně do kruhu). Přihodíme na kolečka nakrájený čertovský špekáček (dobře se oloupe a je mírně pikantní) a po chvíli 2 vejce, jimž propíchneme žloutek, aby se roztekl. Zmírníme plamen a smažíme - dusíme, dokud nejsou vajíčka hotová a rajčata podušená (způlky, vršek rajčete je jenom prohřátý). Na mělký talíř rozhodíme na kostičky pokrájený chleba (který vsákne kapalinu = olej+šťáva z rajských) a na to hotovou omeletu vyklopíme. Zdravější to je pochopitelně bez toho špekáčku, v tom případě osolíme.
Ta koprovka mne přivedla ještě na křenovou omáčku.
A co třeba houbový kuba, nebo cmunda (nevím, jestli by příteli nevadilo, že je hodně mastná?). A mně chutná tökfőzelék čili tekvicový prívarok, maďarské a slovenské lidové jídlo, viz třeba varecha.pravda.sk/..., ale google vám najde spoustu dalších receptů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.