Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Popraskaný štrůdl - jak to?

Od: pt® odpovědí: 26 změna:

Tak jsem upekla tvarohový štrůdl a popraskal mi, nevíte proč? Asi hodně tvarohu, nebo velká teplota? Ale na chuť je výborný. Jak tomu pro příště zabránit? Děkuju za rady. - pt


Popraskaný štrůdl - jak to?

 

 

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x

Dobrý den:)Dělávám jej často a nemám ho popraskaný.Jak tak koukám,tak jste dala opravdu hodně tvarohu,bude to tím:)Jinak peču na 200st.,cca 20 min.

 

hodnocení

2x
avatar babkazov

Pavli, je to lístkové těsto? Když peču z lístkového, dám přeložení dolu a vrchní stranu párkrát propíchnu vidličkou. Anebo když ho přeložím a chci ten překlad nahoře, píchnu do něho několik párátek. A to i tehdy, když ho skládám jakože umění. .D Ale ten váš, to neva, že se rozjel, úplně se mi sběhly sliny. Musí to být dobrota!

 

hahanaj*
hodnocení

2x

já propíchám vždy nahoře těsto na dosti místech a potřu vajíčkem -nikdy nepopraská

 

hodnocení

2x

Štrůdl z listového těsta nepropíchávám, ale vezmu nůžky a shora nastříhávám. Ještě nikdy mi neprasknul.

 

ivik*
hodnocení

1x

Já ho peču tak, že prvních asi 15 minut pečení dám teplotu trouby asi na 110 stup., pak postupně zvyšuju na 150 a peču opravdu pomalu,nic neuspěchávat,jinak to z mraž.list.těsta popraská vždycky..

pt®
hodnocení

Díky, kuchařinky za rady a za nápady. Teď jsem upekla další, je to trochu lepší, ale stejně praskl. Ale polepšila jsem se. :D - pt

Popraskaný štrůdl - jak to? #2
anna*
Nikdy závin z listového těsta nepropichávám. Není proč. A peču vždy na 200 st. A z kynutého vždy nejdříve chvíli na 150, pak 180.

 

 

pt®
hodnocení

Děvčata, je to kupované lístové těsto, štrůdly jsem nepropíchala, to mně nenapadlo, ach jo. Já dala do dvou tvarohů dva žloutky a cukr, promíchala a byla náplň. Bílky jsem pak vidličkou rozkvedlala a mašlovačkou potřela nohavice štrůdlu. Tak příště asi pořádně propíchat. Moc děkuju za rady. - pt

hahanaj*

potírám celým vejcem rozšlehaným ne bílkama - bílkama potírám sekanou ,aby nepraskla

a propichuji i štrůdl z jakéhokoliv těsta a i s jablky ,

propichuji i linecký koláč na plechu

hahanaj*

Pavli, myslím když ho nakrájíš na řezy nevypadá nijak špatně a jistě chutná výborně ...

pt®
hodnocení

Hani, příště se polepším, dnes si to žaludek přebere, musí. Já potírám bílkem z úsporných důvodů, když dám žloutek do tvarohu, abych nemusela vzít další vajíčko, nevadí to? Jo, a zdá se mi, že se to jakby s tím bílkem nepřipéká, či nepřipaluje. - pt

 

miklous*
hodnocení

0x
Otázkou je jestli popraskal nebo se rozjel ve spoji. Z fotky to nepoznám. Já ho dávám také spojem dolů. Čím vlhčí náplň, tím vzniká uvnitř více páry a ta pak chce ven a tím může popraskat (proto propíchat - nebo tučnější tvaroh ;)). Nevadí - jste mě nalákala, půjdu něco upéct... :)
pt®
hodnocení

Ne, ne, není to ve spoji, ten jsem měla vespod, to bude myslím tím, že jsem ho nepropíchala. - pt

ludka

Měla jsem i propíchaný se spojem dolů, potřený celým vejcem a stejně popraskal, zkusím pomalé postupné pečení, jak to tu někdo už popsal (110°C a pak 150°C) Ľudka

 

kaja9
hodnocení

0x

Sodoma gomora, to je nadělení v tom pekáči,.. :-O, ale i tak bych si dal :)

pt®
hodnocení

No, jo, no, kdybych ty pláty těsta dala na plech a potřela to tím tvarohem, tak by to vyšlo na stejno,:D ale dobrý je, fakt. Manžel už zbaštil půlku nohavice. - pt

 

pohanka*
hodnocení

0x

Jaký tvaroh jste použila? Na pečení používám balený tvaroh. Ten ve vaničce ne, protože je moc řídký. A těsto moc nelístkovalo. Byla trouba dostatečně předehřátá?

 

xixi*
hodnocení

0x
Chyba bude v tom nepropíchání zvrchu, případně příliš mokrý tvaroh, kdy pára prostě těsto roztrhla. Ale uřčitě je výborný, voní až sem *palec*

 

narf
hodnocení

0x

To je dobré, takový podobný tvarožák s DROBENKOU se prodává v hypermarketech. Řekla bych všem, že to je nový recept "praskavý koláč". Šmytec.

 

pt®
hodnocení

Tak, dnes se mi povedl ten tvarohový štrůdl. Ale přidala jsem do tvarohu jeden vanilkový pudink a přidala trochu nasekaných mandlí. - pt

Popraskaný štrůdl - jak to? #3

Bezva, bezva. Určitě je tak dobrý, jako je krásný. :) Já jsem dělala Hraběnčin koláč a na půlku plechu jsem dala dva tvarohy ve vaničce, našlehané s cukrem a necelým sáčkem pudinku. A ostatní, sníh s troškou pudinku a nastouhané těsto, stejně jako na polovinu s jablíčky. Nemělo to chybu! ;)

xixi*

No vidíte, povedl se moc pěkně *palec*

pt®
hodnocení

"babkazov" a "xixi", děkuju za povzbuzení, snad se povede i příště. - pt

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Ten poslední je už opravdu krásný, hned bych si s chutí zakrojila.

Ono se ne nadarmo říká: Opakování matka moudrosti.

Já lístkové těsto nekupuju, dělám si doma, buď tažené, nebo lístkové. Dám sem recept

Tažené: 1/2 l hladké mouky, 1vejce, kousek másla, špetka soli, 1 lžíce octa, zadělat podle potřeby vlažnou vodou. Dobře propracovat. Z tohoto množství jsou 2 záviny.

Lístkové - používám hlavně na kremrole:

1. těsto: 15 dkg hladké mouky, 3 žloutky, špetka soli, 1 lžíce octa, podle potřeby vlažnou vodu. Dobře propracovat, až se v těstě dělají puchýřky.

2. těsto: 15 dkg hladké mouky, 1 máslo. Obojí zpracovat v těsto.

Rozválet 1 těsto, do něj dát 2. těst, složit, nechat asi 15 minut odpočinout. Pak rozválet, přeložit, znovu odpočinout. A ještě jednou. No a pak se už dá z těsta tvořit.

doplněno 13.12.13 13:07:

Nakonec, ani ten prasklý by mi nevadil. Nechá se to sníst lžičkou. Hlavně, že je to dobré.

pt®
hodnocení

"babuško", umíš povzbudit díky, a díky i za ten receptík. - pt

 

lidus*
hodnocení

0x

Děvčata taky mi někdy praskne ale nemáme to na výstavu a na chuti to nic nemění, máme rádi kraje, dělám nohavičky 6 na plech na široko, listové těsto kupuji Babické.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]