Popraskaný štrůdl - jak to?

Od: Datum: 14.11.13 17:32 odpovědí: 22 změna: 13.12.13 13:36
avatar

Tak jsem upekla tvarohový štrůdl a popraskal mi, nevíte proč? Asi hodně tvarohu, nebo velká teplota? Ale na chuť je výborný. Jak tomu pro příště zabránit? Děkuju za rady. - pt



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 14.11.13 17:37
avatar

Dobrý denDělávám jej často a nemám ho popraskaný.Jak tak koukám,tak jste dala opravdu hodně tvarohu,bude to tímJinak peču na 200st.,cca 20 min.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 14.11.13 17:38
avatar

Pavli, je to lístkové těsto? Když peču z lístkového, dám přeložení dolu a vrchní stranu párkrát propíchnu vidličkou. Anebo když ho přeložím a chci ten překlad nahoře, píchnu do něho několik párátek. A to i tehdy, když ho skládám jakože umění. .D Ale ten váš, to neva, že se rozjel, úplně se mi sběhly sliny. Musí to být dobrota!

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 14.11.13 17:38

já propíchám vždy nahoře těsto na dosti místech a potřu vajíčkem -nikdy nepopraská

Ohodnoceno: 2x
 
Od: pt®
Datum: 14.11.13 17:49
avatar

Děvčata, je to kupované lístové těsto, štrůdly jsem nepropíchala, to mně nenapadlo, ach jo. Já dala do dvou tvarohů dva žloutky a cukr, promíchala a byla náplň. Bílky jsem pak vidličkou rozkvedlala a mašlovačkou potřela nohavice štrůdlu. Tak příště asi pořádně propíchat. Moc děkuju za rady. - pt

Datum: 14.11.13 17:58

potírám celým vejcem rozšlehaným ne bílkama - bílkama potírám sekanou ,aby nepraskla

a propichuji i štrůdl z jakéhokoliv těsta a i s jablky ,

propichuji i linecký koláč na plechu

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.11.13 18:11

Pavli, myslím když ho nakrájíš na řezy nevypadá nijak špatně a jistě chutná výborně ...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 14.11.13 18:15
avatar

Hani, příště se polepším, dnes si to žaludek přebere, musí. Já potírám bílkem z úsporných důvodů, když dám žloutek do tvarohu, abych nemusela vzít další vajíčko, nevadí to? Jo, a zdá se mi, že se to jakby s tím bílkem nepřipéká, či nepřipaluje. - pt

Datum: 14.11.13 17:52
Otázkou je jestli popraskal nebo se rozjel ve spoji. Z fotky to nepoznám. Já ho dávám také spojem dolů. Čím vlhčí náplň, tím vzniká uvnitř více páry a ta pak chce ven a tím může popraskat (proto propíchat - nebo tučnější tvaroh ;)). Nevadí - jste mě nalákala, půjdu něco upéct...
Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 14.11.13 17:56
avatar

Ne, ne, není to ve spoji, ten jsem měla vespod, to bude myslím tím, že jsem ho nepropíchala. - pt

Od: kaja9
Datum: 14.11.13 18:02

Sodoma gomora, to je nadělení v tom pekáči,.. :-O, ale i tak bych si dal :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 14.11.13 18:11
avatar

No, jo, no, kdybych ty pláty těsta dala na plech a potřela to tím tvarohem, tak by to vyšlo na stejno,:D ale dobrý je, fakt. Manžel už zbaštil půlku nohavice. - pt

Datum: 14.11.13 19:42
avatar

Jaký tvaroh jste použila? Na pečení používám balený tvaroh. Ten ve vaničce ne, protože je moc řídký. A těsto moc nelístkovalo. Byla trouba dostatečně předehřátá?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: xixi*
Datum: 14.11.13 20:18

Chyba bude v tom nepropíchání zvrchu, případně příliš mokrý tvaroh, kdy pára prostě těsto roztrhla. Ale uřčitě je výborný, voní až sem *palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: narf
Datum: 15.11.13 14:12

To je dobré, takový podobný tvarožák s DROBENKOU se prodává v hypermarketech. Řekla bych všem, že to je nový recept "praskavý koláč". Šmytec.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ivik®
Datum: 15.11.13 15:10
avatar

Já ho peču tak, že prvních asi 15 minut pečení dám teplotu trouby asi na 110 stup., pak postupně zvyšuju na 150 a peču opravdu pomalu,nic neuspěchávat,jinak to z mraž.list.těsta popraská vždycky..

Ohodnoceno: 1x
 
Od: pt®
Datum: 21.11.13 13:22
avatar

Díky, kuchařinky za rady a za nápady. Teď jsem upekla další, je to trochu lepší, ale stejně praskl. Ale polepšila jsem se. :D - pt

Od: pt®
Datum: 10.12.13 20:13
avatar

Tak, dnes se mi povedl ten tvarohový štrůdl. Ale přidala jsem do tvarohu jeden vanilkový pudink a přidala trochu nasekaných mandlí. - pt

Datum: 11.12.13 16:20
avatar

Bezva, bezva. Určitě je tak dobrý, jako je krásný. Já jsem dělala Hraběnčin koláč a na půlku plechu jsem dala dva tvarohy ve vaničce, našlehané s cukrem a necelým sáčkem pudinku. A ostatní, sníh s troškou pudinku a nastouhané těsto, stejně jako na polovinu s jablíčky. Nemělo to chybu! ;)

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: xixi*
Datum: 11.12.13 16:32

No vidíte, povedl se moc pěkně *palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 12.12.13 19:11
avatar

"babkazov" a "xixi", děkuju za povzbuzení, snad se povede i příště. - pt

Datum: 13.12.13 07:16
avatar

Ten poslední je už opravdu krásný, hned bych si s chutí zakrojila.

Ono se ne nadarmo říká: Opakování matka moudrosti.

Já lístkové těsto nekupuju, dělám si doma, buď tažené, nebo lístkové. Dám sem recept

Tažené: 1/2 l hladké mouky, 1vejce, kousek másla, špetka soli, 1 lžíce octa, zadělat podle potřeby vlažnou vodou. Dobře propracovat. Z tohoto množství jsou 2 záviny.

Lístkové - používám hlavně na kremrole:

1. těsto: 15 dkg hladké mouky, 3 žloutky, špetka soli, 1 lžíce octa, podle potřeby vlažnou vodu. Dobře propracovat, až se v těstě dělají puchýřky.

2. těsto: 15 dkg hladké mouky, 1 máslo. Obojí zpracovat v těsto.

Rozválet 1 těsto, do něj dát 2. těst, složit, nechat asi 15 minut odpočinout. Pak rozválet, přeložit, znovu odpočinout. A ještě jednou. No a pak se už dá z těsta tvořit.

doplněno 13.12.13 13:07:

Nakonec, ani ten prasklý by mi nevadil. Nechá se to sníst lžičkou. Hlavně, že je to dobré.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 13.12.13 13:36
avatar

"babuško", umíš povzbudit díky, a díky i za ten receptík. - pt

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.