Nejste přihlášen/a.
Tak jsem upekla tvarohový štrůdl a popraskal mi, nevíte proč? Asi hodně tvarohu, nebo velká teplota? Ale na chuť je výborný. Jak tomu pro příště zabránit? Děkuju za rady. - pt
Dobrý denDělávám jej často a nemám ho popraskaný.Jak tak koukám,tak jste dala opravdu hodně tvarohu,bude to tím
Jinak peču na 200st.,cca 20 min.
Pavli, je to lístkové těsto? Když peču z lístkového, dám přeložení dolu a vrchní stranu párkrát propíchnu vidličkou. Anebo když ho přeložím a chci ten překlad nahoře, píchnu do něho několik párátek. A to i tehdy, když ho skládám jakože umění. .D Ale ten váš, to neva, že se rozjel, úplně se mi sběhly sliny. Musí to být dobrota!
Já ho peču tak, že prvních asi 15 minut pečení dám teplotu trouby asi na 110 stup., pak postupně zvyšuju na 150 a peču opravdu pomalu,nic neuspěchávat,jinak to z mraž.list.těsta popraská vždycky..
Díky, kuchařinky za rady a za nápady. Teď jsem upekla další, je to trochu lepší, ale stejně praskl. Ale polepšila jsem se. :D - pt
Děvčata, je to kupované lístové těsto, štrůdly jsem nepropíchala, to mně nenapadlo, ach jo. Já dala do dvou tvarohů dva žloutky a cukr, promíchala a byla náplň. Bílky jsem pak vidličkou rozkvedlala a mašlovačkou potřela nohavice štrůdlu. Tak příště asi pořádně propíchat. Moc děkuju za rady. - pt
potírám celým vejcem rozšlehaným ne bílkama - bílkama potírám sekanou ,aby nepraskla
a propichuji i štrůdl z jakéhokoliv těsta a i s jablky ,
propichuji i linecký koláč na plechu
Hani, příště se polepším, dnes si to žaludek přebere, musí. Já potírám bílkem z úsporných důvodů, když dám žloutek do tvarohu, abych nemusela vzít další vajíčko, nevadí to? Jo, a zdá se mi, že se to jakby s tím bílkem nepřipéká, či nepřipaluje. - pt
Ne, ne, není to ve spoji, ten jsem měla vespod, to bude myslím tím, že jsem ho nepropíchala. - pt
No, jo, no, kdybych ty pláty těsta dala na plech a potřela to tím tvarohem, tak by to vyšlo na stejno,:D ale dobrý je, fakt. Manžel už zbaštil půlku nohavice. - pt
Tak, dnes se mi povedl ten tvarohový štrůdl. Ale přidala jsem do tvarohu jeden vanilkový pudink a přidala trochu nasekaných mandlí. - pt
Ten poslední je už opravdu krásný, hned bych si s chutí zakrojila.
Ono se ne nadarmo říká: Opakování matka moudrosti.
Já lístkové těsto nekupuju, dělám si doma, buď tažené, nebo lístkové. Dám sem recept
Tažené: 1/2 l hladké mouky, 1vejce, kousek másla, špetka soli, 1 lžíce octa, zadělat podle potřeby vlažnou vodou. Dobře propracovat. Z tohoto množství jsou 2 záviny.
Lístkové - používám hlavně na kremrole:
1. těsto: 15 dkg hladké mouky, 3 žloutky, špetka soli, 1 lžíce octa, podle potřeby vlažnou vodu. Dobře propracovat, až se v těstě dělají puchýřky.
2. těsto: 15 dkg hladké mouky, 1 máslo. Obojí zpracovat v těsto.
Rozválet 1 těsto, do něj dát 2. těst, složit, nechat asi 15 minut odpočinout. Pak rozválet, přeložit, znovu odpočinout. A ještě jednou. No a pak se už dá z těsta tvořit.
doplněno 13.12.13 13:07:Nakonec, ani ten prasklý by mi nevadil. Nechá se to sníst lžičkou. Hlavně, že je to dobré.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.