Nejste přihlášen/a.
Pokusil jsem se udělat domácí šunku v "bojových" podmínkách. Jako formu jsem zvolil krabici od mléka (to se osvědčilo), tu jsem vystlal sáčkem, naplnil odleželým masem, zatížil a dal vařit.
Použil jsem 60dkg kýty. Dal do vlažné vody (asi chyba) a zahříval na 80°C podle teploměru na maso. Nechal jsem to hodinu a zchladil. Šunka je nic moc a hlavně má barvu vařeného masa Uprostřed jsou kousky růžového.
Tipuju na příliš dlouhou dobu vaření. Což je ale v kontrastu s recepty, které uvádějí např kuřecí šunku 1kg a dobu vaření 2 hodiny.
Chci to zkusit příště zkrátit na 30 min, ale rád bych praktickou zkušenost, aby to nebyl další neúspěšný pokus. Velikost je jasná: 0,5kg a krabice od mléka.
díky!
problém u barvy je v tom, jak píše alileta, že při použití klasické soli je maso šedé, pokud se použije rychlosůl, potom získává tu "správnou" červenou barvu, Koukněte někam na web o šunkovarech, jsou tam i recepty, většinou ale uvádí 1 kg masa =1 hodina, nezanedbatelná je i příprava masa a osobně si myslím, že při vaření v krabici od mléka nemůžete obsah stlačit tak,aby se hotový výrobek potom nerozpadal a dal se krájet najemno.
To maso se před naložením musí nakrájet na kousky - já je krájím asi v takové velikosti, jako na guláš. Rychlosůl se rozdělá v malém množství vody, nalije se na maso a celé se to dobře prohněte, aby se rychlosůl dostala opravdu všude. Výsledkem je pak nejen růžová až červná barva šunky a skvělá chuť, ale maso se i spojí do jednoho kusu a dá se pak vychlazené dobře krájet na plátky. Recept, i když trochu jiný, než je u šunkovaru, je také na sáčku té Pragandy. Stojí pár korun a vystačí vám na několikrát. Přeju hodně úspěchů s výrobou šunky a dobrou chuť
Četl jsem kdysi něco o improvizovaném vaření šunky v PET lahvi - přecejenom je pevnější než papír a dá se to do ní těsněji nacpat. Bacha při vaření, petka má tendenci se v hodně horké vodě smrštit. Samozřejmě maso solit pragandou (nejen kvůli barvě, ale i kvůli Clostridium botulinum). Já vařím kilovou šunku v šunkovaru 70°C skoro dvě hodiny. Jo, ještě před nacpáním do formy nakrájené maso pořádně a dlouho prohníst.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.