Proč se nepovedla šunka - vaření

Od: Datum: 13.11.13 22:12 odpovědí: 9 změna: 14.11.13 06:50
avatar

Pokusil jsem se udělat domácí šunku v "bojových" podmínkách. Jako formu jsem zvolil krabici od mléka (to se osvědčilo), tu jsem vystlal sáčkem, naplnil odleželým masem, zatížil a dal vařit.

Použil jsem 60dkg kýty. Dal do vlažné vody (asi chyba) a zahříval na 80°C podle teploměru na maso. Nechal jsem to hodinu a zchladil. Šunka je nic moc a hlavně má barvu vařeného masa :( Uprostřed jsou kousky růžového.

Tipuju na příliš dlouhou dobu vaření. Což je ale v kontrastu s recepty, které uvádějí např kuřecí šunku 1kg a dobu vaření 2 hodiny.

Chci to zkusit příště zkrátit na 30 min, ale rád bych praktickou zkušenost, aby to nebyl další neúspěšný pokus. Velikost je jasná: 0,5kg a krabice od mléka.

díky! :)


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 13.11.13 22:35

Problém bude v přípravě masa před vařením. Já dělám šunku podle návodu u šunkovaru a je vynikající. Maso je potřeba naložit do tzv. rychlosoli. Koupí se v drogerii, možná existují různé, ale já používám tu s názvem PRAGANDA.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 13.11.13 22:57
avatar

problém u barvy je v tom, jak píše alileta, že při použití klasické soli je maso šedé, pokud se použije rychlosůl, potom získává tu "správnou" červenou barvu, Koukněte někam na web o šunkovarech, jsou tam i recepty, většinou ale uvádí 1 kg masa =1 hodina, nezanedbatelná je i příprava masa a osobně si myslím, že při vaření v krabici od mléka nemůžete obsah stlačit tak,aby se hotový výrobek potom nerozpadal a dal se krájet najemno.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 13.11.13 23:09

To maso se před naložením musí nakrájet na kousky - já je krájím asi v takové velikosti, jako na guláš. Rychlosůl se rozdělá v malém množství vody, nalije se na maso a celé se to dobře prohněte, aby se rychlosůl dostala opravdu všude. Výsledkem je pak nejen růžová až červná barva šunky a skvělá chuť, ale maso se i spojí do jednoho kusu a dá se pak vychlazené dobře krájet na plátky. Recept, i když trochu jiný, než je u šunkovaru, je také na sáčku té Pragandy. Stojí pár korun a vystačí vám na několikrát. Přeju hodně úspěchů s výrobou šunky a dobrou chuť

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.11.13 23:03
avatar

Četl jsem kdysi něco o improvizovaném vaření šunky v PET lahvi - přecejenom je pevnější než papír a dá se to do ní těsněji nacpat. Bacha při vaření, petka má tendenci se v hodně horké vodě smrštit. Samozřejmě maso solit pragandou (nejen kvůli barvě, ale i kvůli Clostridium botulinum). Já vařím kilovou šunku v šunkovaru 70°C skoro dvě hodiny. Jo, ještě před nacpáním do formy nakrájené maso pořádně a dlouho prohníst.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 13.11.13 23:37
Ohodnoceno: 0x
 
Od: paw®
Datum: 14.11.13 00:48
Kdyz tam date obycejnou sul, tak musite maso trosku pricukrovat (treba lzickou medu) a ono si zachova ruzovou barvu.
A varit na teplotu 70-80 stupnu
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.11.13 01:13

Jen s obyčejnou solí nikdy nedosáhnete dobrého výsledku!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.11.13 05:54
avatar
Diky všem, maso jsem i pricukroval jednou malou lžičkou cukru. Pragande se jsem se chtěl vyhnout, ale mam ji z minulých let. Budu dal experimentovat, možná bych byl zklamaný, kdyby to bylo na první dobrou *smich*
Datum: 14.11.13 06:50
avatar

Tu Pragandu táta řezník používal už před nějakými 50ti léty. Sanytr také.A to chemie byla v plenkách. :D

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.