Nejste přihlášen/a.
Našel by se tu nějaký opravdu odborník, který by potvrdil nebo vyvrátil, vyplavení vitamínů z cukíny pokrájené do vody, ve které jsou zhruba 10 minut? Následně jsou pak smažené. Známá tvrdé, že plaváním ve vodě se ztratí veškeré vitamíny, i když ta kolečka "plavou" jen krátkou dobu. Podle mě se v té studené vodě jim nic nestane. Ovšem následné smažení zlikviduje určitě. Navíc nevím (ale jistě si mohu najít) jaké vitamíny, zádsadní pro organismus, jsou obsaženy v mladé cukině?
Díky za odpovědi !
Dobrý den, odborník nejsem, ale podívejte se na tabulku viz odkaz. Jsou tam vypsány vitamíny i jejich hodnoty. Cuketa (cukini) se používá hlavně tepelně zpracovaná, tak tam asi dochází ke snížení účinku vitamínů, ale v té vodě zřejmě ne. Jinak cuketa obsahuje tolik vody, že možná není nutné ji ještě namáčet. Zdravím!
doplněno 18.11.13 21:54:Nemáte zač.
Tak nevím sice jaké vitamíny obsahuje cuketa, to si dohledáte na internetu sama. Nicméně jeden z nejdůležitějších vitamínů vitamín C se ničí teplem. Takže namáčení ho neničí, horko při smažení určitě ano, procentuelně nevím. Další vitamíny, A a D jsou jestli se nepletu rozpustné v tucích, takže voda s nimi nic neudělá. Smažení asi také ne. B v cukete asi moc nebude.
Nejvíc je v cukete karotenu, ale i ten se rozpoustí v tucich. C je tam minimum, je tam Mg. No jde o to, ze jedna vzdelana dama tvrdi, ze pár minut plavani mlade cukety ve vode na kolecka nakrajene, nici vitaminy. A mne to prijde jako cira zhovadilost a nesmysl. Proto jsem dotaz vlozila sem, abych se ujistila, ze rika blbost. Diky za reakce!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.