Rolování rolády vs lámání

Od: Datum: 03.11.13 12:39 odpovědí: 10 změna: 03.11.13 23:05
avatar

Dobrý den, chtěla bych udělat roládu, ale nevím, jak jí potom srolovat. Už 2x jsem to zkoušela a vždy se mi to lámalo na kousky. Co dělám špatně? Je moc vysušená, nebo tenká, nebo hrubá, už moc vychladnutá...? Jak na ni? Děkuji za rady a tipy. R.

doplněno 03.11.13 20:02:

Děkuji všem za rady a tipy. Tak já upečené těsto nechala dlouho vychladnout a ještě ke všemu na tom vařicím pekáči. Tak tady byla moje chyba. Jak budu mít čas, tak se do rolády pustím a pak dám vědět a jestli bude mooooooc povedená, tak přidám foto. Ještě jednou dík. R.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 03.11.13 12:43
avatar

Srolujte roládu ještě horkou i s papírem a nechte ji srolovanou vychladnout. Po vychladnutí by to naplnění mělo jít lépe.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 03.11.13 12:45
avatar
Jsou dvě možnosti, tu první upřednostňuji. Pečte ji na papíru, po vyndání z trouby ji nechte jen chviličku vychladnout, 2 min a hned otočte horenohy. Papír nahoře zabrání dalšímu vysychání. Papír odlepte těsně před rolováním.
Druhá možnost je to samé ale místo obrácení ji rovnou zatočte a nechte opět v papíru. Někdo odlepuje někdo ne.
To první je v podstatě profi způsob.
Pokud bude jen pocukrovana tak se maze co bylo na papíře. Pokud obmazana a polita pak opačně.
doplněno 03.11.13 12:56: Zapomněl jsem, že hned po vyndání z trouby jde roláda z plechu dolů, např na desku stolu, studený plech... Aby se dal nepekla na horkém plechu. Když se otočí hned tak je hodně mokrá, je lepší ji nechat minutu dvě vydychat. ;)
Ohodnoceno: 2x
 
Od: wamp®
Datum: 03.11.13 12:56
avatar

6 vajec,6 lžic polohrubé mouky,6 lžic cukru.Z bÍlků ušlehám sníh.Žloutky s cukrem vyšlehám do pěny a potom postupně přimíchávám mouku.Nakonec vmíchám do směsi sníh a ještě vyšlehám,ona je potom krásně nadýchaná.Můžete přidat např.lžičku holandského kakaa nebo kávy.Naliju a rozetřu na pečící papír,který jsem namazala herou a ještě posypala moukou-pak jde roládka krásně dolů,aniž by se trhala.Peču na 200st.,cca 10 min.,to už poznáte.Když je upečená,sundám z plechu na vál,vezmu si do rukou rukavice či utěrky a pěkně ji pevně zabalím.Když vychladne,pomocí nože ji sundám z papíru.No a pak plním.To je celé kouzloPřeji Vám,ať se dílo zadaří

doplněno 03.11.13 13:18:

Samozřejmě,že ji roluji s papírem

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.11.13 13:05

Dobrý den, vždyť jste nám nenapsala, jakým způsobem jí rolujete, tak my nemůžeme odpovědět, co děláte špatně? Jestli jí rolujete v papíře a nebo ve folii, tak se divím, že vám to nejde.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pepr®
Datum: 03.11.13 13:07
avatar

Babičky, roládu vždycky ještě teplou srolovala i pečícím papírem a po vychladnutí ji rozbalila potřela náplní a při opětovném rolování postupně odtrhávala papír.

doplněno 03.11.13 13:08:

A tady jeden návod z netu:

Upečenou roládu podložím mokrou utěrkou a nechám od ní pečicí papír trochu zvlhčit. Pak roluju i s papírem roládu. Nakonec ji zabalím do mokré utěrky a nechám vychladnout. Když je vychladlá, vybalím ji z utěrky a roluju tak, že postupně odstraňuji pečicí papír. Ten je vlhký, takže jde lehko od těsta roláda se krásně lehce sroluje do konečného tvaru.

A obrázky tady

doplněno 03.11.13 13:10:

Sakryš, teď mi došlo, že skoro to samé napsal Clayman. :-D

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 03.11.13 20:04
avatar

No ten postup je tady perfektně znázorněný. Díííííky.

Datum: 03.11.13 13:39
avatar

Upeču na plechu, pečící papír být může nebo nemusí. Hotovou roládu vyklopím na vál, na připravenou utěrku. Pokud je navrchu ten pečicí pepír, ještě za tepla jej stáhnu. Roládu pevně zatočím i s utěrkou a nechám vychladnout. Klidně třeba i do druhého dne. Potom opatrně rozbalím, odstraním utěrku, plním, zdobím krájím a jím!*:-P* Nemá to chybu, zvláště ta poslední činnost je velice příjemná. Jaga.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 03.11.13 15:48
avatar

Dělám to zrovna tak a bez problémů.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: asiasi*
Datum: 03.11.13 15:44

Dělám to přesně jako "babajaga" - jenom upřesňuji můj postup s tím, že utěrku používám mírně vlhkou. Vždy je to bez problémů.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.11.13 23:05
avatar

Roládu peču zásadně na pečícím papíru. Po vytáhnutí z trouby počkám asi tři - čtyři minuty, víc ne. prostě aby to nebylo úplně horké. Sroluji i s papírem a nechám vychladnout. Pára, která se uvolňuje během stydnutí těsta, roládu sama provlhčí. Pak rozbalím bez problémů, neboť je upečený plát podajný a vláčný. Potřu libovolnou náplní a znovu zabalím. Samozřejmě že bez papíru. Ale raději to píši, aby to někdo nepochopil jinak. Nikdy se mi nestalo, že by se roláda lámala, nebo drobila.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.