Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych udělat roládu, ale nevím, jak jí potom srolovat. Už 2x jsem to zkoušela a vždy se mi to lámalo na kousky. Co dělám špatně? Je moc vysušená, nebo tenká, nebo hrubá, už moc vychladnutá...? Jak na ni? Děkuji za rady a tipy. R.
doplněno 03.11.13 20:02:Děkuji všem za rady a tipy. Tak já upečené těsto nechala dlouho vychladnout a ještě ke všemu na tom vařicím pekáči. Tak tady byla moje chyba. Jak budu mít čas, tak se do rolády pustím a pak dám vědět a jestli bude mooooooc povedená, tak přidám foto. Ještě jednou dík. R.
Babičky, roládu vždycky ještě teplou srolovala i pečícím papírem a po vychladnutí ji rozbalila potřela náplní a při opětovném rolování postupně odtrhávala papír.
doplněno 03.11.13 13:08:A tady jeden návod z netu:
Upečenou roládu podložím mokrou utěrkou a nechám od ní pečicí papír trochu zvlhčit. Pak roluju i s papírem roládu. Nakonec ji zabalím do mokré utěrky a nechám vychladnout. Když je vychladlá, vybalím ji z utěrky a roluju tak, že postupně odstraňuji pečicí papír. Ten je vlhký, takže jde lehko od těsta roláda se krásně lehce sroluje do konečného tvaru.
A obrázky tady
doplněno 03.11.13 13:10: Sakryš, teď mi došlo, že skoro to samé napsal Clayman.
Upeču na plechu, pečící papír být může nebo nemusí. Hotovou roládu vyklopím na vál, na připravenou utěrku. Pokud je navrchu ten pečicí pepír, ještě za tepla jej stáhnu. Roládu pevně zatočím i s utěrkou a nechám vychladnout. Klidně třeba i do druhého dne. Potom opatrně rozbalím, odstraním utěrku, plním, zdobím krájím a jím!** Nemá to chybu, zvláště ta poslední činnost je velice příjemná. Jaga.
6 vajec,6 lžic polohrubé mouky,6 lžic cukru.Z bÍlků ušlehám sníh.Žloutky s cukrem vyšlehám do pěny a potom postupně přimíchávám mouku.Nakonec vmíchám do směsi sníh a ještě vyšlehám,ona je potom krásně nadýchaná.Můžete přidat např.lžičku holandského kakaa nebo kávy.Naliju a rozetřu na pečící papír,který jsem namazala herou a ještě posypala moukou-pak jde roládka krásně dolů,aniž by se trhala.Peču na 200st.,cca 10 min.,to už poznáte.Když je upečená,sundám z plechu na vál,vezmu si do rukou rukavice či utěrky a pěkně ji pevně zabalím.Když vychladne,pomocí nože ji sundám z papíru.No a pak plním.To je celé kouzloPřeji Vám,ať se dílo zadaří
Samozřejmě,že ji roluji s papírem
Roládu peču zásadně na pečícím papíru. Po vytáhnutí z trouby počkám asi tři - čtyři minuty, víc ne. prostě aby to nebylo úplně horké. Sroluji i s papírem a nechám vychladnout. Pára, která se uvolňuje během stydnutí těsta, roládu sama provlhčí. Pak rozbalím bez problémů, neboť je upečený plát podajný a vláčný. Potřu libovolnou náplní a znovu zabalím. Samozřejmě že bez papíru. Ale raději to píši, aby to někdo nepochopil jinak. Nikdy se mi nestalo, že by se roláda lámala, nebo drobila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.