Plíseň na víčku od marmelády

Od: Datum: 31.10.13 12:54 odpovědí: 15 změna: 02.11.13 13:42
avatar

Dobrý den. Otevřela jsem si skleničku ostružinové marmelády , namazala na chleba a snědla. Pak kouknu a ze spodu na víčku a na okraji skleničky je trochu plíseň. Zbytek marmelády jsem vyhodila, ale chci se zeptat, můžu z toho mít nějaké nevolnosti? *ee*


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 31.10.13 13:12
avatar

Příště je lepší se hned po otevření podívat. Nevolnost nehrozí, spíš je to o vědomí, že by mohla nastat. Zachovejte klid...

Ohodnoceno: 3x
 
Od: uskaŽ
Datum: 31.10.13 13:26

Pokud si nevolnost nevsugeruješ, tak nic nebude. Víš kolik plísně s níš v chlebu, když starý chleba rozmočí a použijí jako kvásek do nově pečeného. Vždy je to penicilín. Příště jistě budeš koukat i pod víčko sklenice, ne jen na obsah.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: dakoŽ
Datum: 31.10.13 13:48
avatar

Díky za odpovědi. Asi jsem si nevolnost opravdu vsugerovala. Už je mi líp. Příště budu lépe koukat. ;)

Datum: 31.10.13 13:48
avatar

Já bych to nehrotila, nedávno jsem otevřela marmeládu, sebrala plíseň na povrchu a v klidu udělala buchty. Pochutnali si všichni a žijí.

doplněno 31.10.13 15:17:

"hahanaj" odjakživa to dělala babička, maminka a nestalo se nikomu nic. Nepatřím k těm co nahnilé jablko vyhodí, já ho klidně vykrájím a sním. Jistě pokud by marmeláda smrděla a chutnala po té troše plísně, vyhodila bych ji i já.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 31.10.13 15:07

A máte z toho Liduš dobrý pocit? Já bych tedy neměla .

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 31.10.13 18:05
avatar

Problém je v tom, že tu plíseň kterou seškrábnu a zbytek sním NENÍ plíseň, ale pouze rozmnožovací část, která roste až po zbytku celé plísně, která vidět není, ale je prorostlá skrze celou marmeládu či jablko. Sice se člověku nic nestane, ale já už nikdy nic takového nejím.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 31.10.13 18:30
avatar

Co oko nevidí, to srdce nebolí...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.10.13 23:06
avatar

Já bych to nehrotila, nedávno jsem otevřela marmeládu, sebrala plíseň na povrchu a v klidu udělala buchty. Pochutnali si všichni a žijí.

Průšvih je ale v tom, že to není o tom, že by snědli plesnivou marmeládu a do půlhoďky byli hore kopytama. Plísně v potravinách jsou karcinogenní, takže problém se projeví až za delší dobu. Nevím jak kdo, ale já se za imunního vůči rakovině nepovažuji a rozhodně mě není líto vyhodit plesnivou marmeládu. Líto mě bylo, když už několik lidí z rodiny na tuto hroznou nemoc umřeli a rozhodně nemíním riskovat své zdraví. Natož abych vědomě takový utrejch někomu dával k jídlu! *blee*To fakt stojí za to riskovat zdraví?

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 31.10.13 23:51
avatar

"promon" dnes jsme byli moštovat jablka, všichni co tam byli měli jablka vykrájená. Proč? Protože holt byla nahnilá. Ano horem dolem do nás zdělovací prostředky hrnou, že takové ovoce, zelnina se nekonzumuje. On už někdo dokázal, že rakovina je právě z toho když sním něco nahnilého, plesnivého? Myslím, že ne, v rodině z mé strany doposud nikdo tuto nemoc neměl. V rodině manžela spousta i velmi mladých lidí co žijí zdravě, nekouří a sportují na tuto nemoc umírá, ona to spíš bude genetika než ta strava a nezdravý životní styl. Já se nechci dohadovat, je to věc názoru ale tazatelka vyšilovala z mini plísně na víčku a vypadalo to tak, že rychle poběží na pohotovost a nechá si vypumpovat žaludek.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.11.13 13:59
avatar

Pletete si plíseň a hnilobu. Nahnilé jablko nevadí, plesnivé ano!

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 31.10.13 23:41
avatar

Tak tedy dobře. Všechno jsem si přečetla. Jasně, absolutně souhlasím, že bychom neměli konzumovat evidentně plesnivé potraviny. Ale nahnilé jablko, či jiné ovoce také vykrájím a zbytek upotřebím. Nejednou se mi stalo, že jsem sebrala lžící trochu chycenou marmeládu a také ji zbaštila. Je mi pětašedesát let. Pětatřicet let nevím, co je to chřipka, nebo nějaká jiná běžná onemocnění, která jsou nyní děsně moderní. Skoro každý má nějakou alergii na to či ono. Tak já nevím. Jo, v poslední době mám alergii na píchnutí vosy, nebo včely. To teda sakra opuchnu. Ale myslím si, že to je právě tím, čím lidé postřikují stromy a všechno ostatní rostlinstvo. Mám kamarádku. Ta má přímo fobii na všechno. Je úzkostlivě opatrná. Nosí si vlastní plastový kelímek na pití, nesedne si na prkénko záchoda ani u mne doma (to mě nasrala, protože mi ho počůrala a já blbec si pak sedla do jejích čůránek a strašně jsem ji seřvala), neobuje si pantofle co mám pro návštěvy, a tak dál. A co myslíte? Ona má mykózu na nehtech u nohou, ona je v jednom kuse nemocná a indisponovaná. Ale mám ji jinak ráda, tak jí to odpouštím. Prostě si myslím, že přehnaná opatrnost také není to pravé ořechové.

Co se týče trochy plísně na víčku od marmelády, tím bych se vůbec nezabývala. To se raději vyhněte párkům a jiným, libě vonícím uzeninám. Tak to tedy dělám já.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: riaŽ
Datum: 31.10.13 23:46
avatar

Pěkný den, :)

třeba se tak bojí, protože ví, že se na ní ty neduhy pořád lepí - tak aby jich ještě nepřibylo...

Nicméně plesnivé věci by se jíst určitě neměly - ale s jednou nehodou se určitě nic nestane :)

cituji:

Akutní účinky mykotoxinůjsou takové, které mají okamžitý účinek. Příznaky otravy mohou nastoupit krátce po požití, například svalové křeče, nebo po určitém období, jako například při otravách z plesnivého prosa v Rusku ve 30. a 40. letech. Část postižených krátce po požití zvracela, ale otrávení umírali až po několika týdnech zdánlivého uzdravení. Dnes se podobné otravy vyskytují vzácně v zemích třetího světa.

Při chronickém působeníse účinky projevují po týdnech až měsících konzumace, mohou se projevit poruchy jater, ledvin a hormonálních regulací, případně poruchy imunity, které zvyšují náchylnost k infekcím. Dlouhodobější užívání může zvýšit také riziko vzniku nádorů.

Zdroj:http://ona.idnes.cz/jidlo-pli…x?c=A120309_135155_zdravi_pet

doplněno 31.10.13 23:56:

Myslím, že nahnilé a plesnivé je něco jiného.. a taky tam mohly mít červíky a já nevím co, když měli jablka okrájená... Já to jíst ale nebudu. :) Dobrou chu Vám přeji..:)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.11.13 09:07
avatar

Plesnivina obsahuje (může obsahovat) aflatoxiny a ty není dobré konzumovat (jsou to mimo jiné právě ty karcinogeny). Na druhou stranu, přečtěte si http://ekonomika.idnes.cz/sta…plw-/test.aspx?c=2001M113T05A. To je sice o pečivu,ale i o plísni.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dakoŽ
Datum: 01.11.13 12:34
avatar

Děkuji Vám všem za odpovědi a názory. Docela se o sebe bojím, jsem po těžké operaci, mám oslabenou umunitu, tak jsem chtěla vědět, co by to mohlo způsobit. Bylo mě špatně od žaludku, tak jsem si myslela, jestli to není z té marmelády. Ale byly to nervy. Ještě jednou všem děkuji. dako

Datum: 02.11.13 13:42
avatar

Dako,sám si doma zavařuji a konzervuji džemy,marmelády a kompoty,leckdy vykrajuji i nahnilé ovoce a zbytek zpracuji.Při dobré konzervaci se mi nevyskytuje další rozšíření plísně,leda vyjímečně.To pak vyhodím.Ale pokud se vyskytne na víčku trochu plísně,nebo kolečko i na povrchu,věřím,že je to jen zcela izolované ložisko a v počátečním stadiu pro zbytek není nebezpečné.Pro zavařeninu je obsah cukru konzervací a nedovolí prorůstání primárního mycelia .Proto ani nebude obsahovat aflatoxiny.

JABRAKA

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.