Jak udělat tekutý karamel?

Od: Datum: 29.10.13 18:51 odpovědí: 10 změna: 01.11.13 00:37

Dobrý večer, mohli byste mi prosím poradit, jak udělat tekutý karamel?

Vždycky když ho udělám, tak stvrdne.

Děkuji předem.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 29.10.13 18:55
avatar

Na pánvi rozpustit cukr a podle potřeby nechat tmavnout (pak i hořknout). Zalít vodou, pozor, prská to. Trocu víc vody a pak nechat odpařit na požadovanou konzistenci. Ochutnávat a počítat s tím, že po ochlazení je karamel trochu hustší. Tak to dělám já...

Ohodnoceno: 3x
 
Od: alvin2001*
Datum: 29.10.13 18:57

Děkuji za cenné rady.

Alvin2001 :D

Od: martin1965*
Datum: 01.11.13 00:37

Přesně tak, jen dodávám, že pokud potřebujete zjistit jeho hustotu za pokojové teploty, tak ukápněte kapku horkého karamelu na talířek - on okamžitě zchladne na normální teplotu - pokud je z toho lízátko, tak je ještě moc hustý.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ron*
Datum: 29.10.13 19:04

Dobrý den. Karamel dělám stejně jako předchozí rádce. Někdy ale dělávám i karamel z kondenzovaného mléka Salco, které vařím neotevřené v plechovce 2 hodiny ve vodní lázni. Máte tak plechovku tekutého karamelu.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: asiasi*
Datum: 30.10.13 07:20

to "ron" - v obchodě jsem si všimla, že prodávají kondezované mléko v plechovce s označením karamel. Nemám s tím zkušenosti, proto se vás ptám, zda to není něco podobného jako vám vznikne tím vařením slazeného kondezovaného mléka?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ron*
Datum: 30.10.13 07:23

Mléka s příchutí karamel jsem si v obchodě nevšimla, takže nevím, ale zkusím koupit.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dako®
Datum: 30.10.13 08:46
avatar

Ano prodávají kondenzované mléko v plechovce Karamel. Ušetří vás to dvouhodinového vaření. Je to stejné. Já ho kupuju do krému, ale je to hodně sladké. :-P

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 30.10.13 07:26
avatar

Ve školce nám dělávali karamelové mléko. Zkaramelizovaný cukr zalili mlékem., bylo to úžasné. :D Také je skvělé do zkaramelizovaného mléka přidat trošku smetany a rozvařit. Tu smetanu nebo mléko, přidávat pomalu tolik, až dosáhnete potřebné hustoty.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: narf
Datum: 30.10.13 08:43

Příprava tekutého karamelu 1/2 kg cukru krupice,150 g Hery, 1-2 dcl vody

Připravíme si vyšší hrnec. Vsypeme do něj cukr a začneme zahřívat zhruba na střední teplotu. Vše za stálého míchání cukru, pomalu ho odlepujeme ode dna. Cukr začne měnit barvu a hrudkovatět. Stále mícháme, cca 15 minut. Cukr postupně tmávne, hrudky se rozpadají na menší krystalky a začíná se tvořit omáčka. Jakmile je cukr rozpuštěný (nespěchejte, chce to hodně trpělivosti), může obsahovat hrudky, zeslabíme teplotu na minimum a hrudky se snažíme rozmíchat (i silou roztlačit). Pokud nám směs tuhne, přidáme mírně plamen.
Cukr hnědne, my kontrolujeme požadovanou karamelovou barvu tím, že bokem na bílém talířku stříkneme proužek hmoty. Zjišťujeme, zda má barvu dle našich představ. Jakmile jí dosáhneme, přilijeme ke hmotě trošku vařící vody – bude se velmi rychle vypařovat. Do hmoty husté jako krém či marmeláda postupně vmícháváme Heru. Ochutnáváme a přidáváme dle potřeby vodu či tuk, hmotu dovedeme cca na 50°C . Omáčková konzistence je ideální, v lednici karamel zhoustne.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.10.13 13:47
avatar

je více možností, tahle jen nejlevnější: http://knedlik.pise.cz/3-jak-…el-z-cukru-aktualizovano.html

doplněno 30.10.13 13:54:

ten recept nade mnou mi přijde jako vykradený z mého odkazu... no budiž.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.