Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, mohli byste mi prosím poradit, jak udělat tekutý karamel?
Vždycky když ho udělám, tak stvrdne.
Děkuji předem.
Na pánvi rozpustit cukr a podle potřeby nechat tmavnout (pak i hořknout). Zalít vodou, pozor, prská to. Trocu víc vody a pak nechat odpařit na požadovanou konzistenci. Ochutnávat a počítat s tím, že po ochlazení je karamel trochu hustší. Tak to dělám já...
Dobrý den. Karamel dělám stejně jako předchozí rádce. Někdy ale dělávám i karamel z kondenzovaného mléka Salco, které vařím neotevřené v plechovce 2 hodiny ve vodní lázni. Máte tak plechovku tekutého karamelu.
to "ron" - v obchodě jsem si všimla, že prodávají kondezované mléko v plechovce s označením karamel. Nemám s tím zkušenosti, proto se vás ptám, zda to není něco podobného jako vám vznikne tím vařením slazeného kondezovaného mléka?
Ano prodávají kondenzované mléko v plechovce Karamel. Ušetří vás to dvouhodinového vaření. Je to stejné. Já ho kupuju do krému, ale je to hodně sladké.
Připravíme si vyšší hrnec. Vsypeme do něj cukr a začneme zahřívat zhruba na střední teplotu. Vše za stálého míchání cukru, pomalu ho odlepujeme ode dna. Cukr začne měnit barvu a hrudkovatět. Stále mícháme, cca 15 minut. Cukr postupně tmávne, hrudky se rozpadají na menší krystalky a začíná se tvořit omáčka. Jakmile je cukr rozpuštěný (nespěchejte, chce to hodně trpělivosti), může obsahovat hrudky, zeslabíme teplotu na minimum a hrudky se snažíme rozmíchat (i silou roztlačit). Pokud nám směs tuhne, přidáme mírně plamen.
Cukr hnědne, my kontrolujeme požadovanou karamelovou barvu tím, že bokem na bílém talířku stříkneme proužek hmoty. Zjišťujeme, zda má barvu dle našich představ. Jakmile jí dosáhneme, přilijeme ke hmotě trošku vařící vody – bude se velmi rychle vypařovat. Do hmoty husté jako krém či marmeláda postupně vmícháváme Heru. Ochutnáváme a přidáváme dle potřeby vodu či tuk, hmotu dovedeme cca na 50°C . Omáčková konzistence je ideální, v lednici karamel zhoustne.
je více možností, tahle jen nejlevnější: knedlik.pise.cz/...
doplněno 30.10.13 13:54:ten recept nade mnou mi přijde jako vykradený z mého odkazu... no budiž.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.