Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho trvá změna bydliště

Od: crazim* odpovědí: 3 změna:

zdravím, nedávno jsem zjistila, že jsem těhotná k doktorovi teprve půjdu. Budu muset jít brzy na neschopenku, protože pracuji v prostředí, kde se nosí těžké věci. Moje trvalé bydliště je stále u rodičů, kteří zatím neví, že jsem v jiném stavu - to jim chci říct až později mamka bude mít narozeniny. Problém je v tom, že bych chtěla být na neschpence u přítele doma, kde spolu už 2 roky žijeme. Kdo vůbec píše neschopenku obvodní lékař nebo gynekolog?dá se neschopenka napsat na jiné místo než je trvalé bydliště?vdaná nejsem a zase jen kvůli tomu že chci aby byla neschopenka napsaná u mého přítele si přece narychlo nebudu měnit bydliště a za pár let zase kvůli přijmení, snad jsem to napsala srozumitelně děkuji za rady

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

"Občané, kteří čerpají nemocenské, jsou povinni sdělit ošetřujícímu lékaři platnou adresu místa pobytu v době pracovní neschopnosti, označit byt a zvonek jmenovkou. Ošetřující lékař povoluje vycházky nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin."

Takže, ano, můžete mít napsanou na neschopence adresu u přítele. Ovšem musíte se tam po celou dobu nemocenky zdržovat. Změna adresy je možná jen ve vyjímečných případech.

Trvalý pobyt dnes nic neznamená. Tisíce lidí ho mají na obecním(městském) úřadě.

Ivzez: Proč by nemohla mít vycházky 6 hodin vcelku? Toto je na zvážení lékaře. Kolikrát se doktor/ka zeptá pacienta, jak to chce.

doplněno 30.10.13 01:16:

Ivzez: Zkracovalo se to od r. 2012 tam už to rozdělení na části nebylo.

zvidavajanca*
hodnocení

1x

Změna bydliště je hned. Dojdeš na úřad s majitelem bytu (a kupní smlouvou), kam chceš trvalé bydliště, vyplníš papír. Úřadnice ti ustřihne roh občanky a vydá dočasný papír se změnou - společně je platný doklad, doba platnosti měsíc. Pak si zažádáš o OP (nejlépe hned, když už na tom úřadě seš), fotku nepotřebuješ, fotí se na místě. Do měsíce máš novou občanku.

iz*
hodnocení

0x

Kvůli těhotenství nemusíte chodit na neschopenku. Jakmile zaměstnavateli doložíte, že jste těhotná, bude zaměstnavatel povinen Vás převést na jinou vhodnou práci.

Pokud byste při nové práci vydělala méně, měla byste nárok na vyrovnávací příspěvek (dávka nemocenského pojištění).

A pokud by pro Vás zaměstnavatel jinou práci neměl, měla byste nárok na náhradu mzdy.

Obojí řešení přinese vyšší příjem než nemocenské.

___ Neschopenku vystaví ten lékař, který usoudí, že pacientovi nemoc/zdravotní stav nedovoluje pracovat.

Zdůrazňuji, že těhotenství samo o sobě (míním bez zdravotních problémů) ani sjednaný druh práce nejsou důvodem k vystavení neschopenky.

Kromě toho by pro mne byla otrava muset být celé dny doma (léčebný režim i doby vycházek je nutné dodržovat i v těhotenství) mít vycházky povoleny na max. 6 hodin denně (2 - 3 hodiny dopoledne, totéž odpoledne - nikoliv v celku) a být doma nejpozději v 18 či 19 hodin, ...

doplněno 30.10.13 00:48:

PS: Omlouvám se za OT, ale myslím, že obecně se o možnosti převedení na jinou práci moc neví.

doplněno 30.10.13 00:52:

@Pepr: Když se vycházky zkracovaly, uvažovalo se i o striktním rozdělení na dvě části (aby zaměstnanec v době neschopenky nemohl jít třeba pracovat na černo jinam). Ale je možné, že se to od té doby už zase zjednodušilo.

doplněno 31.10.13 03:19:

@Pepr: Já jsem to četla ještě v přípravě (šlo o Drábkův návrh), pravděpodobně to nakonec změnili.

Poznámka: Aktuálně nepovažuji za dobrý zdroj informací.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]