Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mne jaké otáčky při ždímání si nastavujete při praní v automatce?Máme novou pračku a ta stará neměla regulaci nastavení otáček.Které jsou šetrné k prádlu i k pračce?Děkuji Cesmína
Zdravím, na jemné a choulostivé prádlo 400 ot., na běžné 700 a na velmi špinavé (montérky nebo ponožky apod.), 1000 ot.. Více naše pračka nemá, ale tchyňka pere skoro vše na 1200 otáček a pak se můžu divit, proč má přítel tak brzy žmolkovaté a dorasované mikiny.
doplněno 29.10.13 20:55: Coklit - jojo, asi to má každá pračka jinak, já mám při 400 ot. prádlo o dost mokřejší, než při 700, to je takové vlhké. A protože jsem na své věci hooodně háklivá, tak raději na méně.
Wampík - já fakt netuším, proč má přítel oblečení tak rychle žmolkaté, všimla jsem si, že když u přítele nechám trička a pere je tchyňka, tak mají taky brzo žmolíky, takže v pračce je podle mě něco špatně...
žmolky by mohly být jediné relevatní kritérium. Někdo ještě uvádí, že se bojí vysokých otáček kvůli vytáhání prádla, což je hloupost. Čím vyšší otáčky tím méně vody zbyde v prádle a tím méně se vytahá tou vahou na šňůře - pokud nemá dotyčný sušičku.
Teď jen rozlousknout jak by se mohly dělat žmolky při ždímání - předpokládám, že prádlo je tlačeno na buben odstředivou (dostředivou) silou, ale neposouvá se po sobě ani po bubnu. Je tedy jedno zda je k sobě tlačeno silou x nebo 2x. A dost možná jen plácám
Ze zvyku se stále používá slovo ždímání, což se ještě dělá s hadrem na podlahu: vypláchne se v kýblu s vodou, vyndá za horní dva růžky, přeloží po délce na půl, pak ještě na půl a tenhle podlouhlý kus hadru se kroucením v rukou vyždímá. Vymačká se z něj voda stlačením.
Modernizací v době necek vznikla jakási ždímačka, což byly dva válce, mezi které se vložilo mokré prádlo, a otáčením kliky se válce začaly otáčet a mezi ně se vložilo prádlo, ze kterého se voda také vymačkala, a bez kroucení. Když někdo ždímá prádlo hodně silou, zkroutí ho tak, že potrhá vlákna. Prádlo z umělých vláken je citlivé a tak se vůbec neždímá.
To, co je v pračkách, je ODSTŘEDIVKA, kde se otáčivým pohybem voda tlačí na obvodu bubnu a protože v něm jsou dírky, voda z něj odteče a čerpadlem se vyčerpá z pračky.
Odstředivá síla záleží na otáčkách, a také na průměru bubnu. U pračky s malým průměrem bubnu je obvodová rychlost menší než u bubnu s větším průměrem. Tím také odstředivá síla. Proto má odstředivka s větším průměrem bubnu při stejných otáčkách větší odstředivou sílu a tím pádem i více odstředěné a sušší prádlo, než odstředivka s menším průměrem bubnu.
Moje pračka také umožňuje nastavovat otáčky ručně, ale nechávám to plně na automatice, která si otáčky přizpůsobuje podle pracího programu, který zvolím.
Hostovi dík za hezké povídání ! Doplnil bych, že suchost prádla závisí kromě průměru bubnu a počtu otáček také na délce odstřeďovacího cyklu. I ten se u různých praček a pracích programů obvykle liší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.