Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Recept na žemlovku

Od: martinr* odpovědí: 8 změna:

Zdravím,kdo mi prosím pošlete nějaký super recept na žemlovku bez veky,rohlíků apod. nebo na rychlý nenáročný jablkový nákyp i s tvarohem,na větší množství jablek,děkuji.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

0x
avatar clayman

žemlovku bez veky a rohlíků, z čeho to chcete dělat? Z chleba? to je jako chtít dělat čaj bez vody *smich*

Nákyp s tvarohem zde: knedlik.pise.cz/...

olaf71*

dá se dělat z vánočky, loupáků atd. s jablky,tvarohem, ale to je spíš otázka pro kuchaře.

 

lidus*
hodnocení

0x

Žemlovka je od slova žemle a to snad bez ni nebo vánočky udělat nelze, zkuste 1kg tvarohu umíchat se 2 žloutky + cukr + 33% smetana (ta lepší ke šlehání), na malý plech rozetřít a dát nastrouhaná jablka + skořice a vanilkový cukr nebo skořicový cukr, můžete posypat mletými ořechy, peče se pomalu a dlouho (dělala jsem to kdysi dávno, je to dobrý zákusek ke kávě ale k obědu to moc není).

doplněno 23.10.13 15:31:

"claire" to jsme se tu kdysi s "míšou" shodly-z vánočky nebo loupáků je ta nejlepší žemlovka.

 

claire*
hodnocení

0x

No tak bez veky, rohlíků nebo žemlí můžete použít už jen vánočku (a to se mi zdá škoda) nebo světlý toustový chleba. Do žemlovky to pečivo prostě patří. Rozmícháte vejce nebo jen žloutek s mlékem a trochou cukru, přidáte kapku rumu, omočíte pečivo, vyrovnáte do pekáče, na to vrstvu jablek, trochu cukru (podle kyselosti jablek), skořici, rozinky, tvaroh, další vrstva je namáčené pečivo, pak jablka, tvaroh a tak dál až je pekáč plný (končíte pečivem). Navrch položte pár tenounkých plátků másla a dejte zapéct. Ke konci můžete povrch potřít bílkovým sněhem a péct, než začne hnědnout.

doplněno 23.10.13 15:39:

Liduš, věřím, že to může být opravdu lahodné, ale raději si vánočku sním k snídani a žemlovku udělám z rohlíků, jak ji dělávala moje babička ;)

 

xixi*
hodnocení

0x

Žemlovka bez pečiva? *smich* Vždyť už název sám o sobě ukazuje, z čeho je pokrm. Dokonce i bezlepková žemlovka je z pečiva :D

Přidám náš domácí recept.

Ušlehám vajíčka s cukrem (i vanilkovým) do pěny. Vmíchám do tvarohu, přidám rum, citronovou kůru a dosladím podle potřeby. Naředím mlékem tak, aby byla hmota lehce tekutá. Místo mléka je možné použít i smetanu. Do další misky nastrouhám jablka, nebo i jen pokrájím na plátky, někdy míchám s hruškama. Pak namáčím plátky veky/rohlíků/housky/vánočky/toustového chleba do tvarohové hmoty a vkládám do vymazaného a strouhankou (nebo piškoty) vysypaného pekáčku. Nejdřív vrstva namočeného pečiva, pak vrstva jablek, na to rozinky. Další vrstva pečiva atd. Končím vrstvou pečiva, které poleju zbytkem tvarohové hmoty, pokud zbyla. Navrch pokladu plátky másla a peču. Po upečení by měla žemlovka chvílku stát, aby se pěkně spojila. Porce je vhodné pocukrovat. Dobrá je studená i teplá.

 

hodnocení

0x
avatar ildika

Místo rohlíků je možné klást vrstvy vařené rýže - ale potom už to nebude žemlovka. ;)

doplněno 23.10.13 22:43:

Osobně dělám žemlovku klasickým způsobem, někdy ale, pro změnu, používám místo jablek višně,meruňky apod.

 

karelxxx
hodnocení

0x

Asi všichni myslíte zemlbábu, nee? Manželka používá toustovej chleba

Jo to já taky používám toustový chleba,ale jen na slanou žemlovku!

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]