Zahušťovač mléka - používáte to?

Od: Datum: 22.10.13 00:06 odpovědí: 5 změna: 22.10.13 21:28

Nedávno jsme si koupil zhušťovač mléka do kafíčka, dosud jsem vůbec nevěděl, že to je a že sladké 1,5 % mléko lze takto velmi rychle krásně ušlehat a v kafi je velice lahodné. Zjistil jsem, že nejlepší pěnu má snad tehdy, když se šlehá resp,. pění velmi horké. Používáte tento zhušťovač nebo spíše ten malinkatý tyčový mixerek na baterky? Jaká je kvalita a zejména rychlost tvorby pěny s tímto mixérkem? - děkuji za tipy

doplněno 22.10.13 09:40:

Princip zhušťovače je ten, že po nalití - v mém případě horkého mléka, prudkými pohyby pístu nahoru-dolů se z mléka vytvoří pěna. V praxi u nás do vypadá tak, že nejprve naleju do kafíčka zbytky nezhuštěného mléka a pak z vytvořené sněhové mléčné čepice si podle libosti dáváme tuto pěnu do hrnků - kam se hrabe nějaké presso , člověk by neřekl, jaká krásná pěna se vytvoří. Dcera ještě pěnu popráší troškou skořice, vypadá to parádně. K ušlehání používám jen nepatrné množství mléka ( max. 1/5 obsahu), protože při šlehání by pak větší množství přetékalo ven... Zakoupil jsem to v Německu, na ebay.de je to velmi běžně..

doplněno 22.10.13 21:46:

Díky, já jsem zkoušel i mléko studené a řekl bych, že to horké to rozšlehá lépe , a nebo, musím si to zopakovat, protože jak je známo, jsou mléka různá a tedy i kvalita. Jednou či dvakrát jsme s manželkou zkusili právě toto zařízení na tlakové přecezení zrnkové mleté kávy - což fungovalo bezvadně, pili jsme čistou kávu bez logru. Jenže jsem zjistil, že přestože jsem ten sítkový lis perfektně omýval opakovaně proudem vody a dovolím si tvrdit že precizně, tak jsem podruhé zjistil, že po uschnutí tohoto sítkového lisu jsem vyklepal na čistý papír mnoho miniaturních velmi jemných zrníček kávy, které byly zachyceny v sítku, aniž by to lidské oko postřehlo a našel jsem to díky brýlím, v sítku to zcela vůbec není vidět. Je fakt, že sítko se dá rozšroubovat, rozložit a pak důkladně omýt, jenže, to se mi zdá velmi zdlouhavé, kdybychom to používali denně. Jinak shodou okolností jsem dnes viděl italský výrobek, místo skla byl nerezový hrnek, jednoduché sítko, což se mi zdá zcela praktičtější.Jedna paní mi také povídala o tom mixerku, že to není ono, že tento "zhušťovač" mléko vyšlehá zcela líp, ale to je asi o praxi. dííííííky.



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 22.10.13 08:35
avatar

o tomhle jsem nikdy neslyšel, znám jen ztužovač do šlehačky. Zajímal by mě princip toho zahuštění - pektin?

doplněno 22.10.13 09:45:

já to špatně pochopil - netušil jsem že se ptáte přímo na tu fotku. Mám s tím zkušenost jen z kávovaru, kdy jsme různě experimentovali, kdy je pěna nejlepší. Myslím, že závěr bylo: polotučné stačí a teplota mléka o něco vyšší než rovnou z lednice, ale studené.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: honzajs
Datum: 22.10.13 09:01

Nevím, jak je tato nádoba velká, ale já mám doma tak 3 dcl a dělám v tom kafe, říká se tomu Frenchpress. Nasype se kafe, zaleje se horkou vodou a nechá se tak 4 minuty. Pak se pístem stlačí a hotovo. Lógrový kafe bez lógru.

Ale mlíko, plnotučné s tím šlehám taky.

Mixérek mám taky, šlehá taky, ale ne tak rychle. Musí být dobré mléko, studené.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.10.13 09:52
avatar

To je vlastně kafetiér, jak píše někdo výše - dá se do toho káva a stlačí se, máte pak kávu bez logru. Bezvadná věc např. na rodinné oslavy, kde je více lidí a pressovač by nestíhal. Ale šlehat mléko mě v tom nenapadlo, já používám šikovnou ruční metličku (zadejte si do googlu "rotační metla"). Není na baterky, bezvadně vyšlehá mléko (i polotučné), smetanu i bílky. Praktická věcička ;)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 22.10.13 09:58
avatar

Znám a občas používám. Viděla jsem to u kolegyně v práci přímo jako šlehač mléka - v plastové podobě to prodává Tupperware. Ale mě bylo líto těch nehorázných peněz, takže jsem si koupila klasický "socialistický" šlehač bílků. Sice tam nemůžu nalít horké mléko, ale i studené a polotučné to vyšlehá... Stál necelou stovku.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.10.13 21:28
avatar

Míšo i mě bylo líto peněz a tak šlehám mléko ponorákem a jelikož je nerezový tak i vařící.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.