Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko z klidné odpolední směny, dívám se po rozestavěných židličkách, jak mají děti krásně špinavé a děrované ponožky, tak mě napadla otázka - na kolik stupňů perete doma ponožky a spodní prádlo? Máma mi vždy tvrdila, že min. na 50 stupňů, aby na nich nezůstávaly zárodky všeho možného. Naopak na netu, jak jsem před chvílí četla, stačí ponožkách 40 stupňů, pak se ničí barvy. Co myslíte? Děkuji
.
Dobrý den, na zcela nových ponožkách je uvedeno praní v pračce na max. 40 stupňů. Zdravím!
doplněno 07.11.13 13:53:Ty barvy nevím, ale spíše by se mohly ponožky srazit, budou malé a dříve se prodřou.
doplněno 07.11.13 13:59:Na těchto konkrétních ponožkách je uvedeno 50 procent = bavlna a 50 procent = polyamid. Záleží tedy i na tom materiálu. Jinak, to ruční praní s předchozím "naložením" je asi nejlepší - nemusíte hledat ponožky v pračce.
Zdravím, peru na 40 stupňů.Při větším znečištění nechám například přes noc namočené a pak až peru na 40 stupňů.Silonky peru v ruce ve vlažné vodě v tekutém mýdle nebo sprcháči.
Martino peru na 4O, utěrky, ručníky a ložní na 60. Vyšší teplotu sem použila snad 2x za 10 let. Funkční prádlo peru na 40-krátký program.
doplněno 07.11.13 17:39:To máš tak, pro mě je peří v kapně stále to nej a na svoje roztoče jsem už zvyklá. Klidně se přiznám, že když vím, že nepouští barvu peru klidně bílé s barevným (trička),můj muž si dodnes myslí, že jeho sportovní dres a ponožky peru na 30 a v ruce.
Děkuji, už Vám nemůžu dát bodík, tak aspoň .
Utěrky a ložní pereme taky na 60, já osobně peru trička, kalhoty i prádlo na 40, akorát máma tvrdí, že je to málo, že se z prádla nevyperou mikrobi.
Já dokonce i utěrky, ručníky a ložní prádlo peru na 60 jen jednou za čas. Suším venku, takže v létě to vysvítí slunce, v zimě přemrzne no a krom toho rovné kusy ráda žehlím, takže si dám žehličku pěkně na len, páru na nejvíc a pak ty ručníky párou pěkně propařím.
Pb, miluju žehlení, jsem asi úchyl. A spodní prádlo žehlím vždy, babička říkávala, že tou párou a horkem se zabijí všechny potvůrky, co přežijí pračku.
Nicméně i sušení venku jsem četla, že není dobré sušir barevné a černé prádlo na přímém sluníčku, prý se pak barvy vybělují (osobní zkušenost nemám, u nás na dvorku je polostín nebo odražené sluníčko).
doplněno 07.11.13 22:33: No je pravda, že po dvou hodinách úsměv mizí a montérky jsou pěkná otrava, ale nejlepší jsou ta obří trička přítele, aaaaa...
Pokud to nechceš prát na moc, kvuli barvám a chceš zničit zárodky, tak bych to pak aspoň přežehlila..
Jojo, spodní prádlo žehlím vždy, ale ponožky ne (a přiznám se, že neznám nikoho, kdo by je žehlil).
Já nejvíce peru na 30 _40 stupnu.A roztoče ničí slunce a mráz tak dávám prádlo co nejvíce ven.A občas pračku vyvařím,přidám ocet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.