Nejste přihlášen/a.
Zdravim Vas přatele a dnes potřebuji radu kuchařskou udělal jsem si dnes kabanatky,už posledně se mi po upečeni drolily,tak jsem se pojistil a asi do 1kg mleteho masa dal 3 vejce a je to tady zas jinak jěště kořeni,cibule,česnek,housku namočenou v mlece te ne zas moc mam rad maso.Kde dělam asi chybu?Upekl jsem si k večeři jen 2 a zbytek hmoty mam v lednici počkam co mi poradite?Děkuji
a kde máš hladkou mouku,která je jako pojidlo masa?Stará norma,podle se které učí i ve škole,říká na 10 porcí
- hovězí 0,4 kg
- vepřové 0,3 kg
- strouhanka 60 gr /t.j jedna cca 1 houska/,
- hladká mouka 30 gr
- 1 vejce
- cibule,pepř,sůl,majoránka,česnek
a trochu vody - mleté maso je nutné zpravidla trochu navlhčit - udělat prát - něco jako hrubou kaši
Karbanátky dělám nejraději jen ze samotného masa a koření, a nedrolí se. Trik je v důkladném míchání a hnětení masa - třeba nějakých 10-15 minut. Žádná vejce, a do půl kila masa jen malou hrstičku strouhanky (aby nasákla šťávu, která by jinak utekla).
doplněno 18.10.13 10:45: Mouku do karbanátků? To vás učil kdo? Babica nebo Babiš?
Vajíčko určitě stačí jedno na tohle množství. Jaké to bylo mleté maso?
Já třeba vyklopím do mísy mleté maso (půl hovězí, půl prorostlé vepřové) a nejdřív do něj zapracuju cca skleničku ledové vody (nejlepší je ledová tříšť), až se maso krásně spojí. Pak teprve přidávám koření, vajíčko, housku nebo strouhanku nebo i vločky (všechno nejdřív namočím v mléce), česnek a kousek cibule. Propracuju, aby to byla konzistentní hmota. Pokud si chci pojistit tvar karbanátků, tak je ještě před smažením obalím ve strouhance. U nás se polovina dávky peče normálně na pánvi (pro chlapy) a polovina v troubě "nasucho"na pečícím papíru pro děvčata (i z trouby jsou karbanátky výborné). A to ještě musím myslet na dceru, která je celiak a tak ještě dělám zvlášť karbanátek pro ni.
doplněno 18.10.13 08:19:Pokud už se vám nebude chtít se zbytkem hmoty experimentovat, navrhnu vám jednu výbornou věc.
Uděláte si bramborákové těsto (musí být dobře vychucené). Pak dáte do pekáčku vymazaného nejlépe sádlem vrstvu bramborákového těsta, navrch dáte vrstvu toho mletého masa co vám zbylo a navrch pak zbytek bramborákového těsta. Navrch můžete poklást ještě kousky sádla (není nutné), nebo před koncem pečení posypat strouhaným sýrem. A peče se v troubě tak nějak do křupava. Inspirací nám byl tenhle recept toprecepty.cz/...
Směs musíte "umlátit" aby se spojilo všechno se vším.Na kg masa bych dal vejce 2,koření,trošku hl.mouky a strouhanku ale také jen trošku..
taky se přidávám se svým receptem, bez mouky a vody. ale co dělám je sníh , dám dva žloutky a z bílku sníh a ostatní ingredience, hlavně koření , česnek a nakonec ten sníh, obalím ve strouhánce a jsou kypré , nadýchané. Jednou jsem to vyslechla v autobuse o tom sněhu, zkusila a už to tak dělám pořád.Někdy když je málo mleté a víc strávníků nastavuji vařenou bramborou, čočkou nebo vločkami. zkuste to...
může to být masem. Nejlepší je maso si namlet čerstvě sám. Ty housky bych dal na 1kg 2 a pomlel je taky.
doplněno 18.10.13 01:34:Maso bych zvolik 0,5 kg bůčku a 0,5 kg hovězího.
doplněno 18.10.13 11:09:Jak už vám napsali někteří je nutno směs důkladně propracovat. tak se mimochodem dělají klobásy. Jen čisté maso se nakrájí nadrobno a pak se důkladně 30 minut rukama hněte až se maso rozpadá na vlákna a tím se to spojí.
Karbanátky stačí hníst jen pár minut. A maso nesmí být zmrzlé!
doplněno 18.10.13 13:09:Promiňte, ale dávat do karbenátů mouku je zvrhlost hodná snad jen Babiše a jeho průmyslových šmakulád!
Dobrý den. Četla jsem Váš recept, jak děláte karbanátky, udělala bych malou změnu.
Vyzkoušejte můj recept.
Odeberte si do misky na tři karbanátky hotovou směs, (maso) přidejte 1 lžíci vody a 1/2 lžičky (malou) oleje. Propracujte, chvilku nechte odpočinout. Smažíme pomalu na oleji, dát na ubrousek. Dobrou chuť.
Můj recept.
Na 1 kg masa, ( hovězí, vepřové) skleničku vody, koření - včetně česneku,1 lžíci oleje, zpracujeme a dáme odpočinout do lednice.
Na 1 kg masa, stačí 2 vajíčka, dle potřeby přidáme strouhanku, karbanátky musí být vláčné, ne tuhé.
Po usmažení jsou křehké a mňam.
Housku žádnou nemáčím.
Můj názor. Viky
Proč se karbanátky rozpadají? Domnívám se, moc vajíček, hodně housky, strouhanky, maso není mastné, nic ho neváže,nejlépe je půl vepřového,půl hovězího. Jen můj názor
Jestliže jste už dříve karbošky dělal a byly dobré, tak si myslím, že je to masem. Já, za svoji osobu bych z toho zbytku masa udělala šišku a šoupla bych ji do remosky nebo do trouby trouby jako sekanou. A když by toho bylo málo, že by nestálo za to troubu rozehřívat, nastrouhala bych do té fáše sýr, usmažila bych to, sýr to dohromady udrží a pak bych se tvářila, že jsou to sýrové smaženky. :D
Možná, že se sýrem, zapracovat kousek másla.
doplněno 18.10.13 07:46: Napište, co jste zvolil a jak to dopadlo
Pokud netrváte na smažení karbenátků, tak bych pro tentokrát i pro příště zvolila sekanou. Chuť bude přibližně stejná, to podle množsví česneku a jiného koření. A vyhnete se nepříliš zdravému smažení.
Já mám velmi ráda mírně připečené okraje a vršek, proto ze sekané nedělám klasickou šišku, ale rozetřu tu masovou hmotu na vymaštěný pekáč. Jen tak 2 - 3 cm vysoko.
Při tomto postupu se nemůže pokazit nic.
Stačí jedno vajíčko, lžíce hladké mouky, jedna houska namočená v mléce a strouhanka podle tuhosti. Když chci karbanátky vylepšit, tak je obalím jako řízky.
Z toho co tu čtu mně jímá hrůza. Žádnou mouku ani vodu do karbanátků nedávám a maso si melu sama - vepřovou kýtu, tedy maso velice libové a hovězí na guláš, sice odřezky, ale libové. Já mám zas ráda masa míň, takže odhadem na půl kila masa dávám dva kusy pečiva namočeného v mléce a jedno vejce. Obaluji jen ve strouhance, nic se nerozpadává a jsou vynikající.
Moje odpověď se od ostatních liší zejména v počtu použitých vajec - já dávám na 1 kg masa 4 vejce ( + 4 skleničky strouhanky ) a dělala to tak i moje babička a maminka. Karbanátky už nedělám, líbí se mi sekaná, upečená v domácí pekárně. Nepovede si mi to ale, když koupím místo mletého ( hovězí + vepřové ) mělněné maso z některého řetězce. Samozřejmě, nejlepší je maso umleté doma v poměru 3:1 ve prospěch vepřového.
to jsem si krasně početl všechny Vaše rady jsem četl pozorně a to 2x a poslechnu Vas budu zkoušet vic podělam maso,ušleham ty bilky risknu trochu te mouky a přidam vic rohliku.Mě se opravdu drolily,vždycky tak snad se konečně ty karboše neučim pořadny.když ja je,tak rad a kupovanou sekačku to nevite co tam je všechno namleto,ale ta se kupodivu nerozpada možna je tam malo masa
děkuji za rady a vaš čas zdravi Josef
- nejsem vůbec zkušená kuchařka - ale karbanátky mi nikdy žádný problém nedělaly - mleté maso, hodně česneku, majoránka,sůl, pepř a jiné koření (dobré je grilovací koření - ale pak NEDÁVÁM sůl). Na kilo masa asi dvě housky rozmočené v mléce - volně vmíchat , asi 2 vajíčka - a strouhanku na zahuštění.
Pořádně prohnětat - nejlépe rukou a nechat odpočinout alespoň 15 minut - a pak uhnětat pevné bochánky, obalit ve strouhance a smažit. Pokud by se přesto rozpadaly - tak obalit v rozšlehaném vajíčku a pak ve strouhance. Hodně zdaru. Marcela.
do mletého na karbanátky dám nakrájenou cibuli, sůl, pepř ,česnek ,majoránku , 1 vejce a míchám ...já tedy v robotu ...až se utvoří hladká hmota - někdy přidám trochu strouhanky a tvořím karbanátky lehce obalím ve strouhance a kladu na plech vyložený pečícím papírem a peču v troubě na 180st pokud už získávají dobrou barvu obrátím je a dopeču - jsou výborné .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.