Znáte nějaké nevýhody Stevie?

Od: Datum: 17.10.13 19:41 odpovědí: 23 změna: 22.05.14 17:17

Dobrý den, všechny zdravím.
Hodně se teď začalo mluvit o slazení Stévií. Neznáte někdo nějaké nevýhody, nedostatky, škodlivé účinky Stévie? Nikde jsem nic nenašel, jen samé klady, a tak by mě zajímalo jestli neumím hledat a něco jsem někde přehlédl. Nebo je opravdu Stevie tak dokonalá?
Prosím opravdu jen ty negativa(jsou-li jaká). Pozitivních věcí je na Internetu spousta, jakoby jeden opisoval od druhého.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 17.10.13 20:11
avatar

Myslím si, že žádně zápory nejsou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 17.10.13 20:19
avatar

Žádná negativa neznám a také ji užívámVždyť je to krásná rostlinka-přírodní.bio-chemie žádná,kde by se také vzala?

Jak může mít bioprodukt škodlivé účinky?*nevi*To je jako kdyby jste se zeptal,zda je škodlivá Bazalka,petržel,kopr,majoránka,pažitka...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 17.10.13 20:22
avatar

Wamp, promiňte, ale nedá mi to. Přírodní neznamená bez "chemie". Chemie je všude. Vaše tělo je propracovaná chemická laboratoř. Všechno jídlo je chemie. Stévie je taky chemie. A "bio" není nic samospásného. Taková biomuchomůrka zelená roste pěkně volně v lese, bez umělých hnojiv a postřiků a škodlivé účinky by měla ;) Nic ve zlém.

doplněno 17.10.13 20:43:

Ale no tak, nikomu přece nedoporučuji, aby se vzdal přírodních produktů, nebo aby konzumoval výhradně cukr. Jen píšu holá fakta - chemie je skutečně všude ;) Dnes je velká móda nadávat na "chemii", ale dochucujete si jídlo chloridem sodným a do bublanin a koláčů sypete hydrogenuhličitan sodný atd. atp. Voda je "chemie" a nechcete přeci přestat pít vodu :) Opakuji, nic ve zlém *placni*

Ohodnoceno: 2x
 
Od: wamp®
Datum: 17.10.13 20:38
avatar

Claire,teď jste mne tak zaskočila,že opravdu nevím,co na to říci*nevi*Ano,už vím,už doporučuji tazateli,a všem ostatním,aby se dle vašich rad vzdali veškerých přírodních produktů*bzum*A dle vašich rad-cukr bude asi lepší...

doplněno 18.10.13 13:26:

Smozřejmě,že nic ve zlém *placni*

Ohodnoceno: 1x
 
Od: lumir*
Datum: 21.05.14 15:20

Budu trochu impertinentní. Mám takovou pomůcku ohledně určení "bystrosti" pisatele. Čím víc smajlíků, tím více ubývá rozumu, přibývá subjektivity a pletení si "pojmů s dojmy". Vy ji máte ze všech přispěvatelů v této diskuzi nejvíc... "Chemie je všude" - a co jako? "Všude" je také fyzika, matematika... Házíte tady bez sebemenšího rozlišení obecným pojmem chemie a jste zároveň úplně mimo mísu, takříkajíc. Ovšem těžko se to vysvětluje někomu, kdo prostě nerozumí významům slov a pojmů. Úroveň porozumění je totiž z velké části daná geneticky a může se jen do určité míry zlepšit vzděláním. Ale neklesejte na mysli, já třeba asi nikdy nepochopím Schrodingerovu rovnici

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.10.13 20:36
avatar

Jednu negativní zkušenost se stévií mám. Ta sladkost není tak dobrá, jako u cukru. Trochu mě padá na jazyk, i když si ji vezmu málo, něco jako umělé sladidlo. Prostě na cukr to nemá. Ani v koupeném nápoji mě neuchvátila. Mám ji nasušený celý pytlík, ale nevím, nevím, snad najdu nějaké využití.

Ohodnoceno: 4x
 
Od: zabu
Datum: 18.10.13 01:25

V různých diskuzích na internetu jsem se dočetl, že žádná limonáda není slazená výhradně Stévií, ale i když obsahují stévii, jsou prý doslazovány umělými sladidly. Nevím - jak jsem četl, tak prodávám. Ale vzhledem k ceně obého bych tomu i věřil.

Od: lumir*
Datum: 21.05.14 15:08

To je pravda, ale žádný výrobce netvrdí, že sladí jen stevií. Jen to možná zdůrazňuje. Stačí kouknout na složení výrobku...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.10.13 21:38

Dobrý den, největší negativum u stévie je její pěstování, nebo spíše udržení vzrostlé rostliny, přezimování a tak podobně, dále pak, ale to už bylo výše napsáno, je to jiné než cukr, je to spíš o tom, že chceme přistoupit na jinou alternativu slazení, nechci nějak pobouřit okolí, ale je to spíše módní záležitost a myslím si, že to časem zase zavane. Ale někomu to chutná a nebo nevadí, co člověk to názor.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: rnk*
Datum: 18.10.13 01:08

Nevýhody? Její chuť.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: zabu
Datum: 18.10.13 01:22

Chuť, to je jedna z věcí které by mě zajímaly. Já koupil už hotový prášek. A ten je podle mě bez nepřirozené chuti. Odlišnost se pozná jen při ochutnání přímo toho prášku. Ale myslím, že je to způsobeno tou silnou sladkostí. Proto by mě zajímalo, jestli jste tuhle negativní zkušenost udělal s rostlinou - s výluhem z listů, nebo s extraktem?

Datum: 18.10.13 13:24

zabu - nikdy bych si nekupoval nic sušeného, teda myslím z toho, co se dá po dodržení určitých zásad vypěstovat v domácích podmínkách. Ono je totiž sušení a sušení, ale zase chápu, že někdy není možnost pěstování... a jak bych to napsal, prostě prášek stevie není moučkový cukr, je to všechno jenom jako...já jsem používal čerstvé listy stevie s čajem, ale chutná mi víc čaj samotný, jen jsem chtěl vyzkoušet tu stevii, když je tak vychvalovaná, ale beru spíš jako exotickou rostlinu, ale nic spásného, píši to jen pro to, abych nebyl napadnutý příznivci této rostliny.

Stejně jsem dopadnul s lilkem a patizonem a podobně, v tv. z toho mají kulinářský orgasmus, obzvláště z takového toho grilovaného a podobně, no já to připravil, griloval, ochutnal a vyhodil...ještě tak zvládám přidat cuketu s brambory do bramboráku a to je tak všechno, ale jak říkám, co člověk to chuť, nikomu nic neberu...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.10.13 19:21
avatar

Patizon je vynikající obalený jako řízek! Oloupat, na tenko nakrájet, osolit, nechat okapat a trojobal. Chuťově mezi smaženým květákem a houbami. Grilovaný patizon se mě nelíbí už od názvu. Lilek se musí umět dobře připravit. Myslím, že to umí jižní národové, mají lilek pěkně dozrálý, koření, dobrá rajčata,Kpapriky, olivový olej. My se to teprve učíme, a většina to vzdá po prvním pokusu, kdy se lilek nepodaří dobře připravit a nechutná. každý nemusí tyto zeleniny nejenom u nás, ale třeba ani v např. Bulharsku. U nás také plno lidí nemá rádo špenát, růžičkovou kapustu atd.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: zabu
Datum: 19.10.13 18:29

Ukulele: Dík za odpověď. No já si vzpomněl teď, a to zrovna asi není doba na pěstování. Až na jaře. I když nevím, třeba by vzklíčila doma v květníku i touhle dobou. Nicméně stejně nejsem kdovíjaký zahradník, a bůhví jak by to dopadlo. Chci to spíš do pečení. Proto jsem volil stevii už jako sušený extrakt(je toho 35gr za 222kč) +poštovné. Cenově to vychází nastejno, možná spíš o trochu dráž. Místo 30dkg cukru, stačily 2gr Stevie. Takže ne dvěstěkrát sladší, ale asi tak stopadesátkrát. Ale zatím velká spokojenost. Alespoň mě to tak připadlo. Stejně jsem se chtěl ale ujistit. Zatím zdá se podle reakcí, že je to asi opravdu neškodné.

Od: mar*
Datum: 18.10.13 08:22

Nevím, jestli je to zrovna nevýhoda, ale vadí mi nahořklá chuť, když si s ní osladím čaj nebo kávu (tablety, prášek, tekutá), takže jsem se vrátila k cukrenu (= nízkokalorické sladidlo vyráběné z cukru)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.10.13 08:37

cukren = nízkokalorické sladidlo vyráběné z cukru a CHLORU

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.10.13 14:02
avatar

Jak napsal pohanka a ukulele. Stévie nemá nežádoucí účinky zdravotní, to ne. Spíše působí nezdravě na peněženku. Také jsem ji vyzkoušela. Ne teda v prášku, ale tu vypěstovanou. Chuť není moc dobrá. Sice cítíte sladkost, ale divnou. Čerstvá v čaji dobrá není vůbec. Úplně čaj pokazí. Je to skutečně módní záležitost. Dnes přece také pěstujeme na zahrádkách kivi. Není dobré. Jediné, co je opravdu hodně podobné chutí, tak to jsou fíky. Sama jsem je začala pěstovat, neboť jsem je ochutnala u kamarádky. Já třeba koupila rakytník. Vyrostly mi stromy a včera jsem je vykácela. Také jsem se nechala nachytat. Je teda fakt, že byly každý rok osypané bobulkami. Ale očesat kilo, byl nadlidský výkon. Za syrova jsou nepoživatelné a když z nich chcete marmeládu, tak kilo nestačí a navíc do toho musíte přidat hóódně cukru. Takže jsem usoudila, že přínos vitamínů, je v porovnání s tím, že to stejně musíte vařit, pak do toho naládovat sukr a pektin, je ve výsledku hodně nízký, jestli ne nulový. Také móda. A nemyslete si, že jsem nepříznivec všelijakých novinek, spíše naopak! Já se chytím na každou exotickou novinku. Teď se chystám koupit limetku a nějakou zvláštní mandarinku. A také to pepino gold. Když čtu, jak to všechno chutná, tak se mi sbíhají sliny. Takže i přesto, že jsem dost skeptická z hlediska logického uvažování, tak se nachytat opět a opět nechám. *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.10.13 08:40

Take jsem koupila-prasek a tablety,ale vubec nechutna-kava ma takovou divnou pachut a caj take-jsem zklamana a nechci!

Ohodnoceno: 2x
 
Od: zabu
Datum: 24.10.13 23:11

Volná parafráze na pohádku: Je to sladké a bílé, ale cukr to není princi )
Když se toho dá do čaje málo, jen přisladit, ne do sladka, tak to skoro není cítit, dá se to pít. . Teď myslím sušený extrakt. V kafi jsem to necítil. Bohužel jsem přišel na jinou nectnost. Když jsem s tím osladil cosi pečeného místo cukru, tak mi to během několika dnů chytla plíseň. Zatímco to samé oslazené cukrem, vydrží víc než 14 dní. Prostě jako konzervant to samozřejmě nefunguje.

 

Od: lumir*
Datum: 21.05.14 15:06

Já používám krystalizovaný extrakt, objednával jsem v UK. S tabletami se to vůbec nedá srovnat. Po nich je v nápojích zřetelná pachuť, prášek v podstatě není poznat. Navíc v tabletách jsou další přídatné (a škodlivé) látky, nutné k jejich výrobě.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lumir*
Datum: 21.05.14 15:03

Podle mě po stevii mám extrémní chuť na sladké, a to i poté, co si dám sladké (rýžovou kaši s kakakem, čokobanánek apod.) Pozoruji také po jídle, zejména po obědě, jakoby malátnost, "omámení", podobá se to pocitu, jako když si dáte po sauně rychle jedno pivo. Upozorňuji, že vím, co je to hypoglykemická únava po vydatném, především sladkém, jídle. Toto je něco jiného, malátnost nastupuje rychle, je spojená s horším slovním vyjadřováním. Už jsem přemýšlel, jestli nemám cukrovku.

Stále to ověřuji, ale myslím, že uvedené stavy jsou způsobené právě konzumaci stevie.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: moxa*
Datum: 21.05.14 15:14

Hlavně bych odlišila stévii od jakýchkoli prášků a tablet. To může být cokoli a při výrobě se s tím může dít cokoli. Na bylince nic negativního nenajdete, až na chuť a mně tedy ani moc nevoní. Chuť výluhu v čaji mi přijde OK. Ale prý různým lidem chutná různě, já necítím u ní žádnou hořkost.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 22.05.14 17:17

Stévie je pro diabetiky,,,koupila jsem ji za 20kč v květináči a nepřipadá mi hořká. Takže žádná pohroma finanční. .

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.