Pečená řepa - zklamání z chuti

Od: Datum: 14.10.13 20:39 odpovědí: 15 změna: 17.05.14 10:02
avatar

Miluji červenou řepu. Naučila jsem se ji připravovat před x lety v cizí zemi. Způsob je jednoduchý a výsledek je naprosto výtečný. Jenomže jsem se dívala asi před rokem zde, na internetu, jak se jí červená řepa u nás a všimla jsem si, že mnozí doporučují péci řepu vcelku, zabalenou do alobalu, v troubě. Postup mi přišel dost náročný na spotřebu energie, tak jsem se do této přípravy pustila až dnes. Prostě řepu zabalíte do alobalu, pokapete olivovým olejem, opepříte a osolíte, můžete přidat bylinky a česnek a to vše pevně zabalíte do alobalu, dáte na plech a pečete v troubě minimálně D V Ě H O I N Y, při výkonu 200 až 220 stupňů. Což je teda pěkný záhul. Za tu dobu by byla upečená dvoukilová husa a ne pět středně velkých červených řep. Ale nedá se nic dělat, fakt to musíte tak dlouho péci, aby řepa změkla. Tak jsem to dnes udělala a dvě hodiny se těšila na tu extázi chutí a vyjímečnosti toho normálního, ale jinak velice zdravého pormu. Když jsem řepu konečně vyndala, tak jsem si ihned popálila patro v puse, protože jsem se nemohla už dočkat té slibované extáze. No, co bych povídala dál. Strašně jsem se naštvala. Řepa byla sice měkká, ale jinak nic víc. Chtěla bych se zeptat, jestli jste to také zkusili, a jestli jste třeba Vy, tu extázi neměli. Vůbec nechápu, jak může někdo doporučovat tento způsob přípravy a dodávat, že je to levné a úúúžasné, když Vás pečení pitomé řepy, vyjde na sakra peníz. A ještě, kdyby jste toho alespoň mohli upéci celý plech a pak to nějak uchovat na delší dobu, tak možná. Ale to nejde, protože se řepa takto upravená, musí zkonzumovat rychle. Tak co Vy na to? Také si myslíte, že to vyjde levně, když joupíte řepu za patnáct korun kilo, pak ji pečete dvě hodiny v troubě a pak ji pokapete dle návodu olivovým olejem, citronem, nebo balzamikovým octem a jíte k tomu topinku a vejce natvrdo? Kurňa, to je sakra drahá řepa.

Kdyby někdo chtěl, napíši svůj, lety odzkoušený recept, který předčí tuto nepochopitelnou verzi pečené řepy.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: rnk*
Datum: 14.10.13 20:48

napište.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pohankaa
Datum: 14.10.13 20:50

Ano, napište.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.10.13 21:22
avatar

Tak dobře. Sice jsem chtěla chvilku počkat na vícero-reakcí, ale budiž. Tak středně velkou řepu omyjete, neuřezávávat ocásek, jenom zkrátit. Dáte vařit vodu, do které dáte bobkový list, několik kuliček nového koření, několik kuliček celého pepře, špetku anýzu a sůl. Já přidám i natě z celeru, protože je mám na zahrádce, ale nemusí být. Může být i libeček. Prostě voňavé bylinky. Do toho vložíte tu řepu a vaříte dle velikosti. Na mírném ohni, přiklopené necháte probublávat. Jo a ta řepa jen ponořená, není třeba hodně vody. Trvá to dle velikosti také asi hodinu a i více, ale je to na mírném ohni a určitě Vám nejede trouba na dvě stě stupňů. Jestli je řepa uvařená, to poznáte podle toho, když do ní píchnete špejli a ta lehce projede skrz nazkrz. A co je nejdůležitější a v čem vězí ten fígl, tak to je to, že řepu rozhodně po uvaření nevyndáváte, anobržto ji necháte v té vodě vystydnout. Ona do sebe nasaje všechny ty vůně a vůbec to, co je ve vodě vylouhované. pak oloupete a připravujete dle své chuti.

Já si dělám dresing takto: Lžičku francouzské hořčice, (ale opravdu hořčice de Dijon) rozmíchat se lžící jablečného octa, nebo třeba vinného, trocha cukru, trocha soli, rozetřený česnek, olivový olej a trocha vody. musí vzniknout voňavá remuláda. Já to dělám od oka, do skleničky s uzávěrem a na delší dobu, takže to tam všechno nandám, zašroubuji a v ruce protřepu, až vznikne hladká remuláda. nevím jak to jinak popsat, dělám to tak dlouhá léta a poměry nesleduji. Ale stačí ochutnat a řídit se vlastní chutí. Mám neustále ve sklenici remuládu po ruce. vydrží a nekazí se vůbec.

No touto remuládou zalijete ustrouhanou řepu a promícháte. nebo ji nakapete na nakrájenou řepu na plátky. Dosolíte a tak. To už je na chuti každého.

Datum: 15.10.13 06:28
avatar

Suzy, moc děkuji za nezvyklý recept. Určitě vyzkouším. Já jsem odjakživa nejedla dvě věci. Řepu a čaj s mlíkem. Řepu jsem se naučíla jíst, vlastně mě ji naučila jíst jedna kuchařka, která ji dělala skvělou, s křenem. Není to dávno, jedla jsem řepu, vlasně něco na způsob salátu ze syrové červené řepy, připravovaný stějně jako okurkový salát. Taky byl bezva.Na ten váš se těším. Vyrobím určitě. ;) Hezký den

doplněno 15.10.13 11:56:

Na salát byla řepa nastrouhaná na malých slzičkách. Na těch, na kterých se strouhá sýr. :D

doplněno 16.10.13 06:32:

Suzy, děkuji za recepty na majonezu. Přesně tak, ale jen ze žloutku a plnotučné hořčice, jsem ji vyráběla někdy v sedmdesátých letech, protože bývala pouze na váhu, na dvou místech v Ostravě. Občas se mi zdá Helmans nekřesťansky drahá, tak si ji našlehám sama. :D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.10.13 20:25
avatar

Babko, vařenou řepu strouhat na těch větších slzičkách, ale syrovou na těch malých. Také ji tak jím. Promíchám oloupanou syrovou, najemno nastrouhanou řepu, s nastrouhaným jablkem, to zase na těch větších slezičkách. A promíchám zase s remuládou z domácí majonézoy a jogurtu. Tu dělám takto: Jedno celé vejce, polévková lžíce hořčice Dijon. Musí být, nenahrazovat žádnou jinou, výsledek se nedostaví. Francouzská hořčice totiž to vejce okamžitě spojí v krém. Když dáš jinou, bude to šlichta a nikdy to neušleháš. Takže celé vejce i s bílkem šleháš chvilku s tou hořčicí, přidáš trošku soli, malou lžičkou cukru. A šleháš chvíli, ihned uvidíš, jak se vejce s hočicí spojí. Pak přiléváš olej. Slenečnicový, řepkový, nebo prostě jaký doma máš. Ne olivový. A stále šleháš, majonéza začne okamžitě houstnout. Olej přidáváš až do dosažení požadované hustoty majonézy. Nakonec přidám lžíci jablečného octa a znovu prošlehám. Prostě ochutnej a buďto přisol, nebo přislaď, nebo přikysel. Ale můžeš i obyčejný ocet. Já dělám raději hodně hustou, protože ji pak dám sklenice a mám ji v lednici třeba čtrnáct dní. vydrží a je výborná. Z této základní majonézy pak dělám odlehčenou tatarku. Nadrobno cibulku, pepř, a na tři lžíce majonézy dvě lžíce bílého jogurtu. Zase podle osobní chuti. Nebo do ní spolu s jogurtem dám utřený česnek... Prostě chutím se meze nekladou. Můžeš bylinky, nasekanou pažitku, co Tě napadne. Tuto majonézu jsem se naučila v cizině před mnoha lety. Nikdy se mi nesrazila, nikdy jsem s ní neměla problém. Protože je tam celé vejce, je sama o sobě odlehčená a když si ji namícháš s tím jogurtem, tak není co řešit. Tak dobrou chuť a napiš, jak se Ti povedla. S.

Datum: 15.10.13 07:11
avatar

Suzy, až na velké záliby ve veškeré jedlé i nejedlé zelenině na mě působíš jako rozumná ženská. Tady je moje rada.příště si opravdu raději kup tu kachnu nebo husu. Energie vyjde nastejno a místo červené řepy budeš mít pekáč prima masíčka. Není to lepší?

A já klidně zase přijedu. Na červenou řepu mě ale asi nedostaneš. Leda by k ní byl tlustý biftek.

Vím, že máš ráda zeleninu na všechny způsoby. Sežeň si v knihovně knížku Život se Sovákem popáté aneb Uragán. Napsala to jeho paní Anička Schmitzerová./vydáno 2001/ Je to složeno z desítek receptů. Ke konci života se pan Sovák začal stravovat jako vegetarián, proto je tam plno receptů z chřestu, růžičkové kapusty, čínského zelí, cukety, patizonu, kopru, fazolových lusků...Jsou tam i recepty, co manželům chutnalo při dovolených v cizině. Paní vaří zdravě, pestře, nápaditě. Mám doma tu knížku z knihovny a dokonce jsem uvažovala o tom, co kdybych ji nevrátila? Ale takový lump nejsem, asi si jen nejlepší recepty okopíruju. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.10.13 20:54
avatar

Díky jago. Zrovna kachnu mám v mrazáku od posledních vánoc a za celý rok jsem na ni nedostala chuť. Ale už ji musím udělat, nebo ji nakonec vyhodím. Jinak je jasné z toho, co jsem psala, že už víckrát takto řepu připravovat nebudu. Já jenom nechápala, jak tento způsob mohou lidé opěvovat. Schválně si zadej do počítače "pečená červená řepa". A uvidíš, co Ti tam vyskočí receptů a jak o tom lidé bájí. tak jsem byla jednoduše zvědavá, protože řepu miluji. mimochodem, měla bys se ji naučit jíst, má v sobě mnoho důležitého pro lidský organismus. A navíc, dá se upravovat na různé způsoby. Zrovna mi z kuchyně voní polévka a už se těším, jak si ji nandám na talíř. nemusí se z ní dělat jenom boršč. Tu knížku ale asi kupovat nebudu, protože nakonec se recepty doslova stejně neumím řídit. Vždyť mne znáš, já jsem zeleninomilec, takže mi recepty nechybí. A co se týče chřestu, tak ten bych tady nekoupila. Vím jak má vypadat a když ho mají třeba v Penny, tak mu kouknu na "nožky", a vidím, že je scvrklý a chycený plísní. Ale musíš hezky rozbalit ten papír dole. Takže si zeleninu pěstuji doma. Samozřejmě zelené fazolky jsou na prvním místě. A mám tři druhy. A všechny už jsou sklizené a hezky zamražené v balíčcích na zimu. Ze všeho nejméně mám ráda čínské zelí. To už raději to naše, bílé. Podle mne je daleko chutnější a dělám z něho i čínu. Ale musí se to umět. Růžičkovou kapustu miluji na všechny způsoby, a vůbec všechnu zeleninu. Patizon ráda nemám, ale cukety ano. Jéžiš, o zelenině bych mohla psát ještě dlouho... Tak toho raději už nechám. Ahoj, měj se hezky. A jestli se Ti bude příští léto zase přijet, tak klidně. V zimě to není ono, ale když se Ti bude chtít, tak se ozvi. Ale biftek Ti neudělám, pěkně zkusíš třeba tu řepu...

Datum: 15.10.13 20:56
avatar

Ahoj,chtěla bych znát Váš recept... Mám ráda řepu i já ji peču v troubě,ale tak nějak neplánovaně,když dělám pečeni,nebo prostě cokoli v troubě,pokaždé přidám dvě tři řepy,připravené přesně tak jak popisujete,netrvá mi to tak dlouho,kolikrát ji vyndám dřív než maso,dělám ji do poloměkka.Nechám ji vychladnout a dám do vakuovací misky,vydrží opravdu dlouho... Dále ji používám dle momentální chuti a nápadu.Naposled v kombinaci s uzeným lososem na tenké plátky nakrájená,pořádně marinovaná oliv.olejem,citron.šťávou a kůrou,uzenou solí a fenyklovými semínky plus lehký koprový dresink a opečená ciabatta... Nejradši ji mám s dobrým kozím sýrem...

doplněno 15.10.13 21:14:

...ve vašem posledním příspěvku píšete o čínském zelí,pokud máte na mysli to hrozné pekingské ze supermarketu,nedivím se že nechutná...pokuste se sehnat skutečné čínské jinak zvané bok choi,je lahodné za syrova i po krátké tepelné úpravě.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rnk*
Datum: 15.10.13 21:33

Přesně. To pekingské, u nás prodávané v Číně vůbec neznají.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ifkali*
Datum: 16.10.13 11:20

Zdravím,

taky jsem fanda zeleniny, z čínského zelí dělávám bezva salát s česnekem. Můžu vložit recept.

Mám ráda hodně i celer, jestli máte někdo odzkoušený recept, prosím vložte-já mám dva, tak ráda porovnám a vyzkouším i jiný.

Červenou řepu, tak to určitě vyzkouším , i ten salát s řepou co je zde uvedený recept, tak na ten se těším, o víkendu vyzkouším.

S brambor dělávám taky salát, třeba i na kyselo, ale to je spíše opravdu jako příloha, samotně se jíst nedá.

doplněno 16.10.13 11:21:

Baklažán peču v troubě, ale to je speciální chut´ , to každému nechutná.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.10.13 19:53
avatar

Ahoj marecek. Recept na vaření řepy, jsem uvedla nahoře. A ano, máte pravdu, myslela jsem vlastně to pekingnské, co prodávají v supermarketech. Ale to pravé čínské znám také, vypadá jinak, je takové baculaté a mírně protáhlé do špičky. A hlavně je velice křehké a výborné. jenomže jednak jsem ho mohla koupit jenom v Praze a to přímo v jejich obchodě a navíc, bylo dost drahé. Za hlavičku malou, jsem dala sedmdesát korun. Chutnalo mi, to je jasné, ale nakonec jsem přišla na to, že zrovna tak chutná i moje zelí, když si ho vypěstuji na zahrádce. Taky je to jeden druh (teď si nevzpomenu), ale také mi udělalo tu špičku a bylo křehounké. Už jsem ho dávno "zblajzla". Vy máte ale takové nějaké luxusní recepty. Také bych si dala říci s uzeným lososem. A kozí sýry doslova zbožňuji a ovčí. Jenomže u nás je velice malý výběr a jsou pekelně drahé. Já tedy neodolám, poněvadˇž bydlím v Poděbradech u mlékárny a tam dovážejí některé z těhto sýrů z Francie. Jenomže kilo stojí kolem tří set korun a vyzrálý ovčí i více. Když jsem žila ve Francii, tak mi to ani nepřišlo, mohla jsem si je kupit kdy jsem chtěla a výběr byl obrovský a hlavně cenově absolutně nesrovnatelné s cenami u nás. Byly levnější ! Už tady žiji osm let, tak nevím, jestli se i tam ceny od té doby nezměnily, ono se všechno rychle mění. A kde Vy kupujete kozí sýra a jaké? Já jsem třeba koupila kozí měkký sýr, bylo tam napsáno (čerstvý), a stálo to za starou bačkoru. A zrovna levný nebyl. Nějaký farmářský. Bylo to jako divný tvaroh. Zklamání naprosté.

Datum: 17.10.13 20:03
avatar

Ahoj Suzymon.

Ano,Váš recept jsem našla.Závidím Vám zahrádku a zážitky z Francie.Já bydlím v Děčíně a výběr kvalitních surovin je tu mizerný,naštěstí to máme kousek do německa a tam mají spoustu dobrot,dá se říct,že tam nakupujeme téměř vše,děláme vždy větší nákupy,mezitím u nás,co zrovna je a není to nahnilé nebo tak podobně...Co se týče sýrů,žádný tip nemám a jím snad všechny co existují.Občas se zadaří u nás v takovém malém krámku kam dodávají okolní farmy.Miluji vaření a gastronomie je můj velký koníček,vařím denně a zkouším stále nové recepty,tedy pokud je z čeho.Občas jedeme s manželem do Prahy za jídlem do různých restaurací a to jsem nadšená víc,než kdyby mě vzal do zlatnictví...V Praze se dá sehnat všechno...ty se tam mají*palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.10.13 13:30
avatar

Ahoj marecek. Tak to vidíte, a já zase dnes závidím Vám, že můžete jezdit na nákupy do Německa. Já se už nevypravím ani do Prahy. Jednak mne nesmírně nebaví cestování, a pak, v Praze sice seženete všechno, ale ceny jsou astronomické. Pokud se lahůdek týče. Myslím tím specializované prodejny pro zbohatlíky. Jasně, mají tam naprosto všechno, ale to bych musela mít důchod třicet tisíc měsíčně. *ee*! Takže jsem si nechala zajít chutě, a smířila se s tím, na co má peněženka stačí. Ale právě před chvílí jsem si koupila ten ovčí sýr Pecorino, tvrdý, zrající, kilo za 414 kč. a Gran Moravia 293 kč kilo. Za dva malé kousky jsem "vyplázla" 123 kč. A to jsem to koupila v té mlékárně, kde jsou velkoobchodní ceny. No normální produkty se tam dají koupit levněji, ale zrovna tyto sýry ne. Camembert patřil ve Francii k těm nejobyčejněším sýrům a výběr je je v porovnání s naší nabídkou nesrovnatelný. A navíc, hlavně chuť je nesrovnatelná. Je to jako s vínem. Já nemám samozřejmě nic proti našim vínům z Moravy, ale i kdyby měli přesnou recepturu k produkci francouzských vyhlášených značek, nemohou docílit stejného výsledku. není tady jednoduše to samé klima. Já tady vyzkoušela opravdu hodně červených vín a za různé ceny. Výsledek je ten, že jsem se na vykašlala a kupuji ta nejobyčejnější a míchám si je s Poděbradkou. Tu si chodím čepovat přímo k prameni a je zadarmo. Takže jsem si už odvykla na dobré víno. Já vím, že se tady ozvou hlasy, které budou tvrdit, že ta a ta vína od nás jsou výtečná, a že jsem trotl, jenomže já je vyzkoušela a mám možnost srovnání chutí. Takže já dnes závidím Tobě, protože si můžeš jezdit nakupat do Německa. A ze zkušenosti vím, že v tamnějších supermarketech, které jsou i tady, je naprosto jiný sortiment zboží, jiné kvality a za nižší ceny. Ale přes tu všechnu nespokojenost, bych se zpátky do Paříže nevrátila, ani kdybych tady měla chroustat šváby. Doma je doma a já jsem tady šťastná. Tam jsem byla smutná a toužila po domově.

Datum: 16.10.13 20:40
avatar

A ještě bych chtěla podotknout. Původně jsem to napsala jinak, ale bylo to v názvu pozměněno na "zklamání v chuti". Je to také výstižné, ale to, co jsem napsala, bylo doslova opsáno ze stránek receptů. Tam to tak skutečně bylo napsáno a nejenom jednou. No, nevadí.

Od: nadjenka
Datum: 17.05.14 10:02

Repa sa pečie v alobale samostatne zabalena bez prichutí sdamozrejme ešte v šupke a pečiem ju vždy, keď pečiem mäso, ktoré tam v tej trúbe musí byť minimálne 2 hodky. Potom repu očístím nakrájam pridam citrón, olivový olej a soľ. rapa je veľmi dobrá upečená v trúbe, lepšia ako uvarená vo vode. Ináč ťa to mohlo napadúť, že si repu mohla piecť s mäsom a potom by to nebolo také drahe pečenie.Keď ju varíš potrebuješ tiež minimalne pôldruhej hodiny čas, ale ako hovorím v trúbe je lepšie upečená, nestráca toľko minerálov ako vymočená vo vode.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.