Obalené houby do mrazáku?

Od: Datum: 02.10.13 20:11 odpovědí: 9 změna: 30.08.14 23:58

Dobrý den, dnes v lese jsem si povídala s houbařem a tem mi tvrdil, že houby obalí v trojobalu a šupne do mrazáku. Tento postup neznám. Pokud to jde, prodloužila bych si sezonu s houbovými řízečkami. Rádcové, prosím, máte to někdo odzkoušené? Našla jsem tento článek. Zda je pravdivý netuším.

Výborně se osvědčily zamrazovat i houbové řízky už obalené v trojobalu. Obalené houby dám na tác a dám zamrazit tak na 3 hodiny. Tác vyndám a už zamražené řízky naskládám do plastových nádob z víkem a uzavřu. Náhradní řešení jsou vymyté krabice od mléka, kam se řízky naskládají a vloží do plastového sáčku, důkladně zavázjí. Máte polotovar, který v žádném marketu nekoupíte, kde podobné nesmysly prodávají, mražené rybí prsty, kuřecí nugety atd. Zmražené houby vložíte do fritovacího hrnce a jsou jak čerstvé, s úspěchem vydrží v mrazáku 3 měsíce.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 02.10.13 20:19

Kdysi dávno jsme to zkoušeli, ale nechali jsme toho. Konzistence byla taková divná, spíše blátivá, prostě nebylo to ono.

doplněno 02.10.13 22:39:

fisa. Řízky na plechu, v mrazáku 25 pod nulou. Jak chcete rychleji zmrazit. Jinak houby nakrájíme, podusíme (samotné, bez tuku, soli), dáváme do mikroténu a v zimě na smaženici, omáčku. pod maso jsou dobré. Podušené v mrazáku nejsou cítit.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: fisa*
Datum: 02.10.13 20:30

Blátivá byla kvůli pomalému mražení, tudíž popraskali buňky... :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: fisa*
Datum: 02.10.13 20:29

Pokud máte silný mrazák a dokáže schladit potravinu rychle, jde to. Nejlépe jí nejdříve dejte do lednice, pak jí dejte do mrazáku na nejnižší teplotu. Toto je správná úchova potravin. :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.10.13 20:31
avatar

Ahoj -

- do mrazáku běžně dávám obalované řízky, nebo sýr, nebo file - s houbami jsem to ještě nezkoušela - ale dobrý nápad - vyzkouším- ! Jenom bych je před smažením moc nerozmrazovala. Ale - musím to vyzkoušet. Marcela.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zabu
Datum: 02.10.13 20:49

My to obalujeme v trojobalu, a předsmažíme. Pak se to nechá ve velkém stolním mrazáku rychle zamrazit na tácech rozložené. Teprve druhý den, když je to "na kost" tak to sesypame dohromady, do igelitového pytle. Nejlépe dvojitého. Pozor nepoužívat mikroten - dýchá, a houby "zasmradí" celý mrazák.
Podobně zamrazíme i očištěné a nakrájené houby. Do kelímků od velkých jogurtů nebo Ramy apod. Jedna pixla je tak akorát porce na polévku nebo do omáčky. Obalit potr. folií, a do igelitu a rychle zamrazit. Rozmrazovat přímo v omáčce nebo polévce. NIKDY předem. Jakmile to necháte rozmrazit dopředu, nebo nedejbože se rozbije mrazák, je z toho to, co píše nahoře pckop.
Jo, a děláme to jen s hřibovitými houbami. S ostatními zkušenosti nemám.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.10.13 21:00

Tak já taky přidám svůj postřeh. Milujeme plněné bedly. A když jich najdeme víc, tak naplním, zamrazím tak, jak popisuje zabu. A když je chci připravit k jídlu, tak je dám nerozmrazené do pekáčku, přidám trošililinku vody a másla, okořením a dám zapéct...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.10.13 21:06
avatar

Dělám to běžně, ale jak už bylo napsáno, jen z hřibovitých hub a nerozmražovat, hned z mrazáku smažit, jinak je z toho bláto. Dělám takto i mletý řízek, zamrazím na mikrotenem obaleném tácku a pak uložím do plastové krabičky. Když chci rychle uvařit, dám vařit brambory a je chutný oběd coby dup. Dělám si takto i játrové knedlíčky do polévky. Když už melu játra, tak toho vždy udělám větší množství, a mám to na několikrát. Léta prověřené způsoby.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: martin1965*
Datum: 02.10.13 21:32

Zamrazit se dá celkem všechno, otázka je, jaká kvalita z toho vyjde, Potraviny, které obsahují velké množství vody, jsou obecně nevhodné na zmrazení. Chce to zamrazit hlavně rychle - toho se dá dosánout, že je mrazák plný třeba ze 4/5 pětin a pak tam můžu dát zbytek zamrazit. (pokud ho mám zrovna prázdný, tak tam dám zmrazit například petky s vodou, počkám, až zmrznou a můžu zamrazovat - nehledě na úsporu elektriky - čím plnější mrazák - tím menší spotřeba). Předem obalené houby nejsou při dodržení postupu problém, sám jsem zkoušel obalené žampiony a docela to šlo. Jednotlivé porce je dobré mrazit zvášť na, nejlépe kovovém, tácu a teprve po zmrazení je sesypat. A doporučuji smažit v rozpáleném oleji přímo bez rozmrazování - pozor na poměr rozpáleného oleje a množství smažené potraviny. Příklad, když smažím ve 12,5 litrech rozpáleného oleje, tak kvalitně dokážu usmažit 3 porce hranolek po 250 gr - tj. 750 gr suroviny. Když to přepočítám na domácí frituru 2,5 litru tak mi vychází, že tam se dá usmažit najednou 150 gr hranolek a v přepočtu i jiných potravin , na to je potřeba myslet. To znamená, že žádná blátivost smaženého pokrmu nemusí být, ale musíte zachovat správný poměr rozpáleného tuku a vložené potraviny, jinak to vlastně začnete vařit a to je konec se smažením.

P.S. Takový řízek pomalu smažený na pánvi mojí babičkou byl naprosto nejlepší - ale toho tuku.

doplněno 02.10.13 21:46:

Ještě doplním, pokud chci zamrazit přírodní houby, tak se mi osvědčilo je předem orestovat na tuku, vychladit, a teprve pak je dát do mrazáku, pustí méně vody a můžete mít i v lednu dobrou smaženici.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.08.14 23:58
avatar

Houby se obalí a lehce předsmaží. nechají vychladnout a pak se dají do mrazáku. Dělám tak roky, v zimě jako když je najdu!

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.