Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mrkev a petržel zavařená bez soli?

Od: bibina* odpovědí: 7 změna:

Ahoj,dostala jsem mrkev a petržel od známých,něco jsem zmrazila,nemám sklep na jiné uskladnění.Našla jsem si na int.různé recepty,jak kořenovou zeleninu zavařit na zimu,ale všude je dost soli nebo sůl s tukem.Napadlo mně,jestli by se dalo nastrouhanou zeleninu nacpat do sklenic a zavařit bez soli něco jako ve vlastní šťávě?Dělávám tak jablka na štrudl.Máte někdo zkušenost nebo nějaký jiný napad?Mám tak od každého po 3 kg.Celer k tomu nemám.Předem díky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Mírně povařit a nakrájet na kostičky, do skleniček, zalít tím vývarem nebo nakladačem na okurky, jen méně octa a zavařit. Až se zima zeptá, budete mít do bramborového salátu. ;) Já nastrouhám zeleninu na kolečka na robotu, přidám nasekanou nať a dám do igelitových pytlíků na mražák. Vůbec nekupuji mraženou zeleninu. Vždycky si ji nakrájím a namrazím sama. Když se dostanu ke květáku nebo kerlubku, klidně ho přidám k už namražené zelenině.

Babkazov přesně tak to děláme jen v deku ocet nahradíme vodou.Pak se zelenina hodí na všechno neni kyselá.Zavařujem tak i houby.

lidus*
hodnocení

2x

Výborná zkušenost, všechnu zeleninu očistit a nakrájet na kostičky, dát do plastových litrovek od mléka, v mrazáku to zabere málo místa a krásně se usypává do polévky (mám tak mrkev, celer, porek, pastyňák a hrách). Zelenou petržel a pažitku mám v kostkách od bonboniery, jedna kostka do polévky, dcera má pažitku nakrájenou v krabičce od Ramy-umyla a osušila fénem, sype na brambory nebo na chleba s máslem. Jak by dopadla zavařená, strouhaná zelenina to netuším ale vyzkoušete a dejte vědět.

hodnocení

2x

Tak já jsem velice spokojena s receptem, který jsem zde získala vloni. Kořenovou zeleninu, nebo jenom mrkev, nakrájím na kostičky a uvařím si nálev podle oka a chuti. Trochu soli sice dávám, ale opravdu málo. Do vody hodím vylouhovat libeček, nebo nějakoou voňavou nať. Třeba z celeru. Přidám na špičku nože kyseliny citronové. Ale opravdu jen na tu špičku do pěti litrů nálevu. Nebo můžete nahradit citronovou šťávou. Nálev uvařím a nechám vystydnout a vylouhovat v něm tu nať. Mezi tím si naplním vymyté skleničky zeleninou a tu pak zalévám po okraj tím vychladlým nálevem. Dám do zavařovacího hrnce a steriluji na 90 stupňů asi pětačtyřicet minut. Víc ne. Zelenina je chřupavá, když ji oevřete, tak voní jako čerstvá a protože si uchová pouze svou chuť, můžete jí použít do polévek, omáček, a vůbec všude tam, kde používáte čerstvou. Za celou minulou zimu jsem nekoupila ani jednou mrkev, vlastně mrkev, pastiňák, petržel a kedlubny nekupuji. Toto je ještě sklenička z loňska. Mrkev a pastiňák. Škoda, že nemohu dát ochutnat.

doplněno 01.10.13 20:30:

Nálev je čirý, nějak špatně jsem to vyfotila.

Mrkev a petržel zavařená bez soli?
Mrkev a petržel zavařená bez soli? #2
mila2010

Dnes jsem narazila na Vaši odpověď a chtěla bych vědět, jestli mrkev předem krátce předvaříte nebo ne a zda máte tuto konzervaci vyzkoušenou i na jiných zeleninách kromě těch kořenových. Díky.

naoko
hodnocení

0x

Nezavařuju, všechno mrazím. Petržel nasekat, dát pevně do igelitu , zavřít do dozy a strčit do mražáku. Totéž s pažitkou a mrkví. Žádná sůl, pak už jen odebírám do jídel a vždycky zase utěsním igelit a dozu. Velkou mrkev nakrájím , malinké nechám vcelku. Můžeš je i krátce povařit ve slané vodě, ale pak už zamrazit bez soli. Mrazím takhle i nakrájená jablka na štrůdl, už je nestouhám a nezavařuju, z té sklenice se pak vyndává akorát blebta

bibina*
hodnocení

Všem díky.Tak jsem část mrkve s petrželkou zmrazila,ty skoro 3 kg mám už po zmrazení,část udělám dušenou s vepřovým masem.A nevydržela jsem to a zkusila udělat asi takto:mrkev s petrželkou jsem nakrájela na kousky,trochu rozmixovala,dala na máslo pár minut podusit.Nacpala a mačkala lžičkou do skleniček od jihočeských jogurtů,dala do hrnce s vodou asi do půl skleniček a ještě mi to na sporáku probublává,nechám to asi 25 minut.Udělala jsem jen 4 skleničky.Zkusím otevřít po pár týdnech jak to vypadá,třeba se nebude kazit.A ještě mi zbyla nějaká mrkev,tak jsem hledala jen tak na googlu "recepty z mrkve",zkusím nějaké řezy s polevou.A zaujala mně tam marmeláda z mrkve s citr.ˇa pomeranč.šťávou,akorát bych vynechala strouhanou pomeranč.kůru.Jen trošku na chuť.Tak do toho se dám zítra.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]