Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, neporadili by jste mi, prosím, nějaký dobrý recept na jablkovou buchtu na plech. Dělala jsem mřížkovou buchtu s jablky na plech a nic moc. Asi špatný recept. Předem díky.
VLÁČNÁ BUCHTA S JABLKY. 4 celá vejce, 37 dkg cukru moučky /dávám méně, asi 30 dkg/, 45 dkg polohrubé mouky, 45 dkg jablek /oloupaná a nastrouhaná nahrubo/, 1 prášek do pečiva, 1 vanilk. cukr. Vše smíchat dohromady, je-li to husté, přidat podle potřeby trochu mléka. Nalít na vymazaný a vysypaný plech, zvolna péci. Vyklopit na tác, navrch čokoládová poleva. Pro slavnostnější příležitost nakrájet na čtverečky, na každý hvězdičku šlehačky. Buchta je vláčná, moc dobrá a není v ní žádný tuk. Na zimu si dělám nahrubo nastrouhaná jablka do sklenic, a už vím, že mi stačí na 1 plech právě ta velká sklenice jablek a nemusím je ani vážit. Jaga.
Pro Moniku: Vážně, ani trošku oleje, másla, Hery, prostě ničeho. Přitom je vláčná a moc dobrá. Sotva vychladne natolik, abych ji mohla polít polevou, už je zpoloviny pryč. Jen toho cukru je v předpisu opravdu hodně, dávám míň. Inu, jak to komu chutná.
Buchta s jablky - měla obrovský úspěch
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek oleje
4 velká, nebo 5 středních jablek _ oloupat/nebo neloupat, jen zbavit jádřince a nakrájet na větší kousky (osminky překrojit 2x _ 3x).
1/2 hrnku ořechů (nebo rozinek)
1 čajová lžička sody bikarbony
2 čaj. lžičky skořice
10 Dkg čokolády na vaření _ nalámat na kousky
* celá vejce ušlehat do pěny s cukrem
* přidat olej a zamíchat
* smíchat mouku se skořicí a se sodou, přidat a zamíchat
* přimíchat jablka, ořechy a čokoládu
* pekáč vyložit pečícím papírem, nalít hmotu
* péci při 180°C 40 _ 50 min
A teď už jen papat a mlaskat.
doplněno 22.09.13 16:09:Děvčata - já to dělám od oka. Na této buchtě není co pokazit, dávám 3 vejce, cukru podle sladkosti jablek asi 3/4 hrníčku, oleje také nedávám jeden hrnek, ale ředím mlékem. Je to dost tučné (ale dobré) a navíc tuk je i v čokoládě. Nebojte se experimentovat., Také záleží na velikosti plechu nebo pekáče. Hurá do toho.
200g polohrubá mouka
150g cukr krystal
300-400g nadtrouhaná jablka
4 vejce
vanilkový cukr
špetka skořice mleté
prdop
Ušleháme vejce s cukrem a pak přidáme vše ostatní, uhněteme hladké těsto a dáme péci. Podle chuti lze přidat trochu strouhaného kokosu a hotové polít čokoládovou polevou.
Jen bych doporučil dát do koláčové formy a ne do bábovkové.
Když jsem to pekl prvně,vylezlo mi z trouby toto.A podotýkám že bez m,ého přičinění.Trouba nám takto peče.
doplněno 20.09.13 11:10:nedává se žádné mléko,šťávu pustí ta nastrouhaná jablka.
Jablkové řezy drobenkové
40dkg pol.mouky, 10dkg cukru moučka 20dkg Hery, 3 žloutky, půl kypřícího prášku do pečiva,
Uděláme drobenku, dáme na plech a na to náplň z jablek.
Náplň : Nastrouhat 1 kg oloupaných jablek, citronová kůra, vanil. cukr, trochu skořice a smícháme se sněhem ze 3 bílků smíchaným s 10 dkg cukru moučka.
Posypeme klasickou drobenkou ( máslo, mouka polohr., cukr moučka ) a dáme péct
Řezy nedají moc práce a chutnají skvěle. Nejlepší jsou druhý den , jsou vláčnější.
Hraběnčiny řezy: 1 Hera, 4 žloutky, 10 dkg cukru, 40 dkg hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, sníh ze 4 bílků, 15 dkg cukru, 1/2 kg strouhaných jablek. Z mouky, tuku, žloutků, cukru a prášku do pečiva vypracujeme těsto. Asi tak 3/4 dáme na plech, posypeme strouhanými jablky. Ze 4 bílků ušleháme sníh, do kterého vmícháme 15 dkg cukru. Tímto sněhem potřeme jablka na plechu. Zbylou 1/4 těsta, kterou jsme si předtím dali do ledničky, nastrouháme na hrubém struhadle na sníh. Pečeme ve vyhřáté troubě.
Lehký štrůdl.
2 1/4 hrnku hladké mouky, 1 heru, nebo máslo,1/2 hrnku studené vody, špetka soli. Vše dobře propracujeme a necháme 1hod. uležet v ledničce. Pak se dělá tradičně štrůdl. Udělají se z toho 3 šišky. Do tohoto se nedává vejce.
Těsto si rozdělte na tři stejné díly. Utěrku si posypte lehce moukou a každý díl na utěrce,vyválejte na tenko, potřete rozpuštěným máslem, posypte lehce strouhankou, nastrouhejte jablka, posypte krupicovým a vanilkovým cukrem, skořicí, trochu rozinek. A pomocí utěrky srolujte,boky přehněte a přitiskněte. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Každý štrůdl potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte do předehřáté trouby péci. Peču asi na 170 stupnů. Upečený je, když je napovrchu krásně zlatavý.
Někdy udělám jednoduchou hrnkovou buchtu a na povrch syrového těsta v plechu navrstvím nastrouhaná jablka a posypu jemně skořicí,byl to jenom okamžitý nápad, ale bylo to moc dobré a občas to udělám.
Hrnková buchta: dva hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, hrnek mléka, půl hrnku oleje, prášek do pečiva, 4 vejce. Všechno se zamíchá dohromady a naleje na vymazaný a vysypaný plech. Já si s tím obvykle trochu pohraju - šlehám bílky s cukrem, do husttého sněhu vešlehám po jednom žloutky, pak pomalu přilévám olej a mléko (stále šlehám) a nakonec stáhnu rychlost metel na nejmenší a po lžících vmíchám mouku s práškem.
Jablkový karambol: Jablíčka oloupat, zbavit jadřinců, nakrájet na plátky. Nasypat je do zapékacího pekáčku, prosypat hnědým cukrem (jsou-li jablka sladká, není třeba), péci do poloměkka. Udělat drobenku, posýpku: 10dkg mouka, 10dkg cukr, 8 dkg máslo, zasypat jablíčka, protřepat, nemíchat! a nechat zapéci cca 30 min dozlatova a zezdola bublá. Karambol se jí lžičkou z misek. Zbytek rozdělit do misek a na mrazák. Místo jablek lze rebarbora, jahody, švestky.
Ten karambol je strašně rychlý. Když přivítáte nečekanou návštěvu ve dveřích, než vám voda na kafe zavaří, máte ovoce v troubě a během chvilky posypku a šup, je hotovo. A nesmírně dobré. Kdyžý je doma šlehačka, není o čem mluvit!
VÝBORNÝ JABLKOVÝ OBRÁCENÝ KOLÁČ (dle receptu z televize 1.6.2013 od p. Finkové)
1/4 másla, 8 jablek, cukr, skořice, 4 vejce, 50 g hl. mouky, lžičku kypřícího prášku do pečiva, 5 lžic mléka
Na pánev (která se může dát do trouby) dáme rozehřát máslo, nasypeme cukr, skořici, nakrájená jablka, přiklopíme a podusíme.
Do 4 žloutků dáme cukr, 50 g hl. mouky, kypřící prášek, mléko. Ušleháme z bílků sníh a přidáme ke žloutkům, zamícháme a nalijeme na jablka do pánve a rozetřeme. Dáme péci do trouby předehřáté na 170°a pečeme 30 - 40 min. Vyndáme a vyklopíme. Předtím je dobré těsto v pánvi obkrojit nožem kvůli snadnému vyklopení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.