Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci oddělit co nevíce řepné šťávy od pevného materiálu, jak by to bylo nejjednodušší v " kuchyňských " podmínkách?
Nemám lis na ovoce. A kolik si myslíte, že může být ml šťávy v jedné průměrně velké cukrové řepě?
Řepu dobře očistíme, opláchneme a oškrabeme. Pak ji nakrájíme na kousky, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Když se voda rychle vypařuje, musíme stále dolévati.
Když je řepa uvařená, scedíme vodu, řepu dáme po částech do ubrousku, promačkáme a všechnu šťávu, kterou z ní vycedíme, přidáme do scezené vody. Pak ji dáme opět na plotnu a vaříme do zhoustnutí.
Syrup je dobrá pomazánka na chléb pro děti. Používáme jej také k přípravě perníku a s ovocnou přísadou je osvěžujícím nápojem. Ze 20 kg řepy získáme asi 2 až 2 1/2 l syrupu.
Vím o čem píši, s mým tchánem a jeho manželkou jsme sirob nejednou vařili. Pak k tomu bramborové placky nasucho pečené, potřené sádlem. Delší dobu se dařilo sehnat ovocný sirob v NDR...a tím to končí, teď již vzpomínám.
nebo labuznik.cz/...
Děkuji mnohokrát za rychlou, věcnou a praktickou odpověď. Kdybych mohl, hned Vám zvýším reputaci zde na foru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.