Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, včera jsem si uvařila marmeládu z rajčat. Protože jsem diabetik, tak s DIA přípravkem. Pěkně mi ztuhla, má dobrou chuť, jen na to, co jsem zamatlala nádobí jí je jen 6 skleniček. Ale bojím se, aby se mi nezačala kazit, plesnivět. Mám ji ještě nějaký čas sterilovat? Steriluji okurky, houby, kompoty, kečup apod., ale s marmeládou si teď nejsem nějak jistá. Už jsem ji dost dlouho nedělala. Jak uchováváte marmelády Vy? Předem děkuji za rady. Jaga.
Dobrý den.
Já horkou marmeládu dávám do umytých a několikrát vypláchnutých skleniček. Víčko a okraj sklenice před uzavřením otřu čistou utěrkou do sucha. Marmeládu nesteriluji ani neotáčím víčkem nahoru. Kdysi jsem marmelády místo víčkem uzavírala jen celofánem a provázkem a nikdy se mi nekazily.
Já to dělám jako Ron, ale skleničky otáčím víčkem dolů. Nechám je tak do vychladnutí, dokonce je někdy tak ukládám a popisuju je na dně. Je fakt, že jsme kdysi marmelády dávali jen pod celofán, ale to se do nich přidával prostředek PETOL (kyselina sorbová). Teď se místo něj prodává "Prostředek na konzervování" - asi je to totéž, ale já ho nedávám. Marmelády, džemy ani šťávy se mi nekazí a jsou i po několika letech pořád dobré.
Skleničky s marmeládou dej do mikrovlnky,pěkně po jedné.Víčko nech mírně povolené.Pozoruj po spuštění ohřevu,až začne obsah vařit,hladina se přitom začne zvedat.Ohřev vypni,skleničku rychle v rukavicích vyjmi a utáhni víčko.Ulož na stůl víčkem dolů.Po zchladnutí už víčko drží a určitě se obsah nezkazí.
JABRAKA
Marmelády nesteriluju. Víčka i skleničky důkladně omyju přípravkem na nádobí, opláchnu a nechám oschnout. Těsně před plněním marmeládou dám prázdné sklenice (bez víček) do klasické trouby na plech na teplotu 80-100°C. Pak je to práce pro dva nebo i tři lidi. Jeden podává po jedné nahřáté skleničky z trouby, druhý do ní naleje právě uvařenou marmeládu a třetí zavíčkuje a obrátí dnem vzhůru. Dnem vzhůru nechávám stát asi deset minut, pak otočím zpět.
Marmelády děláme všelijaké a asi 60 třetinkových skleniček, a za zimu narazím tak na jednu dvě skleničky které jsou špatné. Vyzkoušeno několika generacemi.
Marmeládu nevařím, mamka vaří na chalupě na kamnech na dřevo je to prý mnohem lepší, vaří kastrol půl dne pak naleje trochu na talíř jak tuhne, když se ji zdá dobrá naleje do skleniček a na některé dá klidně jen celofán, nic neotáčí a uloží do chladné spíže. Tu s celofánem bere jako první, že vysychá, ta s víčkem vydrží i dva roky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.