Můžu v koláči nahradit meruňky švestkami?

Od: Datum: 10.09.13 17:21 odpovědí: 12 změna: 12.09.13 06:54

Chtěla bych péct švestkový koláč a mám dotaz. Našla jsem recept od kluků v akci na meruňkový koláč, mohu použít základ těsta a místo meruněk dát švestky? A napadlo mě, že bych je ještě posypala nemletým mákem a cukrem pod tu drobenku, co myslíte?

P.S. Možná je to blbý dotaz, ale já jsem opravdový začátečník ve vaření. :D

http://www.ceskatelevize.cz/p…1900030/?deid=1137&recept=680


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 10.09.13 17:40
avatar

Klidně můžete, mák je na švestky lepší než drobenka. Peču kynuté i piškotové těsto s ovocem jaké zrovna je. Kynuté ze 1/4 l mléka na plech, na to 1 kostka tvarohu + vejce + cukr a pak naskládám co roste na zahradě, klidně i jablka na tenké lupínky, drobenku.

doplněno 10.09.13 18:33:

Omlouvám se asi neumím číst a vůbec mě nenapadlo, že by někdo sypal nemletým makem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.09.13 17:41
avatar

Ovoce klidně použijte jaké chcete, ale ten NEMLETÝ mák bych nedávala. Ten se hodí spíš na posypání rohlíků atd. Do koláčů dávám zásadně vždy mák mletý.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 10.09.13 17:48
avatar

Přesně tak, mák umletý a na švestkách nešetřit, protože ty dnešní švestky nejsou tak šavnaté jako ty, co jsme kdysi mívali na zahradě.

doplněno 10.09.13 18:04:

Já bych klidně dal mák na švestky a na to drobenku.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.09.13 17:45
avatar

Já miluji mák pod švestky a na to posýpku s trochou skořice nebo skořicového cukru. Mák ale chvilku povařím s mlíkem a pak ocukruju vanilkovým cukrem. ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: olaf71*
Datum: 10.09.13 17:54

v pohodě se dá nahradit. jen se pak nejmenuje meruňkový,ale švestkový koláč

Ohodnoceno: 0x
 
Od: miserable*
Datum: 10.09.13 17:55

Děkuju za odpovědi. A když chci mák i drobenku, tak pomletý mák pod švestky a na švestky drobenku? Nemůžu obojí dát nahoru?

Datum: 10.09.13 18:08
avatar

Úplně klidně, ale jestli ten mák povaříte a to opravdu doporučuji, lépe se to na těsto nanáší. Mák, sice pomletý ale syrový, je takový hořkavý a tvrdý. Když ho uvaříte v mlíku, takovou jako kaši, je mnohem lahodnější a lépe stravitelnější.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.09.13 07:27
avatar

Koláč můžete udělat s čímkoliv. S meruňkami, broskvemi, borůvkami, jahodami, švestkami. Nic se nestane. Jen se to bude jmenovat jinak. Sypanka je sice dobrá, ale je v ní cukr. A když dáte dospod ještě cukr s mákem, bude to celé sladké jako cumel. Proto bych zvolila jen jedno z toho, buď tu sypanku, nebo mák s cukrem. Jinak hodně hospodyněk přidává do švestkových buchet mletý mák. Nemám to vůbec ráda. Víte proč? Pokud víte, jak vypadá červivá švestka, vypadá to s tím mákem totiž přesně tak. A člověk pak neví, zda jí mletý mák, nebo výměšky červů. Proto bych byla raději pro zdravé, nečervivé švestky a k tomu dobrou drobenku /sypanku/ z mouky, cukru a másla. Ten mák si nechte raději do makové bábovky. Tam švestky nejsou a vy víte, že to, co jíte,m je skutečně jenom mák. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.09.13 20:23
avatar

Vy svestky do kolace davate cele? Ja je pulim a pripadne cervive vyhazuji...To slysim poprve, ze by si nekdo splet mak a vymesku cervu :-D

Ohodnoceno: 1x
 
Od: aaaaaa*
Datum: 11.09.13 08:24

no nejprve mi to přišlo jak ve stylu Babica, dělám meruňkový a když nemám tak dám švestky, ale už to chápu, je to jedno. Co doporučuji, je švestkový naruby, to je moc dobré, ten má u nás trvanlivost tak půl odpoledne.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: asiasi*
Datum: 11.09.13 09:03

Švestky v kombinaci s mákem /ale mletým/ a drobenkou můžete klidně použít. A bát se toho. že to bude "napodobenina" červivých švestek, jak bylo v jednom z příspěvků uvedeno se bát nemusíte, protože švestky na koláče a do buchet se používají půlené bez pecek. Tedy máte možnost ty nevhodné odstranit. Zvláště chutný je koláč z kynutého těsta na plech tzv. metynka. Vykynuté těsto dáte na plech, pokladete vypeckovanými půlenými švestkami, posypete mletým syrovým mákem s cukrem a drobenkou. Když dáte cukru akorát není to vůbec přeslazené , propojí se to se šávou z těch švestek a je to ňamina. Na švestkové knedlíky se přeci také dává mletý mák s cukrem nevařený. Problém může někdy být se zakoupeným mákem - aby nebyl hořký.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 12.09.13 06:54
avatar

Miserable, tak to vidíte! Budete muset postupně udělat všechny varianty jednoho koláče se švestkami a se švestkami s mákem. A pak teprve vybrat ten, který bude celé rodině nejvíce chutnat. A vy budete za hvězdu všech pekařů švestkových buchet. *placni*

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.