Sójové kostky - jak je upravujete?

Od: Datum: 08.09.13 15:50 odpovědí: 13 změna: 14.09.13 13:57
avatar

Dobrý den, dvakrát jsem vyzkoušela "sójové maso" a nijak mne nenadchlo: Přestože jsem se přesně držela návodu, "povedla" se mi jakási rozmáčená rozvařená houba.

Nedávno jsem dostala sáček sójových kostek BONA ViTA a řekla jsem si, že to tedy ještě jednou zkusím (nechci je vyhodit). Neměly/i byste někdo nápad, jak sójové kostky upravit, aby z nich nevznikla zase "houba"? Je opravdu nutné je předvařit?

Nešlo by je vložit na zlatavou cibulku, okořenit, podlít a podusit? Nemáte s tím někdo zkušenost? Mám tu cibuli, hrášek a rýži. Uvítala bych nějaký tip na využití této kombinace.

Děkuji.

doplněno 08.09.13 20:09:

Děkuju všem za rady, ještě poprosím, abyste mi drželi palce.

doplněno 10.09.13 19:02:

Tak ještě jednou děkuju za odpovědi.

Sójové kostky jsem přivedla k varu v květákovém vývaru a nechala je vychladnout na vypnuté plotýnce. Hodně jsem je "vyždímala" a dala na osmaženou cibulku (téměř do hněda), přidala jsem sladkou papriku a pepř a hned podlila.

Po chvilce jsem přidala hrášek, promíchala a nechala dojít na vypnuté plotýnce. Jako přílohu jsem dala rýži.

Řekla bych, že se mi to povedlo, alespoň dceři (vegetariánka) a neteři to chutnalo, ale byla to poslední šance, kterou jsem sójovému "masu" dala. Jeho konzistence mi připomíná houbu nebo žužu, což mi hrozně vadí (jedla jsem jenom rýži s omáčkou).


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 08.09.13 16:04
avatar

Zdravíčko,IvzezSója je nutná předvařit,jelikož sama o sobě nemá vlastně žádnou chuť.Proto,když předvařuji,tak cca 15 min.a do vody přidávám 2 kostky masoxu,nebojte se toho-cuť se tímto právě zvýrazní.Po vychlazení je ještě nakrájím na drobnější.No,a pak už ten klasický postup-osmahnout cibuli-alespoň 2 veliké,přidat již zmíněnou sóju,a ještě malinko červené papriky,špetku chili koření,sójovou omáčku a worcester.Promícháte s vařenou rýží a hráškem,a máte hotovo.Sice ingredience zde zmíněné není žádná sláva,ale je to dobré i takPokud budete mít zelenou papriku-přidejte,je v tom výborná.A momentálně v této sezóně dávám houby,to je potom dobrůtka :-P Dobrou chuť

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 08.09.13 16:17
avatar

Masox nemám, ale mám zeleninový vývar, který by snad šel použít. Jinak samozřejmě běžné koření mám, jen jsem si myslela, že to není třeba zmiňovat.

Bojím se toho předvaření - i když jsem tehdy sójové maso hodně vymačkala, byla to houba - téměř k nerozkousání a k nepozření (hrozně mi vadí výsledná "struktura").

Datum: 08.09.13 16:17

Ono to, že se tomu říká "sojové maso" ještě neznamná, že to bude chutnat jako maso a to co do struktury tak i chuti. Spíš jde o to, že co do obsahu látek je to jakási náhrada masa. Chce to k tomu přistupovat tak, že je to prostě soja a ne maso. Předvářet se nemusí, ale někomu může způsobovat nadýmání a pak je lepší ho předvařit cca 20 minut v čisté mírně osolené vodě a použitou vodu slít. Osobně ho nepředvářím. Zaliji ho horkým vývarem (třeba i z masoxu) s trochou kmínu a sojové omáčky a nechám pár hodin - nebo třeba přes noc nabobtnat. potom slít a dále jej lze použít skoro jako normální maso. Třeba na guláš, nebo zapékané se zeleninou, či na pepři. Ale jak jsem napsal, nikdy to nebude strukturou stejné, jako když na tom pepři uděláte třeba vepřové...

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 08.09.13 20:08
avatar

Já vím, že nemůžu očekávat chuť nebo strukturu masa, šlo mi o to předejít tomu dojmu rozvařené houby. Váš postup jsem zkombinovala s radami od Vamp i od Diesela.

Kostky jsem dala do květákového vývaru ze včerejška, přivedla k varu a nechávám je pomalu vychladnout na vypnuté plotýnce.

Pak je hodím na cibulku a zkusím upravit jako guláš. Zítra si k tomu přikoupím papriku a přidám syrovou do hotového jídla. Tak mi držte palce!

Od: wamp®
Datum: 08.09.13 20:20
avatar

Držíme,móc *modla*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.09.13 18:39
avatar

Před několika roky byl na sojových kostkách recept na tzv Kostky Stroganov.Dodnes se to vaří,několikrát jsem chtěl s masa ale manželka to nechce.

Kostky se "uvaří" dle návodu (dáváme na pytlík kostek jeden masox,já dávám jeden až dva stoužky česneku + pár kapek pol.koření).

Je na to třeba pytlík kostek dále kečup 2 velké steril okurky,naložené žampiony (cca 125g plech.) větší cibule a smetana.

Na tuku se do růžova osmahne cibule ,přidají se okapané kostky,dále se přidají okurky na kostičky a žampiony -orestuje se a na to pak 4 lžíce kečupu a špetka poeře,na závěr se zaleje smetanou a nechá se prohřát.Podáváme s rýží.Je to docela rychlé jednoduché a docela,na to že je to bez masa,žravé.

doplněno 08.09.13 18:43:

Ps taky jsme experimentovali s plátky nebo i s "drtí".Plátky obalené jako řízek či s amáčkou (nevím už jak),drť jako náhrada drštěk nebo půl napůl s mletým do sekané či karbanátků-ne,toto se neujalo,jen ty kostky stroganov. Na doplnění.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: jh11
Datum: 08.09.13 19:33

Předvářování se neboj.

Já jsem sojové kostky vařil na dvakrát.

nejdřív ve slané vodě nechal povařit 5 min

Potom ve vodě s masoxem, novym kořením apod 5 min

a do druhého dne jsem to nechal odstát.

S kostkami jsem druhý den vytvořil guláš.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.09.13 19:37
avatar

Když se to dobře udělá, nelze téměř rozeznat od kvalitního masa.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 08.09.13 22:12
avatar

"ringo" téměř rozeznat? Tak to by mě museli zbavit chuťových buněk.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 08.09.13 22:45
avatar

Souhlasím s Liduš, sojový guláš jsem, vařila jen jednou, dala jsem si záležet, majoránku, česnek, Masox, krásně to vonělo po celé kuchyni. Ale to bylo tak všechno - ze sóji prostě kližku nevykouzlíš, kdyby se člověk zbláznil! Snědli jsme to jednou a rodina se shodla na tom, že víckrát se nemusím namahat s takovou náhradou...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ruze®
Datum: 14.09.13 13:57
avatar

Já to také vařila jednou a nikdo to doma nechtěl! Gulášová omáčka super,ale sója šla do... pryč a do omáčky jsem nakrájela buřty a s těstovinou se to pak už snědlo.Hold,maso je maso! :--))

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.09.13 23:10
avatar
Oko, sojovy guláš jsem jedl jednou a kostky nechal...
doplněno 08.09.13 23:11: Né Oko, ale jojo ...
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.09.13 22:53
avatar
davam prednost pred sojovym masem tofu. obycejne tofu je potreba dobre ochutit.ale takove marinovane.uzene.nebo s morskou rasou se da jist i studene s chlebem...je lepsi tedy koupit ho ve zdrave vyzive nez v kauflandu..
balicek stoji cca 35kc...takze urcite vyjde levneji nez maso...
Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.