Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nejlepe uskladnit cesnek?

Od: benule® odpovědí: 12 změna:

Mate nekdo zkusenosti jak nejdele a nejlepe uchovat cesnek?Dik za vase rady...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

osvědčilo se mi česnek oloupat, prolisovat nebo nastrouhat nebo rozmixovat a přidat 1/3 soli. Dát do skleničky a do lednice. Vydrží do dalšího (rok bez problémů). Je to snadné, rychlé a 100% nic nevyhodíte v průbehu zimy.

Je ještě další způsob s olejem, ale není vhodný kvůli botulotoxinu popř zavařit. Takže s 30% soli mi to vychází jako to nejlepší :)

Ještě mě napadá, že než česnek zavěsit, tak se má dát do "vázy". Kořeny nahoru. Prý pak nevyraší a vydrží velmi dlouho - nemám vyzkoušeno.

A neztmavne? My tam dávali ještě ivu.

nn, po půlroce lehce nažloutne z původní skoro bílé, jinak nic. chuť stejná. Mám ještě loňský *smich*

suchy*
hodnocení

2x

pověsili jsme jej na půdu,a když začaly být silné mrazy tak normálně domů a kvalitní česnek (vlastní)vydržel v pohodě do ledna kdy jaksi už nebylo co skladovat :)

ron*
hodnocení

1x

Česnek zapletu do věnců a nechát venku řádně proschnout (pod stříškou, aby nezmokl). Vysušený zavěsím na suché a chladné místo.

Pokud takové místo k dispozici nemáte, můžete jednotlivé palice česneku narovnat do papírových krabic či papírových sáčků a dát do lednice.

hahanaj*
hodnocení

1x

sklidit i se stonky a dát do vázy , do džbánů jako květiny - je to krásná dekorace a vydrží

joudic*
hodnocení

0x

svazat a na pudu

Nechat na "klackách", skladovat palicemi nahoru. Pokojová teplota, sucho. Pro česnek, který není napaden Vlnovníkem česnekovým. Pro napadený česnek - teploty kolem nuly a sucho.

doplněno 29.08.13 20:01:

Hlavně ne v lednici, tam je vlhko.

cyril*
hodnocení

0x

V mrazáku.

hodnocení

0x

S touhle otázkou se trápím celý život. Česnek mi prostě nevydrží čerstvý. Ani v palicích, ani na klackách jako kytice, příliš s ním nehýbat, protože se poruší prý nějaká energie, ani v papírových obalech od vajec, ani vyloupaný na mražáku, nebo naložené celé stroužky v oleji. Tak si vždycky koupím jen palici, snad dvě. :( Ale vloni jsem někde četla a vyrobila: Vyloupaný česnek do skleněného půllitru, zalit cca do třetiny olivovým olejem a ponorným mixerem rozmělnit na kaši. Taková pasta to je. Do skleničky od přesnídávky a do dveří v lednici. Měla jsem to vyrobené ze 4 palic a paráda. Ještě mám trošku. A to proto, že letos je na trhu krásný česnek už od května.

doplněno 30.08.13 12:19:

botulotoxin v oleji a česneku? Měla jsem za to, že botulotoxinu se říká klobásový nebo mrtvolný jed a vzniká v mase. Tohle nás učili na SŠ.

na ten česnek s olejem fakt bacha, to se ještě musí zavařit. To je přesně na výrobu botulotoxinu - nepřítomnost vzduchu pod olejem. Pamatuje si tu ještě někdo mraky otrav z domácích klobás? To je přesně ono, pozor.

Bez oleje a se solí je to bezpečné - jednak tam jde vzduch, takže žádný jed nehrozí a za druhé sůl konzervuje.

doplněno 30.08.13 16:55: Nás na VOŠ toho naučili víc, že to není o mase, ale o podmínkách vzniku.
Prevenci před otravou botulotoxinem představuje dozor nad dodržováním předepsaných postupů při výrobě masových, rybích a zeleninových konzerv, a nad jejich správným uskladněním.

Jo, jenže v těch klobásách vzniká botulotoxin ve špatně vyuzeném mase, nikoliv z česneku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma česnek v soli

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]