Nejste přihlášen/a.
Mate nekdo zkusenosti jak nejdele a nejlepe uchovat cesnek?Dik za vase rady...
osvědčilo se mi česnek oloupat, prolisovat nebo nastrouhat nebo rozmixovat a přidat 1/3 soli. Dát do skleničky a do lednice. Vydrží do dalšího (rok bez problémů). Je to snadné, rychlé a 100% nic nevyhodíte v průbehu zimy.
Je ještě další způsob s olejem, ale není vhodný kvůli botulotoxinu popř zavařit. Takže s 30% soli mi to vychází jako to nejlepší
Ještě mě napadá, že než česnek zavěsit, tak se má dát do "vázy". Kořeny nahoru. Prý pak nevyraší a vydrží velmi dlouho - nemám vyzkoušeno.
S touhle otázkou se trápím celý život. Česnek mi prostě nevydrží čerstvý. Ani v palicích, ani na klackách jako kytice, příliš s ním nehýbat, protože se poruší prý nějaká energie, ani v papírových obalech od vajec, ani vyloupaný na mražáku, nebo naložené celé stroužky v oleji. Tak si vždycky koupím jen palici, snad dvě. Ale vloni jsem někde četla a vyrobila: Vyloupaný česnek do skleněného půllitru, zalit cca do třetiny olivovým olejem a ponorným mixerem rozmělnit na kaši. Taková pasta to je. Do skleničky od přesnídávky a do dveří v lednici. Měla jsem to vyrobené ze 4 palic a paráda. Ještě mám trošku. A to proto, že letos je na trhu krásný česnek už od května.
botulotoxin v oleji a česneku? Měla jsem za to, že botulotoxinu se říká klobásový nebo mrtvolný jed a vzniká v mase. Tohle nás učili na SŠ.
na ten česnek s olejem fakt bacha, to se ještě musí zavařit. To je přesně na výrobu botulotoxinu - nepřítomnost vzduchu pod olejem. Pamatuje si tu ještě někdo mraky otrav z domácích klobás? To je přesně ono, pozor.
Bez oleje a se solí je to bezpečné - jednak tam jde vzduch, takže žádný jed nehrozí a za druhé sůl konzervuje.
doplněno 30.08.13 16:55: Nás na VOŠ toho naučili víc, že to není o mase, ale o podmínkách vzniku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.