Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak upéct ovocný dort bez ručního šlehače

Od: andrejkao* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, dneska má moje Babička narozeniny a chtěla bych ji upect nějaky dort. Nemám ruční šlehač :( Znáte nějaký dort, který nemusite používat ruční šlehač? Moje babička nemá moc ráda čokoládu. Předem děkují za odpověd :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Úplně jednoduše, nepoužívám vždy ruční šlehač. Do mísy si dáte 6 žloutků, 15 dkg cukru a ruční metličkou vyšleháte, zjemna vmícháte asi 6 lžic polohrubé mouky + 1/2 prášku do pečiva (není nutné) . V druhé misce ručním šlehačem vyšleháte sníh ze 6 bílků. Ušlehané bílky zlehka vmícháte do těsta v první míse. Nalejete do vymazané a vysypané kulaté formy. Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečete zhruba 20 - 25 minut. Špejlí zkoušíte, až se těsto na špejli nelepí, je upečeno.

Vychladlý korpus vyklopíte, potřete zakysanou smetanou (2 kelímky) smíchanou s 1 vanilkovým cukrem, pokladete libovolným ovocem a vylepšit to ještě můžete (ale nemusíte) želatinou připravenou dle návodu (používám želatinu Dr. Oetkera).

doplněno 28.08.13 13:28:

Samozřejmě může být šlehačka, máte-li šlehač (alespoň ruční). Zakysanou smetanu jsem zmiňovala proto, že ji smícháte vidličkou v misce za minutu. Pokud budete dávat šlehačku, pak ji dejte až na želatinu.

Želatinu připravte dle návodu na sáčku. Z hlavy si přesně nepamatuji potřebné množství vody a cukru. Ale postup je jednoduchý. V misce smícháte obsah sáčku (želatina) s pískovým nbo krystalovým cuklem. Přidáte do vody, rozmícháte, přivedete za stálého míchání k varu, minutu povaříte a necháte za občasného promíchání mírně zchládnout (stačí vlažné), pak opatrně třeba lžičkou lejete na dort. Dort necháte ztuhnout v lednici. Já na dort běžné velikost používám 2 sáčky želatiny (cca 1/2).

andrejkao*
hodnocení

A může být místo te smetany šlehačka? A jak se vlastně dělá ta želatina? *nevi* Jinak díky za odpověd :) Jsem zatatečnice :)

vlasatec*
hodnocení

1x

Koupit dětské piškoty, jogurty, kysanou smetanu a ovoce.

Vezmete mísu o velikosti a tvaru požadovaného dortu a vyložíte ji piškoty.

Ze smetany, jogurtů, cukru a třeba marmelády podle chutí umícháte směs, stačí ručne.

Celá stavba dortu probíhá tak, střídáte vrtvy piškotů, smetanové směsi a ovoce.

Když máte mísu plnou, dáte do ledničky a necháte zavadnout. Nejlépe přes noc.

Po zavadnutí mísu vyklopíte na tác a máte dost, stačí polít čokoládou a ozdobit podle libosti.

Jako ovoce doporučuji, meruňky, jakody, borůvky, ananas...

andrejkao*
hodnocení

Jéé děkuji můžu se zeptat a jak se ten dort jmenuje?

vlasatec*

To nevím, dělám ho od malička, říkáme mu piškotový dort.

doplněno 28.08.13 14:19:

Výhoda je že nic nepečete, nevaříte, prostě to jen napatláte dohromady, ozdobíte a máte hotovo. Nejlepší je na tom to že je chuťově nesrovnatelný s klasickými pečenými, není suchý ani plný másla.

hodnocení

1x

Myslím, že i na normální těsto není potřeba šlehač - jak to dřív dělaly naše babičky? Je ale potřeba tou vařekou/čímkoli kmitat jako o život :D.

lidus*
hodnocení

0x

Andrejko, ty budeš asi ještě malá cukrářka, také mě napadl nepečený piškotový dort, nebo koupit v potravinách dortový korpus a ten nazdobit, želatina se prodává také v potravinách, je to malý sáček (může být čirá nebo třeba růžová) a na sáčku je návod. Babička to jistě ocení i kdyby nebyl jak od cukráře.

doplněno 28.08.13 15:01:

Pro inspiraci poslirecept.cz/.... Já dávám do dortové formy obyčené dětské piškoty, zakysanou smetanu s tvarohem a cukrem (může být i ušlehaná šlehačka nebo jogurt), vrstva piškotů, pokapat rumem (nemusí) pak tvaroh a klidně třeba nakrájený banán, jahody, meruňky (co je), zase piškoty a znovu tvaroh a tak stále dokola až je forma plná, pak naskládám ovoce jaké je (hezké je třeba kolo s kivi, další banán, maliny...) zaleju želatinou a dám do lednice. Není tam déle jak 2 hodiny, formu mám plechovou co se dá rozdělat, než ji rozdělám tak objedu kraj nožem.

andrejkao*
hodnocení

Děkují za odpověd, je to strašně rychly a lehky dort někdy to zkusím :)

fram
hodnocení

0x

Vylepšení zmiňovaného piškotového moučníku: Dortové želé, kterým se zalije ovoce nahoře. Dává se i puding.

andrejkao*
hodnocení

A jak se ten pudink prosím vás vyrabi?

doplněno 29.08.13 15:04:

A to mám jak to je ještě horke naten dort nalít?

Normální pudink z prášku. Je to napsané na obalu. 1 hrnek mlíka ohřát v kastrolu, v druhém hrnku (do půlky) mlíka rozmíchat pudinkový prášek s cukrem (2-3 lžíce), nalít do toho kastrolu a míchat a míchat. Až to začne bublat, tak je to hotový.

doplněno 29.08.13 15:05:

No, úplně vařící ještě ne, ale ani by se to nemělo nechat vychladnout (pak by netekl). Takže asi chvíli míchat mimo plotýnku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]