Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dva dotazy ohledně "studené" kuchyně:
1/ Šlehání mléka
Rád bych si ušlehal mléčnou pěnu do kávy (latté). Nemám však žádný přístroj (kávovar, šlehač mléka), kterým by se to udělalo snadno a rychle. Četl jsem na internetu, že by mléko mělo být plnotučné a téměř zmražené. Je to tak správně? A jde to udělat obyčejným tyčovým mixérem či šlehačem na šlehačku?
2/ Domácí zmrzlina
Také bych rád vyrobil domácí kopečkovou zmrzlinu. Opět jsem četl, že se připravuje pomocí smetany ke šlehání a žloutku. Jinde jsem zase našel, že se dá vytvořit pouze pomocí mléka. Jak tedy lze toto vytvořit?
Velmi děkuji za Vaše odpovědi.
Tak se zmrzlinou moc neporadim - tu nedelam, ale se slehanim mleka mam docela zkusenosti a vyzkousela jsem i hodne zpusobu.
Na klasicke cappuccino by mleko melo mit cca 70 stupnu a melo by byt polotucne. Ale priznam se, ze hodne zalezi na mleku - kupuji polotucne krabicove, ale nektere nenasleham at delam co delam jine je naslehane hned.
Kdyz jsem chtela mit temer jistotu (i kdyz i tak je to dost o tom jake mleko mate) tak jsem si koupila plnotucne nahrala jsem ho na tech 70 stupnu a jeste pridala cukr - a to byl vysledek temer jisty. Pena je pak chutna i bez kavy (miluji to nase deti) ale je problem pokud nepijete sladkou kavu.
Ted delam kavu studenou takze pouzivam mleko z lednicky normalne polotucne a dari se mi jak s cukrem, tak bez cukru.
Mela jsem doma ruzne slehace a kdyz nahodou zadny nebyl poruce sleham mleko tamovy spiralovym slehacem.
Comu vrele doporucit rucny slehac na penu - ja jsem si ho puvodne koupila v Tescome, ale s tim jsme moc vysledky nemela a hlavne je z dost slabeh oskla takze stacilo jedno mensi bouchnuti a bylo po nem. Asi pred pul rokem jsem si koupila uplne obycejny slehac a vysledky jsou nejlepsi co jsme kdyz mela, jak na teplem, tak na studenem mlece nebo i kdyz sleham ice kafe. Je to tento:
Jak dělám zmrzlinu já. Svařím asi 30dkg rybízu, asi jednu až dvě deci vody, propasíruju přes pasírku, sirup provařím s trochou citronové šťávy a cukrem podle chuti. Necháme vychladnout, pokud možno v lednici. Po vychlazení vyšleháme dvě šlehačky(33%) a smícháme ji s vychlazeným sirupem. Když máme zmrzlinovcí strojek, šup s tím do něj. Když nemáme, šup s tím do mrazáku. Jakmile to asi za hodinu začne mrznout, tak se to musí každých asi 10-15min. poctivě zamíchat, jinak z toho budete mít ledovou kouli. A poctivě to vydržet, dokud to nebude úplně zmrzlé. Trvá to asi 3-4 hodiny. Pamatujte na to, a vyhraďte si na to čas.
Je to náročné na čas, ale odměnou Vám bude báječná domácí zmrzlina.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.