Nakyslé vyuzené maso

Od: Datum: 25.08.13 16:46 odpovědí: 4 změna: 25.08.13 20:33

Zdravím experty na uzení.

Nasolené a očesnekované maso sem naložil do hrnce,po 3 dnech zalil 10l vody v níž bylo půl kila soli,a po dalších třech dnech vyudil.

Vyuzené maso po 7 hodinách bylo honě zadechtované a chuť 1cm zvenku, byla mírně nakyslá.

Udilo se v dřevěné udírně při asi 90 až 110 stupních,na třešňovém dřevě.

Bylo to první uzení bez předešlých zkušeností.

Děkuji za rady jak správně udit,a jaké chyby sem při uzení udělal.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 25.08.13 17:03
avatar

Tak jak to popisujete, tak mi zo příjde jako málo proleželé a v uzáku zapařené. Velké a rychlé teplo, snad nevysušený uzák. Náš táta večer zatopil, nechal přes noc. Brzičko ráno mírně zatopil, vyvětral, snížil teplotu a pak teprve pověsil maso. Chodil opatrně přikládat po celý den a vyndával z uzáku navečer. ;)

Ohodnoceno: 1x
 
Od: fribble*
Datum: 25.08.13 17:33

Protože občas doma něco udíme (taky dřevěná samodomo udírna), zkusil bych mít pár nápadů. Maso by se mělo každý den přeskládat, aby se nezapařilo a sůl přišla všude, tři dny je dost tak na bůčky nebo jiné mensí (plošší) masa. Teplota v udírně byla nesmyslně vysoká, udí se při 70-80 st cca 12 hodin. Třešňové drevo se moc nehodí, jedině dobře vyschlé a bez kůry. Nejlepší je buk, švestka, habr , i dub umí dát masu pachuť. Ale hlavně každé dřevo musí být vyschlé, pára z každé mízy maso zničí. Časy se musíte naučit sám podle udírny - rybě stačí 2 hod, klobásám tak 4- 5, trvanlivým i víc, syrovému masu min. 12. Snat to pro příště pomůže.

doplněno 25.08.13 17:34:

opr.: - Snad to pro ...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 25.08.13 19:57

To maso bylo ze selete,takže by se mohlo dělat i kratší dobu,jestli se nemýlím.

Je maso ze selete vhodné k uzení?

Od: fribble*
Datum: 25.08.13 20:33

Jistě a báječně. Při dost velké udírně by se dalo udit i vcelku. Pravda, že rozporcovanému by mělo stačit cca 6hod. Ale ostatní, nakládání, dřevo, teploty - to platí i tady.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.