Zbylý nálev z okurek

Od: Datum: 22.08.13 09:30 odpovědí: 13 změna: 23.08.13 19:10

Zdravím všechny radilky a radily, letos jsem zavařovala o 106 a zbylo mi dost takového toho sladkokyselého nálevu, ale už nevím na co ho ještě použít, mám už zavařené okurky, papriky, cibulky, čalamády a tak prosím o rady co by se ještě s tímto nálevem dalo zavařit? Díky moc případně i za recept


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: uska®
Datum: 22.08.13 09:36

Mě když zbyde nálev, naleji do petek a šup s nimi do mrazáku. Do podzimu se ještě něco vyvrbí, co by bylo dobré zavařit. Nebo jej zavařte do skenic, aby se vám nezkazil.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 22.08.13 09:39
avatar

Dělám to také jako uska. Petku ještě zdeformuji tak, abych z ní vytlačila vzduch a pak teprve zavřu a šoupnu do ledničky. ;) Ještě na trhu dostanu dobrý nápad. ;) Houby, čalamádu, cibulky?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 22.08.13 09:44

no, kdybys ještě sehnala malou kukuřici.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: kajda*
Datum: 22.08.13 09:53

Takže nálev přímo do petek a do mrazáku nebo jen do ledničky? Nic víc mě už k zavaření teď nenapadá, čalamády máme, cibulky taky a kukuřice mám ještě od loňska. Co třeba mrkev? Ta se asi dá, ale ne do tohoto nálevu že? Mám zavařené kozí rohy a tak bych možná mohla zkusit ještě kapie, i když to bude asi trochu dražší... Díky za rady dámy

Datum: 22.08.13 10:09
avatar

Já to dávám do ledničky, protože mrazák zas až tak velký nemám. V ledničce mi to také vydrželo velmi, velmi dlouho. ;)

doplněno 22.08.13 16:20:

myse, plněné papriky zelím jsem dělala. Poprve jsem je naplnila syrovým zelím a papriky nechala také syrové, ale bylo to všecko tvrdé. Pak jsem každé zvlášť chvíli povařila a pak teprve naplnila. Zavařuji na 85´C 20 min + 20min. ponechám. :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: myse®
Datum: 22.08.13 13:08
avatar

výborné, ale fakt výborné jsou zavařené papriky, které naplníte sterilovaným zelím - pak do sklenic a zalít nálevem jako na okurky do kterého přidáte trochu oleje... Zavařit jenom chvilinku aby se to nerozblemcalo...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.08.13 10:21

květák , papriky plním zelím je to famózní dobrůtka ,pak cukety s křenem

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.08.13 16:22
avatar

Jak děláte čalamádu? Prosím podrobně. Mám ještě nálev a když udělám čalamádu do malých skleniček a až příjde zima, budu připravená :D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: kajda*
Datum: 23.08.13 07:20

Je to spíš "kunovjanka":

1,4 kg cibule, 1 kg paprik, 600 g mrkve a 600 g celeru.

Nálev: 2l vody, 3/4 l octa, 1 deko, 200 g cukru

Mrkev a celer očistím, nakrájím na menší kostky a dám vařit na 15 min. Cibuli a papriky očistím, nakrájím na kostky - nevařím.

Svařím nálev. Všechnu zeleninu ve velké míse smíchám dohromady, plním jí do skleniček, zaliju nálevem, zavíčkuju a steriluju 20 min při 85 st. Letos jsem toto zkoušela poprvé, ale recept jsem měla už dlouho.

Ještě před lety jsem dělala něco podobného, ale bez sterilace. Smíchalo se na proužky nakrájené bílé zelí, mrkev a udělal se do toho záliv i s olejem, nechalo se to přes noc v nádobě, pak se to dalo do sklenic a rovnou do špajzu. Úplně přesný recept ale už nevím tak třeba si ho podle tohoto někdo pamatuje líp.

Od: uska®
Datum: 23.08.13 08:56

ČÁLAMÁDA

2,5 kg bílého zelí, 0,5 kg cibule, 0,5kg mrkve, 1 kg paprik, 1 Deko, 0,5kg cukru krystal, 0,5 l octa a 1/4 l oleje.

Zelí nakrouháme /nakrájíme), cibuli jemně nakrájíme, mrkev nahrubo nastrouháme, papriky nejlépe červené nakrájíme na kousky. Vše dáme do velké mísi (nebo kbelíku), posypem dekem, zasypem cukrem, přidáme ocet a olej. Kdo nemá rád hodně pikantní čalamádu, tak trochu Deka ubere .Promícháme a necháme do druhého dne uležet. Plníme do sklenic, které jen zavíčkujeme. Nezavařujeme a ve sklepě vydrží čalamáda celý rok a je opravdu skvělá.

Panelákoví lidičky musí čalamádu zavařit jako okurky.

MARINOVANÉ ZELÍ BEZ STERILZACE

Na 5 kg krouhaného zelí dáme

1,5 l vody, 0,5 l octu, 10 deka soli, 30 tablet cukerinu, 0,5 kg cibule a necelý balíček kyseliny pyrosiřičité (kupuje se drogerii asi za 12,- Kč)

Vše smícháme nakrájené dohromady, nechat chvíli odstát a hned plnit do sklenic a zavíčkovat. Nezavařuje se a je to lepší jak okurky jako příloha nebo na zelné saláty atd.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.08.13 10:27
avatar

Kajda a uska, moc děkuji. Určitě něco vyrobím, ikdyž asi toho moc nepotřebuji, ale jen abych spotřebovala ten nálev. ;) Já zavařuji rajčata-jen halabala nakrájím, natlačím do skleniček a zavařím. Někdy k nim přidám nakrájené zelené z petržele a celeru. Mám to ráda pod maso, do polívky, jen tak vydusit na pánvi a do toho vajíčko. V rádiu někdo dával recept na neutrální kečup. To se mi taky moc líbí. Nakrájená rajčata do hrnce, bobkový list, nové koření a sůl. Povařit do poloměkka a do skleniček a sterilizovat. V Ostravě jsou rajčata za 14 kč, tož, nekup to! Až se zima zeptá! *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: kajda*
Datum: 23.08.13 19:10

Babkazov - není zač.

My jsme doma sice jen dva ale jsme schopný sníst klidně 40 sklenic okurek přes zimu a letos mě to prostě chytlo tak zavařuju co mi přijde pod ruku, přece jenom v zimě se pak hodí vše...

Datum: 22.08.13 19:29
avatar

Nebo si to dochutit (eventuálně) a naložit utopence.Jednou jsem zkusil místo nálevu na utopence dát do nálevu na okurky a mně osobně to chutnalo více než klasické!

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.