Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny - zústalo mi několik kilo polních okurek, tak 20cm a více.Chci z nich vyrobit kvašáky nebo tzv. močáky. Pokud jsem se dočetl tak močáky se nepropichují. Spíše jde ale o tu velikost. Měly by se asi naložit vcelku na což mi ale připadají příliš velké. Pokud je rozkrojím, snad na čtvrtiny, už to asi nebude ono. Má někdo prosím recept ať již na jedny nebo druhé? Každopádně bych rád aby vydržely nějakou dobu, třeba i několik měsíců. Děkuji
Mám recept od strejdy:
Okurky ´napíchám´ vidličkou (3-4 vpichy po celé délce, nepropichuju špičky), naskládám do kameninového hrnce, mezi vrstvy davám višňové a vinné listy a koprovou nať (podle chuti lze i česnek, křen, feferonku... ), celý obsah pak zatížím dlažební kostkou přes prkénko ze dřeva listnáče, vše - pochopitelně, dobře omyté.
Zaliju lákem - na litr převařené vody cca 4 deka soli a deka cukru.
Hrnec nechám pár dnů v pokojové teplotě (kvašení se projeví mléčným zakalením láku, může i vznikat pěna), pak strčím do sklepa a po cca 10 dnech je možné okurky postupně ´ujídat´ - vždycky ale zbytek opět zatížím. Teoreticky vydrží i několik měsíců (do jara), ale v praxi byly vždy snědeny dřív.
Jen pozor při konzumaci - z větších okurek ´stříká´ při zkousnutí lák.
1 l vody
4 dkg soli
1 lžičku hořčičného semínka na 4 litrové sklenice
česnek (podle chuti)
bobkový list, nové koření
kopr
višňové listy nebo od černého rybízu
křen (nemusí být)
jestli jsem tady na něco zapomněla, je to uvedeno v postupu
Nachystáme sklenice.
Do sklenic naložím okurky, nejlépe rozkrojené na polovinu a proložím je koprem.
Pak v hrnci hodně převařím vodu se solí (na 1 l vody dávám 4 dkg soli a soli se nemusí šetřit - nálevu to neublíží). Okurky pak touto slanou vodou, pokud možno co nejteplejší, přeliji. Nahoru dám ještě dřevěné tyčinky, ty co se používají u doktora, když Vás bolí v krku. Zavíčkuji a uložím.
Moje kvašáky jsou nejlepší asi za měsíc. Někdy se voda trochu zakalí, ale to nevadí. A máte hotovo
Oprava:okurky nemusí být rozkrojené na polovinu.
Ať jsou okurky sebevětší, nerozkrajujte je. Rozkrájené uvnitř změknou, zkašovatí a nic z nich není. Nechte je pěkně vcelku. Já je skutečně vidličkou propichuji. Pak je dávám do kameninového soudku na větévky kopru, višňové a vinné listí. Zalévám nepřevařenou vodou od oka osolenou. Čím víc osolíte, tím budou pak kyselejší. Navrch prkénko a dlažební kostku, přikrýt utěrkou, nechat v teple kvasit. Tak za 5 dní už můžete ochutnávat. Vydrží v tom láku dlouho. Někdo přidává česnek, já to ale nikdy nezkoušela. Jaga.
Všichni už napsali všechno. Já jsem letos snědla už flašku kvašáků, miluju je. Druhou ještě naložím. :D Když už jsou dobře vykvašené, vyliju je do dřezu, opláchnu ve studené vodě a naskládám do umělohmotné hluboké krabice, dám nový kopr a nový slaný nálev. A šoupnu je do lednice. Tu krabici mám proto, že zabere méně místa, je skladnější. A ujídám klidně měsíc. Jedna paní povídala, že když je má vykvašené, naskládá je do sklenic, zalije novou slanou vodou, nový kopr a sterilizuje na 85´C 20minut a 10 nechá ještě stát a pak vybere, víčky dolů. Toto jsem slyšela, vyzkoušené to nemám. Tak neručím. :D
na čtyřlitrovou sklenici 3 polévkové lžíce vody ,kopr, libečekový květ celý,višnovýlist,list z vinné révy,list z černého rybízu,křenový list nat,dat na zhruba 10 dní do stínu třeba pod balkon,nenechávat na slunci jinak se uvaří,někdo dává nahoru půlkrajíček chleba ,aby se to mléčné kvašení rozběhlo rychleji,kdo si chce kvašáky sterilizovat pak do sedmiček použijeme tu samou vodu co nám zbyla z kvašáků,už jsem se setkal s umělci kteří ten nálev vylili a zavařovali pak v nálevu na okurky bylo to pak chutově jako kvašákookurek, když vybereme z čtyřlitrové láhve kvašáky a lák lze použít listy znova prostě do sklenice jen doplníme okurky a sůl ono se to znova rozjede.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.