Recept na dobrou domácí paštiku

Od: Datum: 11.08.13 20:12 odpovědí: 10 změna: 12.08.13 17:07

Milí rádci, dostal jsem chuť na dobrou domácí paštiku. Spíš masovou než játrovou. Děláte někdo doma? Podělíte se o recept? *modla*Zkoušel jsem jeden recept z internetu asi před půl rokem a nedopadlo to moc dobře *blee*


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: olaf71*
Datum: 11.08.13 20:17

tak není to paštika jako taková,ale je to z masa.

vepř. bůček nakrájet na malé kostičky, dát do kastrůlku,osolit,mírně podlít a dusit do úplného rozvaření při občasném promíchání. pak nechat vychladnout. když se to namaže na čerstvý chléb, tak je to učiněný orgasmus ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: xixi*
Datum: 11.08.13 20:22

tak to je přesná trefa do mé nynější chuti *hej* jdu vykostit mrazák a zítra se do toho pustím

ostatní rádci neváhejte a přidávejte recepty na dobré masové mazání *frajer*

Datum: 11.08.13 21:17
avatar

Já znám jen jednu kterou dělám a to je bůček a vepřová játra v poměru 3:1.

Vepřový bůček upéct v troubě,přidat k němu syrové sádlo,nechat trošku ještě propéct,pomlít,pomlít i játra,přidat česnek sůl,vařené vejce všechno přehnat přes mlýnek,okořenit dát do sklenic a zavařit.Ať mám sklenic kolik chci,vždy mi na konci jedna schází...*smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.13 06:24
avatar

Moje tchyně dělávala vždycky po zabíjačce domácí paštiku. Bylo to z takových menších kousků masa, aby se zdělaly, nedávala do ní játra ani vejce, jako někdo dává. Jen maso, cibuli a koření. Bylo to úžasné. Dělala všechno od oka. Na recept jsem se nikdy neptala, nenapadlo mě, že se jednou může něco stát. Jen jsem házela do hrnce podle jejích pokynů. Dneska je babičce 88,5 roku, má Alzheimra, je silně dementní. Neví už, co je to paštika, natož si pamatovat recept. A tak jsme to s manželem párkrát zkoušeli sami. Je to dobré, i když jsme se shodli, že úplně ta babiččina to není. DOMÁCÍ PAŠTIKA: 1 kg plecka, 60 dkg laloku, 60 dkg cibule /stačí na čtvrtky/, 40 dkg syrového sádla, sůl, 2 větší bobkové listy. Maso i sádlo na větší kostky /asi 5 x 5 cm/. Do kousku gázy svázat koření, pak se vyndá pěkně najednou: 20 nových koření, 30 pepřů, 1 hřebíček. Přidat 2 dcl vody. A dusit pod pokličkou úplně doměkka, pozvolna, několik hodin. Pak 2 x semlít najemno, případně dochutit, /sůl.pepř/ dát do skleniček a sterilovat. Je to úžasné už jen tak rozvařené, bez mletí, na talířku s kouskem čerstvého chleba. Pokud se to po semletí bude zdát suché, přidat vyškvařené vepřové sádlo, promíchat a plnit do sklenek. Z domácího čuníka to nikdy suché nebylo, ale maso od řezníka se chová kapánek jinak, co si budeme povídat, domácí je domácí. Tak dobrou chuť. Vypadá to složitě, ale nic to není.Jaga.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 12.08.13 11:36
Jagusko prosim Vas jak dlouho sterilijete a na kolik stupnu? Chtela bych vyzkouset, Vas recept vypada uzasne...nikdy jsem pastiku jeste nedelala a uchovávaze klasicky ve sklepe, jak dlouho vydrží? Petra M.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.13 17:07
avatar

Paštiku /2 x mletou najemno/ dávám do menších sklenic /většinou od dětských přesnídávek/. Dobře uzavřu a steriluju 30 minut na 80 stupňů. Nechám vychladnout a druhý den steriluji podruhé. Sklenice po vychladnutí uskladním ve špajzu, raději někde vzadu v polici, kde je šero. Nikdy se nám nezkazila a nikdy jí nebylo dost. Loni se mi stalo, že se 1 sklenička skácela a odkulila a my na ni tudíž zapomněli. Přišla jsem na ni asi po roce. A paštika byla pořád jako čerstvá. Tak ať Vám chutná.*placni* Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: xixi*
Datum: 12.08.13 08:07

děkuji všem za recepty *palec*

Už plánuju pořadí, v jakém příjdou na řadu. Mám teď masožroutské období, takže řada přijde na všechny :D

Datum: 12.08.13 08:52
avatar

Ještě jsme dělávali maso do sklenic,je to jako vepřovka,ale 100x chutnější.Jak píše jaga,vzali se odřezky masa,Dali se do sklenic,posolili a dalo trošku vody.Zavařilo se to a pak jak se to otevřelo a dalo na chléb,jejda to bylo žůžo...Dnes už vepřové nechováme a tak není...:(

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.13 10:53
avatar

Tchyně dělávala: Plátek krkovičky nasolila, popepřila, natřela česnekem, nechala pár hodin proležet, dokápla vodu a vařila na mírném plameni, tak aby maso nebylo úplně pod vodou. Až to bylo měkké, nechala to pod pokličkou v lednici. Ta voda se změnila v zulc. Nasmažila stoh bramborových placků a běžela do práce. Chlapi, když přicházeli postupně domů, tak si vzali placek, někdo si ho přihřál a tu kotletu v aspilku. ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.13 16:34
avatar

Včera jsem udělala paštiku: 1,20kg tučného bůčku-upekla s cibulí a česnekem, vše pomlela, přidala 1kg kuřecích jater-pomlela, pepř, mletý kmín, sůl, špetku mletého nového koření, trošku tymiánu a 3 syrové žloutky-vše ponorným mixérem rozmixovala, naplnila formu na biskupský chlebíček, nalila půl formy, pokladla pásky uzeného špeku a dolila paštikou, přikryla alobalem a dala do el. trouby na 160-180, na plech s vodou- tu jsem když bylo třeba přilila, cca 1,5 h v troubě. Vychladit a dnes s čerstvými rohlíky to byla snídaně ala Alcron (říkal manžel). Pokud paštiku zavařuju tak 1h nechám vychladnout a znovu 1h, na zavaření nedávám žloutky.

Pokud chcete jen masovou tak dělám pikantní směs na topinky-stejně ale bez jater a přidávám mleté, čerstvé čili papričky, 2 celé kapie- zbavím jader a pomelu a podle velikosti 4-6 rajčat která spařím a stáhnu. Dcera přidává provensálské koření a trochu kečupu.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.