Mramorova babovka

Od: Datum: 08.08.13 18:35 odpovědí: 13 změna: 09.08.13 15:59

Zdravim,chci upect mramorovou babovku a chci se zeptat jak udelat takovehle krasne mramorovani?Nejaky trik?



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: pt®
Datum: 08.08.13 18:52
avatar

Koukněte na "mimibazar" na recepty: Vláčná mramorová bábovka-RYCHLOVKA NA ODPOLEDNE

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 dl olej,kakao 25, dkg cukr krupice,25 dkg polohrubé mouky,4 ks vejce,1 dl mléka,1 balíček vanilkový cukr,podle potřeby máslo na vymazání,krupička na vysypání

POSTUP PŘÍPRAVY

Cukr krupici, žloutky a vanilkový cukr vyšleháme do zhoustnutí, až se dělá pěna. Pak pomalu vmícháme olej s mlékem a přimícháváme po částech mouku. Z bílků vyšleháme do tuha sníh a nakonec ho opatrně vmícháme do těsta. Odložíme si 1/3 těsta bokem.

Formu bábovky vymažeme a vysypeme krupičkou. Nalijeme těsto do bábovkové formy a do odloženého těsta vmícháme kakao a přilijeme do formy.

Mramorovou bábovku vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 3/4 hodiny. Zkusíme vpíchnutím do bábovky špejlí, zda je upečená. Nelepí-li se nám těsto na špejli, je bábovka hotová.

Mramorovou bábovku necháme trochu vychladnout a vyklopíme. Vláčná nám vydrží až týden.

http://www.mimibazar.cz/recepty.php

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.08.13 19:01
avatar

Autorka se ptala na mramorování (ne na recept ;)). Já myslím, že něčeho podobného by se dalo docílit náléváním těsta do formy po malých vrstvách.

Na mimibazaru jsem k tomuto obrázku našla text -

POSTUP PŘÍPRAVY
Vše smícháme a nic nešleháme, jen ručně vymíchat do hladka. Vymažeme a vysypeme formu a větší část těsta do ní nalijeme. Do zbytku těsta přidáme kakao, cukr a trošku mléka, promícháme a nalijeme do formy čímž vznikne mramorování. Chcete - li si pohrát tak tmavou část lijte ve třech řadách vedle sebe a vznikne zajímavé mramorování.
Těsto musí být tekuté, asi jako jogurtová konzistence, musí se volně vylévat, ale ne úplně řídké.

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=91864

doplněno 08.08.13 19:03:

Podle mě by místo ve "třech řadách vedle sebe" mělo být "ve třech řadách nad sebou".

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 08.08.13 19:07

jo to je ono,diky za tip! jdu to hned zkusit *palec*

Od: aus
Datum: 09.08.13 12:21

ildika - návod na lití tmavého těsta v řadách vedle sebe nevím jak v praxi dopadne, ale na tom řezu bábovkou to vypadá, že to tak skutešně je. V případě, že to jsou tři vrstvy nad sebou tak by to pak na řezu vypadalo tak jako kdybyste tu bábovku na obrázku dala na bok - tak by to vrstvení bylo vodorovné / ode dna na výšku/ . Na obrázku je ale svislé. Chtělo by to vyzkoušet.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.08.13 15:59
avatar

Ono asi záleží na tom, co tím kdo myslí :D. Já to chápu stejně jako vy (a nejspíš i stejně jako autorka textu); ta formulace mi ale přišla nesrozumitelná. Asi to bude tím, že má každý trochu jiný způsob myšlení.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.08.13 19:04

já naliji světlé těsto do formy a pak liji kakaové a vidličkou "vešťouchám "do světlého a dám péct a vznikne mramorování - vyzkoušej

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.08.13 19:05
avatar

Já to dělám stejně, ale je to jiné mramorování než na obrázku.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hop®
Datum: 08.08.13 19:26
avatar

Podobně jako tuhle, jde jen o grif v postupném nalévání jednotlivých vrstev, záleží i na hustotě těsta...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: xixi*
Datum: 08.08.13 20:20
Zkuste najit dezert Zebra nebo tka nejak. Je to tvaroznik, kde se dva ruzne obarvene tvarohy nalevaji postupne tak, aby vzniklo neco podobneho, jako vas obrazek. Az budu na pocitaci, tak vam sem dam odkaz. Ted jsem na ceste z prace. Omlouvam se za preklepy, pisu z mobilu a moc mi to jsete nejde.
doplněno 08.08.13 20:42:

třeba tady http://www.toprecepty.cz/recept/7290-tvarohova-zebra/

bude to chtít vyzkoušet, asi se o víkendu pochlapím :D

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 08.08.13 20:29
avatar

Dejte do vyhledávače - praktické kulinárium, už jste zkusili upéci zebru? Je tam popis jak na podobné mramorování v kulaté formě. Předpokládám, že v bábovkové formě to bude něco podobného. Co třeba dát každé těsto zvlášť do dvou cukrářských sáčků a postupně nastříkat na dno bábovkové formy jedno těsto a to druhé opatrně nastříkat do toho prvního a tak to párkrát vystřídat. Nebo druhá varianta vkládat těsta do sebe postupně okolo komínka bábovky.

doplněno 08.08.13 20:30:

Koukám, že jsme s xixi navrhli něco podobného.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ron*
Datum: 08.08.13 21:22

Dobrý den.

Chce to cvik, časem to budete mít v ruce. 1/3 těsta si odlejete a obarvíte kakaem. Nalejete do formy světlé těsto, potom hnědé - pěkně doprostřed, tenčím pramínkem. Postup opakujete. Světlé těsto leju čtyřikrát, tmavé třikrát. Důležité je těsto nalévat plynule, můžete přitom formou otáčet. Budete-li dávat těsto lžící, bábovka bude nepravidelná, těsto musíte nalévat.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 08.08.13 21:49
avatar

Flekies, buďte v klidu. Ten, který tento obrázek zadal do počítače, tak ani on už nikdy neudělá to samé. Je to fakt o náhodě. proto se tomu také říká "mramorovaná " bábovka. Ani mramor není nikdy stejný. Je to jednoduše o tom, jak se naleje a jak se těsta spojí při tepelné úpravě. Důležité je, jestli je bábvka chutná. Ale když se dívám důkladně, tak vidím, že autor naléval těsto po malých vrstvách. Prostě si s tím vyhrál a povedlo se mu. Ale to samé podruhé už neudělá.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: hop®
Datum: 08.08.13 21:54
avatar

Suzy, to samé asi ne, ale hodně podobné ano, je to o grifu, jak už jsem říkal. Kdyby byla ta samá bábovka ukrojena o kus jinde, třeba by byla vidět chybička, zatřesení ruky... ;)

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.