Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, jak sušit rajčata. Hledala jsem i zde, ale postup, jak sušit rajčata, jsem nenašla. Suší se jen velká rajčata, nebo i malá cherry rajčátka? Suší se celá, nebo půlená? Loupají se? Rajčat máme hodně a ještě budou, tak chci vyzkoušet, jak je uskladnit. Děkuji všem za rady. Viky
Já rajčata krájím na menší kusy - půlky, čtvrtky, dávám je normálně na plato sušičky a suším do stavu, kdy kus rajčete je jako pevná guma a stále ještě ohebná. Pak je dávám do sklenice, doslova ji nacpu a zaliju olejem, výhodou je, že olej můžu ochutit - na dno stroužky česneku, snítky tymiánu a pod. U velkých rajčat je někdy lepší vykrojit jadřinec. Neloupu.
doplněno 08.08.13 07:04: klobouk dolů
krájím i malá, ta slupka těžko vysychá a po oloupání se mi pro změnu rozvařila
V první řadě skládám poklonu za tu úrodu!
Rajčata jsem sušila loni poprvé, velmi podobně jako Bonie. A také jsem je dávala do sklenic s olejem a kořením a pak, když jsme vyjedli rajčata, jsem ještě do toho kořeněného nálevu nakládala všelijaké sýry.
Ta malá rajčata bych rozhodně rozkrájela. Kdyby nic, tak z důvodu rychlejšího sušení. Ale skoro si myslím, že by se to ani nevysušilo. Jedno nebo dvě na zkoušku bych třeba nechala celá, ale jinak jsem zvyklá, že na sušení se všechno krájí (křížaly z jabek a hrušek, houby...)
Dobrý večer "Bimbam." Děkuji za radu. Rajčátka rozkrájím a budu sušit. Není to moje zásluha, že je tolik rajčátek, rajčata rostou, jak chtějí, některé mají i 4 metry a stvoly tlusté jako palce. Je z toho hotová džungle z rajčat.
( Nakládání do olivového oleje dělám také. Do lahve dám feferonku, pár zrnek pepře a Nové koření, česnek, nakrájený Hermelín na čtvrtky, na čtverečky Eidam 45 %, je to mňamka. Viky
Tak rajčata jsem v autě nesušila, běžně tam suším ručníky po návratu z koupáka ( jsem tuze zapomětlivá) ale proč ne, jen nevím není auto pak nasáklé pachem? Což by mohla škvírka v okně vyřešit
Ano, koření na dno, usušená rajčata a zalít olejem, olej má být min cm nad plody. Pokud se tam nedostane vzduch, nic se nezkazí, vydržely mi tři roky. Kamarádka ale tvrdí, že lze použít i levnější olej (kupuje nějaký olivový asi za 50) a ten ona zahřívá a zalévá to horkým olejem.
Ale ruku na srdce,kolik z nás má doma parádní lahvičky a v nich nastrkané chilli papričky... česnek, levanduli... jen zalité olejem a navíc postavené na poličkách a když přijde na věc, tak je to v dobrém stavu i po letech?
Tady je postup: toprecepty.cz/...
doplněno 07.08.13 00:12:Na internetu je spousta raeceptů, většinou se tam popisuje i následné (možné) nakládání rajčat do oleje labuznik.cz/...
doplněno 07.08.13 00:13:*receptů
Dobrý večer "Ildiko." Děkuji za odkazy na internetu, dívala jsem se na ně, ale chtěla jsem informace od někoho, kdo rajčata suší doma a má to vyzkoušené. Viky
Nezkoušel jste někdy někdo sušení rajčat v autě? Dočetla jsem se, že za vysokých teplot a slunečného počasí lze s úspěchem sušit rajčata na plechu na palubní desce auta. Prý ráno vystavit rajčata, večer dát do ledničky a druhý den dosušit. Je to lákavější představa, než mít zapnutou sušičku několik hodin.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.