Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Myrobalán (mirabelky, špendlíky) - recept

Od: moxa* odpovědí: 8 změna:

Ahoj,

máme po dědovi zřejmě myrobalán cs.wikipedia.org/... , hodně plodí a většina skončí na zemi. Dětem ale zachutnal, tak jsem přemýšlela, zda by šel nějak zavařit, udělat džem nebo tak. Ale už jsem to dříve zkoušela, jenže ono to po uvaření hrozně zkysne *ee* Použila jsem je tuhle do knedlíků, ale syn prohlásil, že se to nedá jíst :) I marmelády jsem dříve vyhodila - kyselé. Máte to někdo podobně? Všude čtu, že se mirabelky (což je myslím podobné) zavařují a je to dobrota, tak nevím, jestli máme nějaký zvláštní druh nebo to jen neumíme :) Zavařujete někdo myrobalánky? :)

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

iq5
hodnocení

0x

Pokud je neco kysele, pouzijte vic cukru.

 

hodnocení

0x
avatar ildika

Zavařené jsou opravdu hodně kyselé, ale my to doma máme rádi (hlavně do buchet). Dá se to víc osladit, potom budou sladkokyselé.

moxa*
hodnocení

A kolik byste dala cukru na kilo? :)

Jsem ráda, že aspoň vím, že ty kyselé nemáme jen my :)

Neznám Vaše chutě :). Ale asi jako tak, jako třeba do meruněk (já všechno ovoce sladím jen tak, aby se nekazilo).Mirabelky mají s meruňkami společné to, že i když jsou velmi zralé, po zavaření nebo sušení se stanou kyselými (s větším množstvím cukru sladkokyselými). Zavařené jsou dobré např. do bublanin nebo rýžové kaše.

 

bonie*
hodnocení

0x

Dělala jsem z nich jak kompoty tak marmelády, opravdu víc přisladit, nebo míchat s hruškami - míchané mi přišly lepší

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Zavařovala jsem žluté mirabelky a do malé sklenice jsem dávala 2 lžíce cukru krupice na dno, pak nasypala ovoce a zalila studenou vodou. *sok*Když jsem se podívala na obrázek ve wikipedii, stáhly se mi svaly kolem čelistního kloubu a pod jazykem, jak jsem si vzpomněla, jak jsou kyselé. Kdysi jsem je jedla a takhle mi to udělalo. Toho cukru by musely být alespoň 4 vrchovaté lžíce a to už je skoro smrťák.:D

hafhaf*

na mirabelkách (a tohle bude asi v podstatě to samé) je nejlepší právě to, jak jsou (po zavaření) kyselý! (ovšem většině lidí to nechutná); nakolik jsou vhodné jako kompoty, to ovšem netuším; já dělám džemy (bez želírování, a samozřejmě i se šlupkama - žádný pasírování apod.) s dávkováním cca 8 vrchovatých větších polívkových lžic na tak 2,5 l odpeckovaných (ještě nesesedlých převařením) mirabelek (a to už je hodně kyselý, na stejný objem se dá použít klidně i 25 lžic (i víc), ale ta kyselost je právě to nejlepší...); při takhle málo cukru se to po otevření i v lednici samozřejmě musí nechat bez víčka, jnak by to chytlo plíseň, takhle to jen pomalu vysychá, což nevadí, tekutý je to až moc; mimochodem dávám to udělat do větší pekárny na chleba - ty hnětátka teplo to perfektně rozmíchají na kaši, dokonce to projde i jemným varem;

mirabelky se dají míchat (v menším poměru) s něčím, co je sladší a má takovou fádní chuť

kromě mazání na pečivo jsou mirabelky skvělý např. smíchaný s tvarohem (tim mazacim), anebo s mlíkem a kvalitníma kukuřičnejma vločkama (ale na to by se jich muselo každej rok udělat pár desítek litrů...)

v Bille (asi i jinde) prodávají zavařeninu z mirabelek (z Francie), na který je napsáno, že nebyl přidaný cukr - to si neumím představit - bez cukru by ty moje nebyly kyselý, ale vysloveně velice hořký - zřejmě jde o nějaký šlechtěný druh, a ne ty maličký špendlíky

Mirabelky jsou různé -v okolí jich roste hodně (a hodně jich máme i na zahradě) -a snad každý strom je jiný. Některé jsou moučnaté, nakyslé a bez chuti, a jiné velmi aromatické, sladké a šťavnaté. Asi to mají nějak vyzkoumané, které mohou použít, a které ne. Já osobně nejraději zavařuji červené, a na jídlo jsou zpravidlo lepší žluté.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]