Zavařování luštěnin

Od: Datum: 27.07.13 20:44 odpovědí: 18 změna: 29.10.13 21:37

Chtěla bych si zavařit nějaké luštěniny jen tak ve slaném nálevu, ale vím, že je potřeba speciální postup, máte někdo ověřeno, jak přesně zavařovat, aby se nekazily? ;)

Díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 27.07.13 21:33
avatar

Není to žádná věda, stačí pohledat na internetu. Např. hrášek, mladé fazolové lusky očistíte a vložíte do vroucí vody, povaříte asi tři minuty, rychle zchladíte, nebo necháte vychladnout a okapat, srovnáte do sklenic, zalijete slaným nálevem, zavíčkujete a sterilujete. U květáku a kukuřice přidáte do předvářky trochu octa, kvůli barvě. Stejný postup je u tvrdších hrušek, též je předvářím, protože jednou se mě zkazily, ještě jsem to neznala.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: moxa*
Datum: 27.07.13 21:37

Myslela jsem pochopitelně luštěniny jako luštěniny, sušené fazole, cizrnu... ;)

Datum: 27.07.13 21:56
avatar

Cizrnu kupuji již zavařenou v obchůdku u ruských, nebo arabských prodejců. Koupenou suchou cizrnu namočit, pak uvařit a potom zavařovat - drahé, moc práce i náročné energeticky. To asi máte spíš ty fazole a ,,xixi,, tedy již odpověděl-a.

doplněno 28.07.13 00:29:

No tak já Vám rozumím, oč se jedná. Ale v běžném životě je příprava těchto konzerv tak náročná, že kdo se o to pokoušel, tak jistě od toho ustoupil. Xixi bude vzácnou vyjímkou. Spíše se zavařuje /dvojitá sterilace/ hotové masové jídlo, třeba ze zabijačky, prejt, skřivani, guláš. Všeobecně se častá konzumace sterilovaných potravin nedoporučuje, protože při příprave vznikají ztráty ve výživových hodnotách, hlavně se ničí vit. skupiny ,,B,, ale též dochází ke změně bílkovin. Avšak pokud si chcete pro děti vyrobit pár svých konzerv, kdy budete vědět, co v nich máte proč ne. Ale dá to velkou práci. Nezapomeňte, že ve velkovýrobnách pracují školení pracovníci, mají tzv. autoklávy, kde pod vysokým tlakem a za vysoké teploty dochází k usmrcení všech živých organismů. Když se chcete v tomto období věnovat dětem a nechcete stát u sporáku a vařit z čerstvých potravin, tak prodejny nabízejí již konzervované luštěniny, již zmiňovanou cizrnu, fazole bílé i barevné, čočku, sojové boby. Vždy je ale potřeba tyto konzervované potraviny doplnit čerstvou zeleninou. Stejně si myslím, že příprava sušených luštěnin v tlakovém hrnci nevyžaduje moc času, více času zabere vše ostatní, očištění zeleniny, pokrájení, nějaká zálivka apod.. Taková červená čočka a fazole Mungo jsou vařené za pár minut i v obyčejném nádobí, /červená čočka bez namáčení/. A když dětem uvaříte černou čočku, která je též brzy vařená, tak jim dáte to nejlepší, co můžete dát. Je pravda, že je trochu dražší. Pokud se Vám nechce dlouho stát u sporáku, tak se podívejte na vaření v pomalém hrnci. Je to dietní vaření a bez zvedání pokličky - vaříme přes noc.

doplněno 28.07.13 00:35:

Nic tajného to není, jenom se to běžně v domácnostech nedělá, možná by jste to našla na nějakých specializovaných stránkách konzervárenství, nebo v nějaké diplomové práci studenta chemicko-technologické školy.

doplněno 28.07.13 00:39:

Ještě k té černé čočce, její název je Beluga.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: xixi*
Datum: 27.07.13 21:45

Zavařujeme fazole do slaného nálevu od loňska kdy se nám jich urodilo příliš. Na 1 litr vody dáme 20 gramů soli a na špičku nože kyselinu citronovou, nálev svaříme, necháme vychladnout. Fazole asi 30 minut předvaříme, pak scedíme naložíme do sklenic zalijeme slaným nálevem, zavíčkujeme a sterilizujeme 30 minut při 100 stupních. Ale vyskytnul se problém, že fazole z jednoho záhonu, ač připravovány naprosto stejně, byli tvrdší než ze záhonu druhého (stejná odrůda).
Hrášek děláme víc roků, taky se ho víc sní :D Vyloupaný zelený hrášek dáme do utěrky a ponoříme ho i s utěrkou na 2 minuty do vařící vody. Hrášek rychle ochladíme ve vodě studené, necháme důkladně okapat. Kuličky hrášku rozdělíme do zavařovacích sklenic a zalijeme nálevem připraveným z mírně vlažné vody, ve které jsme rozmíchali cukr a sůl (1 l vody, 20 g cukru, 10 g soli). Sklenice důkladně uzavřeme a sterilujeme první den 45-60 minut při teplotě 100 °C, druhý den 15 minut při teplotě vody 100 °C.
Ohodnoceno: 2x
 
Od: moxa*
Datum: 27.07.13 22:24

Já pořád nevím, jestli si rozumíme :D

Jde mi o to, že mám normálně tvrdou sušenou luštěninu, kterou je potřeba naložit, nechat nabobtnat, poté vařit a pak zavařovat :)

A vím, že se to zavařuje několik dní po sobě, ale myslela jsem, že někdo poradí kolikrát, jak dlouho atd.

Začínám si myslet, že je to něco tajného, návod se najde na vše, ale jak jde o zavařování luštěnin... :D

Datum: 27.07.13 22:40
avatar

Nějak nechápu, jaký smysl má zavařovat suchou čočku, hrách apod. Přeci je lepší si to jídlo připravit vždy čerstvé.

To si taky můžete zavařovat uvařenou rýži, brambory a knedlíky.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: moxa*
Datum: 27.07.13 22:47

Myslím, že o smysl tady nejde, ale třeba teď v létě budu raději s dětmi venku místo v kuchyni se potit u papiňáku. Zavařená rýže neexistuje a je hotová za 20 minut. Nemusíte na ni myslet den předem a hodinu ji hlídat. Hlavní rozdíl vidím ovšem v chuti. Bez naložení v láku pro mně třeba fazole je bez chuti. ALe nevím, proč řešíme důvod :)

doplněno 27.07.13 22:52:

Kdyby byla pravda to, co říkáte, neexistovaly by konzervy, každý by si to lečo nebo omáčku na špagety udělal sám. :)

Datum: 28.07.13 08:24
avatar

Já nechápu. Máte na mysli suché fazole, čočku, hrách, cizrnu zavařit? Tak jak se třeba zavařují jádra vlašských ořechů, nasucho? Nebo už uvařené fazole zavařit? Podobně jako jsou v Kaufu konzervy fazolí za 11kč? ;) Někdy mám delší vedení. Omlouvám se.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: moxa*
Datum: 28.07.13 08:51

Přesně tak, prostě stejné, jako se dají koupit v tom slaném láku

Kovové konzervy mi nesmí do domu (do jídla ), takže kupujeme ve skle a to se prodraží a pořád člověk s nimi kupuje ty sklenice... takže jsem si myslela, že bych ušetřila sklo i peněženku, nemusela to tahat v taškách atd. Jelikož jsou luštěniny hlavním zdrojem bílkovin pro nás, máme opravdu spotřebu :) Ale vzhledem k riziku botulismu to asi raději vzdám. Stejně mně překvapuje, že lidi doma vyrábějí všelicos včetně šunky v šunkovači a já nevím co všechno a luštěniny nezavařují. *nevi*

Datum: 28.07.13 23:45
avatar

Je to náročná technologie, kterou podomácku nezvládnete. Asi vím, co máte na mysli. Koupíte si třeba suchý hrách, nebo fazole a myslíte si, že si z nich vyrobíte konzervu v nálevu a že tím ušetříte čas a peníze. Tady tady jste na omylu. Dnes jsou luštěniny dost drahé, protože konečně lidé pochopili, že jsou našemu zdraví prospěšné. Ale můžete mít i vlasní úrodu. Takže musíte zasadit, zalévat, vyloupat, usušit a poté se pokoušet zavařovat. I to by šlo. Ale! Ten čas, který tomu věnujete a posléze energii s výsledkem, který třeba nemusí být dle Vašich představ, je neúměrný k vynaložené práci a i financí. Ale pokud chcete mermomocí zavařovat luštěniny, tak je musíte předvařit, ochutit, přidat konzerváty, aby se to nekazilo a nekvasilo a poté můžete na vlastní náklady zavařovat ve skle s nejistým výsledkem. Povést se Vám to může, ale určitě Vás to vyjde mnohem dráž, než když si koupíte tu konzervu ve skle. Zrovna já pěstuji různé druhy fazolí, ale když je vyloupu, tak je jednoduše uložím do velkých sklenic a když je chci jíst, tak si je jednoduše uvařím.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: moxa*
Datum: 02.08.13 08:29

No, jednoduše uvařím, ono to právě moc jednoduché není, my teď v létě přilítneme ze hřiště a rychle se něco hledá. Děti jsou dost nevypočitatelné, často když něco vařím dopředu, tak se to vyhodí, často naložím luštěninu a pak je hezky, jsme pořád venku a najednou zjistím, že už je to na vyhození a ještě jsem to ani neuvařila. Ale hlavní můj problém je vážně v tom, že vařená luštěnina, hlavně fazole a ta cizrna taky tak nějak - je prostě bez chuti :( Uzeniny, dochucovadla apod. nepoužíváme. Ta naložená je poživatelná, ale třeba cizrna stojí asi 33 Kč, asi 300 g i s lákem, možná méně. S fazolemi ve skle je to podobné. A taky toho skla pořád nosit a kupovat *ee*

Ale radši to pokoušet nebudu tedy, díky.

Datum: 02.08.13 21:03
avatar

Ale na luštěnyny nemusíte používat dochucovadla, která jsou mimochodem v každé té konzervě, kterou koupíte. Stačí pepř, sůl, česnek, majoránka, libeček, cibulka, Uděláte si cibulkový základ a do něho přidáte uvařené libovolné luštiny. Dochutíte peřem a solí a pak můžete přidávat koření, na které máte zrovna chuť. Můžete nasekat pažitku, petrželku... Je nepřeberné množství způsobů, jak připravit výborné luštěniny buď jako přílohu, nebo samostatné jídlo, nebo různé saláty. Ale chce to čas a fantazii. A vůbec k tomu nemusíte mít žádné salámy, nebo buřty...

Ohodnoceno: 1x
 
Od: moxa*
Datum: 03.08.13 01:16

Jestli mám fantazii, to nevím, ale ten čas mi právě poslední dobou opravdu chybí *nevi*

Nevím, v které sklenici jsou dochucovadla, ale já kupuju čistě ve slaném nálevu ;)

Datum: 03.08.13 21:28
avatar

Moxa, musíte si pečlivě přečíst to, co je drobně napsáno o obsahu. Tam na to přijdete. Jen slaný nálev to není. To je napsáno velkými písmeny v názvu, ale Vy musíte číst to, co je tam napsáno drobně. Dozvíte se o barvivech, o všelijakých solích a tak dál. Budete se divit, co všechno obsahuje taková konzerva.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 29.07.13 21:37
avatar

My doma zavařujeme pouze loupaný čerstvý hrách (domácí výpěstky) - je výborný, s kupovaným nesrovnatelný. Pokud byste chtěla recept, mohu napsat - není to nijak složité.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: nonick
Datum: 10.08.13 18:33

Ja se divim, ze vsichni resite duvody proc a nac a ze je lepsi cerstve ze zahradky a pod... na to se ale Moxa nepta.

Neni potreba zadny specialni postup. Proste namocis faloze pres noc, pak je uvaris temer mekka v NESLANE vode a rovnou si k tomu ZVLAST prevaris nalev slany asi jako bezny masovy vyvar. Proste jako polevku. Nandas do sklenic asi 1-2cm pod okraj a zalijes tou prevarenou slanou vodou. Ja to tam davam jeste celekm dost teple. Pak dam do zavarovaciho hrnce mrizku, uterku, kapesnik a pod. Zaliju do 1/4 vodou a steriluji pri cca 75 stupnich asi hodinu. Druhy den totez opakuju. Kdyz sklenice dam vychladnout, otocim je dnem vzhuru aby se chytla vicka. Kdyz se nejake nechytne, tak je rovnou snime ;) Das na temne misto a je to.

NN.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.13 20:39
avatar

Nonick, docela dobrý nápad. Já to zkusím. To co píšete mi připadá dost logické. Myslím, že jste opravdu dobře odpověděl na danou otázku. Sice nevím, jestli se to vyplatí, ale určitě to vyzkouším. Momentálně jsem v "zavařovací" eufórii...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: nonick
Datum: 29.10.13 21:37

Tak jak jste uspěla? Povedlo se?

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.