Nejste přihlášen/a.
dobrý den,vloni jsme dělali džem z černého rybízu s angreštem. Letos jeste neni angrest zraly, ale jsou jeste visne a tresne. Mate nekdo zkusenost jestli by to slo tedy udelat cerny rybiz s tresnemi nebo visnemi...? Budu rada za Vase zkusenosti ![]()
Dobrý den.
Minulý rok jsem dělala džem z černého rybízu, josty a do pár sklenic jsem přidala i několik jablek (žňovek). Myslím, že můžete nakombinovat jakékoliv právě dozrávající ovoce. Džem bude pokaždé jiný, ale to není na závadu.
zrovna jsem to chtěl také poradit - zjemnit černý rybíz nastrouhaným jablkem. Dělají to výrobci, aby ušetřili náklady na výrobu (jablka jsou levnější). Já to letos také udělal, ale ještě neochutnal ![]()
Letos jsem obarvil bílý rybíz muchovníkem, takže vypadá úplně jak z červeného rybízu ![]()
S angreštěm mám trochu potíž, zvlášť mi jako marmeláda moc nechutná, nemám pro něj využití a jen tak ho nedokážu sníst celý ani jako čerstvý.
doplněno 24.07.13 09:13: spíš nesouhlasím, protože jako zdroj pektinů jsou nezralá jablka. Ve zralých ho už tolik není. Ale možné je všechno, z potravinářské průmyslovsky jsem pryč už dlouho ![]()
Já jsem v kapce vody úplně rozvařila nakrájená spadaná podřadná jablka žňovky a nakonec přidala a nechala jen prohřát na kusy nakrájené meruňky, jindy vypeckované třešně, maliny, ostružiny nebo rybíz nebo angrešt. A sterilizovala. V zimě, když nás honila mlsná, někdy jsme to vylily na rýži v mléce, mladá na mysli, na vločky, s piškotem, na pudink. A když jedna z nás byla nachlazená, tak jsme tu dobrotu ohřály. ![]()
![]()
Ničím jsem nezahušťovala, mělo to hustotu jako dětská přesnídávka. ![]()
U nás se do černého rybízu přidává pouze cukr, teda do sklenic od dětské výživy nebo tatarky dáme vrstvu rybízu, vrstvičku cukru, zase rybíz a cukr, navrstvíme až po vrch, přidáme lžičku rumu a sterilizujeme pár minut. Černý rybíz ve vlastní šťávě = čisté železo... specifická chuť...
Používáme na šlehačku, na pudingy, sladké pokrmy, k omáčkám, a často také k ukojení mlsné...
Třešně/višně neobsahují pektin, takže džem bude řídký, tekutý. Řešením je použít jabka, pektin (pektogel) v prášku, želírovací cukr, nebo se s tím prostě smířit.
doplněno 24.07.13 09:10:clayman: ty jablka se do džemů nepoužívají ani tak kvůli ceně, ale jako zdroj pektinu, který působí jako zahušťovadlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.