Džem z černého rybízu - jaké ovoce přidat?

Od: Datum: 24.07.13 08:44 odpovědí: 8 změna: 25.07.13 08:08

dobrý den,vloni jsme dělali džem z černého rybízu s angreštem. Letos jeste neni angrest zraly, ale jsou jeste visne a tresne. Mate nekdo zkusenost jestli by to slo tedy udelat cerny rybiz s tresnemi nebo visnemi...? Budu rada za Vase zkusenosti :)


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ron*
Datum: 24.07.13 08:54

Dobrý den.

Minulý rok jsem dělala džem z černého rybízu, josty a do pár sklenic jsem přidala i několik jablek (žňovek). Myslím, že můžete nakombinovat jakékoliv právě dozrávající ovoce. Džem bude pokaždé jiný, ale to není na závadu.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 24.07.13 09:00
avatar

zrovna jsem to chtěl také poradit - zjemnit černý rybíz nastrouhaným jablkem. Dělají to výrobci, aby ušetřili náklady na výrobu (jablka jsou levnější). Já to letos také udělal, ale ještě neochutnal :)

Letos jsem obarvil bílý rybíz muchovníkem, takže vypadá úplně jak z červeného rybízu *smich*

S angreštěm mám trochu potíž, zvlášť mi jako marmeláda moc nechutná, nemám pro něj využití a jen tak ho nedokážu sníst celý ani jako čerstvý.

doplněno 24.07.13 09:13:

spíš nesouhlasím, protože jako zdroj pektinů jsou nezralá jablka. Ve zralých ho už tolik není. Ale možné je všechno, z potravinářské průmyslovsky jsem pryč už dlouho *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.07.13 08:08
avatar

Clayman, já to vidím tak, že teď je nějaká jablečná krize - letošní jabka ještě nejsou (na zahrádce) a v obchodě začínají jabka na 55 Kč/kg... My jíme jabka ve velkém, ale tohle nás asi zruinuje :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.07.13 09:07
avatar

Třešně/višně neobsahují pektin, takže džem bude řídký, tekutý. Řešením je použít jabka, pektin (pektogel) v prášku, želírovací cukr, nebo se s tím prostě smířit.

doplněno 24.07.13 09:10:

clayman: ty jablka se do džemů nepoužívají ani tak kvůli ceně, ale jako zdroj pektinu, který působí jako zahušťovadlo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.07.13 20:37
avatar

Jethro má pravdu,už roky dávám do džemů slupky z jablek Po svaření pak ovoce zcedím a zahušťuji.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.07.13 10:52
avatar

Já jsem v kapce vody úplně rozvařila nakrájená spadaná podřadná jablka žňovky a nakonec přidala a nechala jen prohřát na kusy nakrájené meruňky, jindy vypeckované třešně, maliny, ostružiny nebo rybíz nebo angrešt. A sterilizovala. V zimě, když nás honila mlsná, někdy jsme to vylily na rýži v mléce, mladá na mysli, na vločky, s piškotem, na pudink. A když jedna z nás byla nachlazená, tak jsme tu dobrotu ohřály. ;)*palec*

doplněno 24.07.13 10:53:

Ničím jsem nezahušťovala, mělo to hustotu jako dětská přesnídávka. ;)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 25.07.13 03:49
avatar

tak k tomu by mi sedely boruvky a nebo jahody

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.07.13 07:19
avatar

U nás se do černého rybízu přidává pouze cukr, teda do sklenic od dětské výživy nebo tatarky dáme vrstvu rybízu, vrstvičku cukru, zase rybíz a cukr, navrstvíme až po vrch, přidáme lžičku rumu a sterilizujeme pár minut. Černý rybíz ve vlastní šťávě = čisté železo... specifická chuť...

Používáme na šlehačku, na pudingy, sladké pokrmy, k omáčkám, a často také k ukojení mlsné...

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.