Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z čeho se počítá mateřská u nezaměstnaných?

Od: lidus* odpovědí: 9 změna:

Vážení rádcové, dcera byla na MD + RD do tří let prvního dítěte, po nástupu do práce dostala výpověď pro nadbytečnost, je hlášená na ÚP, 3 měsíce nebere nic-odstupné od zaměstnavatele. Nyní otěhotněla a mám dotaz: Z čeho se vypočítá mateřská a rodičovská? Přiznávám se, hledala jsem ale ze dvou odkazů nezmoudřela a víc se mi hledat nechce. Děkuji.

doplněno 20.07.13 11:56:

pro úplnost doplním, nástup po rodičovské 7.4.2013 na překážkách do 31.6.2013 (v podstatě ten den skončil pracovní poměr), ÚP od 1.7.2013, druhé dítě se narodí v únoru 2014. Chápu-li to dobře, tak byla po RD zaměstnaná 3 měsíce-počítá se tedy MD z průměru bývalého výdělku? Nebo není nárok na MD ale hned je 4 letá varianta rodičovského cca 7500kč? Nebo je to ještě jinak?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

antynka*
hodnocení

0x

Pokud stihne na MD nastoupit do 4 let věku prvního dítěte, tak bude mít mateřskou stejnou jako u prvního dítěte. Budou ověřovat i nový výdělek (pro případ, že by by vyšší jak ten původní). Pokud vyšší nebude, tak bude ve stejné výši jako předchozí.

doplněno 20.07.13 13:45:

I když teď si nejsem vůbec jistá, jestli v jejím případě nebude požadavek na těch 270 dní pojištění - tedy lépe řečeno, jak je to počítáno...

Aby vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, nestačí těch 270 dní - buď musí trvat pracovní poměr, nebo nástup na PPM musí žena stihnout do konce ochranné lhůty - tj. do 180 kal. dní od ukončení pracovního poměru.

lidus*
hodnocení

Děkuji, to je právě to v čem tápu. Hledala jsem informace na nettu a nejsem z toho moudrá jelikož jsou ve vyplácení zase nějaké novoty. Třeba ještě někdo kdo to dělá a ví, odpoví abych měla jasno. No, pro jistotu už začnu z malého důchodu spořit:D.

iz*

Liduš, tak dobře jste mi poradila (právě jsem ohodnotila) se znojemskou a já se Vám teď odvděčím neradostnou zprávou (mrzí mne to, ale je lépe, abyste věděla, načem dcera je):

Na mateřskou dovolenou (to je volno na péči od zaměstnavatele) mají nárok pouze zaměstnané matky.

Na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění) mají za určitých okolností nárok i matky, jejichž pracovní poměr skončil v průběhu těhotenství.

Po skončení zaměstnání běží ochranná lhůta, jež činí maximálně 180 kalendářních dnů. Tato ochranná lhůta se však vztahuje k datu nástupu na PPM, který může být v rozmezí 8 až 6 týdnů před přepokládaným termínem porodu. Nevztahuje se k otěhotnění po skončení zaměstnání.

Vaše dcera by na PPM "dosáhla", kdyby byla otěhotněla před skončením RD nebo v průběhu výpovědní doby (pak by se běh výpovědní doby zastavil a její zaměstnání by skončilo až po skončení další MD a RD).

Informace z první rekakce ohledně výpočtu PPM při nástupu na další PPM do 4 let věku dítěte se vztahuje jenom na matky, u kterých stále trvá zaměstnání, nebo které na další PPM nastoupí v ochranné lhůtě.

___ Vaše dcera nesplní podmínky pro přiznání PPM, takže by měla nárok "jenom"na rodičovský příspěvek od porodu do 4 let věku dítěte (prvních 9 měsíců 7.600 Kč měsíčně, potom až do 4 let věku dítěte 3.800 Kč měsíčně).

Ovšem pokud lze výpočtový základ stanovit u otce dítěte, bude možné si vybrat výši i variantu rodičovského příspěvku.

___ Přesné informace najdete v odkazu (portál MPSV) nebo na kontaktním místě úřadu práce (tam, kde dcera žádala o rod. příspěvek u prvního dítěte).

Rodičovský příspěvek

doplněno 21.07.13 16:46:

Oprava: ...na čem...

lidus*

Ivzez děkuji, naši mladí mají na vše čas, no co však nějak bude a já mám ráda jasno. Díky.

iz*

Poslala jsem Vám zprávu.

doplněno 21.07.13 18:49:

(Některé věci je lepší nerozvádět veřejně.)

doplněno 22.07.13 20:40:

Není zač.

lidus*

Ivzez ještě jednou díky.

pt®
hodnocení

0x

Liduš, gratuluji k miminku, přeji, aby bylo zdravé a rostlo všem k radosti. - pt

lidus*
hodnocení

Dík, ale asi jsem hrozná babka, já se těšila na Káču a nakupovala od první chvilky ale nyní mi to jaksi nedochází a dost mě to zaskočilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]