Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
hojně se nám rozrostlo kiwi, máme na zahradě skutečně hromadu plodů, bude toho hodně.
Jen nějak nevíme, co s tím.
Děláme marmeládu, ale málokomu chutná - má konzistenci a vzhled jako hrášková kaše (jiné marmelády máme vynikající)
Nemáte někdo tip, co s tím?
Nebo recept na nějakou skutečně dobrou marmošku či džem? ...Na zahraničních stránkách jsem našla pár receptů, ale ve většině přidávají jen pískový/krystalový cukr, ne želírovací. Myslíte, že by to zhoustlo i tak?
Díky za tipy.
Možná by bylo lepší udělat džem (s kousky ovoce) - aby se to tak nepodobalo hrachové kaši. Jinak nevím
Tady je trochu vylepšená verze džemu (s ananasovou šťávou)
Ingredience:
1000g kiwi, 1 balíček Gelfixu, 1 hrnek neslazeného ananasového džusu, 4 hrnky cukru
Postup:
Kiwi oloupeme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Ovoce rozmixujeme a spolu s Gelfixem a džusem ho za stálého míchání přivedeme k varu. Teprve poté přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Vaříme další minutu a sundáme z ohně. V případě potřeby z vrchu odstraníme pěnu. Horký džem ihned plníme do horkých sklenic a důkladně uzavřeme. Naplněné sklenice sterilujeme ještě dalších deset minut ve vroucí vodě.
Houstnutí způsobují pektiny, obsažené v želírovacím cukru (hodně jich je třeba i v kyselých jablkách). Kivi je také kyselé, takže se možná bez žel. cukru obejdete - asi jedině vyzkoušet.
Chtel bych si udelat predstavu, kolik asi tak kusu kiwi je "hodne"?
Pri hledani informaci o kiwi jsem narazil na clanek, ktery radi delat z kiwi marmelady, kompoty a stavy stejne jako z angrestu. Co presne to znamena, to nevim
Zdravím i já,
máme také každým rokem hodně plodů. My přidáváme jablka (šťavnata-kyselejší, oloupané rozvařit a propasírovat přes sítko) v poměru 2 díly kiwi 1 díl jablek, 0,5 l vody, 800 gr cukru krystal, 2x Gelfix 1:2, 2x 1/2 lžičky kyseliny cintronové . Kiwi odšťopkujeme a rozemeleme na odšťavnovacím mlýnku. Letos se nám urodilo obrovské množství, které ani nemůžeme všechno zpracovat. Marmeláda je samozřejmě zelená, ale velmi chutná. Samotné kiwi má velmi málo šťávy, proto doplňujeme jablky. Zkuste a uvidíte, děti to často jedí samotné jako přesnídávku. Hodně úspěchů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.