Nejste přihlášen/a.
Zdravím ,koupil jsem na trhu vejce s tím že jsou bio ,když jsem je donesl domů všimnul jsem si, že je na nich kod 3cz 0110 což značí klecový chov ze slepičárny z Hluboše u Příbrami .Když jsem se poté ptal prodejce jak je to možné odpověděl,že je to normální a že to má s nima na té Hluboši domluvené .
Můj názor je ten že pán koupí vejce na Hluboši za cca 1,80 a prodává je na trhu za 6 jako bio co vy na to? Petr
Odpověděl jste si sám, a odhalil překupnického zmetka parazitujícího na BIO euforii. Konkrétní drůbežárnu jsme nehledal, ta trojka v počátku mi stačila.
Snad jen pro případné další čtenáře trochu osvěty:
"1" _ vejce nosnic ve volném výběhu
"2" _ vejce nosnic v halách ( na podestýlce)
"3" _ vejce nosnice v klecích
"0" _ vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
Někdo zde napsal "bioeufórie", a o tom to je.
Jen o té eufórii, napíšu si na stánek, že mám "biochleba" za padesát a denně ho budu do stánku hrnout třeba z teska. Než na mně přijde kontrola s pokutou, mám na naivních "ovcích" (s prominutím, nechci se nikoho osobně dotknout) vyděláno tolik, že ten stánek můžu zavřít, udělat si měsíční dovolenou na Bahamách a pak si v česku otevřít stánek třeba s BioToaletnímPapírem, za chvíli budu mít na další dovolenou...
Dobrý den, mám stejný názor jako Vy. Nejsou to bio vejce a žádná domluva nestačí - musí odpovídat označení. Máte dvě možnosti - u prodejce již dál nekupovat nebo ho nahlásit jako neseriózního. Ale, nevím přesně, kterému úřadu. Zdravím!
Já na to asi toto. Strašně by mne to naštvalo a líbit bych si nenechala. Pokud je to tak, jak píšete, je to podvod. Právě kvůli tomuto chování prodejců na žádné trhy nechodím. Jsou to vesměs podvodníci. Mně se stalo na jaře, že jsem potřebovala sazenice okurky hadovky. To ve stádiu sazenice okem nepoznáte. Ptala jsem se prodejce výslovně, zdali to je opravdu "hadovka". Odvětil že samozřejmě a že má posledních pět. Já koupila dvě. Pak jsem pokračovala dál a po deseti minutách se vracela kolem něj a co nevidím, ty zbylé okurky prodával jiné zákaznici jako nakládačky. Ihned jsem se zastavila a požádala ho o vysvětlení. Čuměl jako vyoraná myš a vložila se do toho jeho manželka s tím, že si jen na chvilku odskočila a že její muž to popletl. Sazenice jsem jim hezky vrátila a oni mi vrátili peníze. Co to bylo ve skutečnosti za okurky, to nevím. Kamarádka si koupila červenou Lupinu, je to trvalka. Vykvetla modře. Prostě to jsou podvodníci. A to bych tady mohla psát i jiné příběhy o "českém" česneku a dál a dál...
doplněno 12.07.13 22:45:Špatně jsem se vyjádřila. Trhem sem tam projdu, protože mi tudy vede cesta, ale už u nich nenakupuji. Jen se rozhlížím a pozoruji "cvrkot". Lidé jim to baští a kupují zajíce v pytli. Já už ne. A mají to všechno sakra předražené. Škoda. Ale kydby se mi stalo to, co Vám, s těmi vejci a měla v ruce důkaz, že mne podvedl, tak bych mu pěkně zavařila kontrolou. Jinak jsem vcelku mírumilovná, ale nesnáším podvodné jednání.
není to o slepicích, ale podobné - byla jsem se podívat na biochov krav... jejich mléko bylo prodáváno jako bio.
K mému překvapení byly všechny uvázané u žlabu jako před xy lety, ptala jsem se tedy, co je na jejich chovu bio. Odpověď - dostávájí biokrmivo.
No já nevím, ale v případě krav je to asi jiné. Jsem z "hospodářství" a pamatuji se, že naše dvě krávy byly uvázané ve chlévě. Nepobíhaly nikde po polích. Ale dostávaly opravdu žrát řezanku a já už si nepamatuji co všechno. V tomto případě to je myslím v pořádku. Mléko a smetanu jsme měli prvotřídní...
Tady na to asi nejsou podmínky jako tomu je třeba ve Švýcarsku a jinde. kde vidíme stáda krav, volně se pasoucích na lukách. Ale i ty jsou večer asi vháněny do nějakých chlévů.
Krávy uvázané u žlabu jsou stejně bio jako slepice v kleci.
doplněno 13.07.13 00:10:Hope souhlas. Každý chce bio, Nikdo neví proč, protože znají jen bláboly o tom, že je to prý zdravější. A co je bio produkce, ví taky málokdo.
No já nevím, měli jsme pole a ty krávy také tahaly přes den vozy s něčím, nebo jsme orali, nebo asi dělaly tu kravskou práci, ale večer byly fakt doma a přes den taky nikde bezprizorně nepobíhaly po loukách....
K těm BIO vejcím. Na vlastní oči jsem viděl balení vajec z jedné drůbežárny, kdy se na jedné lince, ze stejných vajec, balila jak biovejce, tak ta obyčejná. Vysvětlení je jednoduché. Pokud umí drůbežárna vyrobit víc biovajec, než spotřebuje, tak zbytek biovajec prodá jako obyčejná. Co s nimi taky jiného. Takže nevím, jestli klecový chov je schopný produkovat BIO. Ale pokud ano, pán nemusel(ale mohl) být podvodník. pokud bych chtěl mít jistotu, asi bych zvedl telefon, a zavolal do Hluboše, jestli produkují BIOvejce. No a jestli ne? Příště bych si ho vychutnal. Hodně nahlas bych se zeptal, jak je to s tím BIO. Mám takovou zásadu: Za své peníze si aspoň užít. Když nic jiného tak srandu.
Pro doplnění : mě zarazilo hlavně to, že byl na těch vejcích potisk ,říkal jsem si takovej malej chovatel a má stroj na značení vajec? a tak jsem se na to podíval důkladně na netu a zjistil že jsou vece z Hluboše z klecového chovu .Napsal jsem i na farmu do Hluboše "jak je možné že někdo používá jejich číselné označení" , ale zatím bez odpovědi .Jak odpověd dojde hned jí sem napíšu. petr
Pokud by byl prodejce přímo chovatelem a prodával pouze vejce od svých slepic, tedy tzv. ze dvora, to znamená přímo konečnému spotřebiteli k užití v jeho domácnosti, tak je samozřejmě nijak označovat nemusí. Pokud by ovšem prodával vejce i od jiného chovatele, vejce tzv. uvádí do oběhu a pak by označené být měli.
V praxi na to ale nepotřebujete hned stroj, lze je značit i razítkem ručně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.