Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Marmeláda z rybízu jak na to?

Od: mija* odpovědí: 7 změna:

Dostala jsem větší množství rybízu a chystám se z něj udělat marmeládu.Z rybízu jsem ji ještě nedělala a nevím zda lze plody rybízu odštavnit po umýti tak jak jsou se stopkou, nebo se musí sundat z té stopky na jednotlivé kuličky.Díky za radu i nějaký jednoduchý recept jak marmeládu z rybízu dělate vy.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já vařím marmeládu z rybízu tak, že navážím tak 1,2 kg rybízu i se stopkami, dobře opláchnu, malinko podleju a dám tak na 7 munit do papiňáku. Podušené vyklopím do síta a propasíruji. Šťávu s dužinou přivedu k varu a klasicky použiju Gelfix a cukr (podle návodu na Gelfixu). Po několika pokusech se mi toto zdá nejrychlejší a nejméně pracné. Džem se vždy podařil, měl nádhernou barvu a skvělou chuť,

xixi*
hodnocení

2x

Zrovna zítra máme v plánu zpracovat asi deset kilo rybízu na marmeládu, rodinná brigáda :)

Používám odšťavňovací mlýnek. Propláchnutý okapaný rybíz i se stopkama semelu na mlýnku. Pro vaření marmelády odeberu do hrnce 1kg (pozor ne 1litr) šťávy, přidámsáček želírovacího cukru Labeta a 2 polévkové lžíce cukru krystal a za studena dobře promíchám. Po rozmíchání přivedu k varu a asi 10 minut pozvolna za stálého míchání provařuju a odebírám případnou pěnu.Po dovaření liju ještě horké do připravených sklenic, zavíčkuju a na 5 min otočím dnem vzhůru, pak otočím zpět aby marmeláda nezůstala na víčku. Pak už nezavařuju. Recept od babičky, stále má úspěch a nejlepší je na vánoce na linecký. Akorát je hrozná pakárna to namlet.

Marmeláda z rybízu jak na to?
mija*
hodnocení

*palec*Díky vám oběma moc za rady...jdu na to.

hodnocení

2x

Dělám to jako Xixi. Máme stejný odšťavňovací mlýnek a v době ovoce putuje po celé vesnici. I ten želírovací cukr Labeta je lepší a o dost levnější, než Oetker. Rybíz dobře želíruje a nestane se, že by Vám marmeláda neztuhla. Navíc rybízová je navinulá a do koblih či lineckého cukroví je bezkonkurenčně nejlepší. Jaga.

jabraka*
hodnocení

0x

Papiňák bych nepoužíval.Zvýšení teploty nad 90 stC znamená ztrátu vitaminů.Dělám totéž ve skle v mikrovlnce,tuhé části přecedím přes síto a šťávu použiji na džem.Nejlíp zahušťovacími přísadami a cukrem.Vitamíny jsou maximálně zachovalé.,

JABRAKA

Jabrako, kolik toho rybízu na jak dlouho a jaký stupeň v mikrovlnce? ;) A poprosím o znovu vysvětlení sterilizace okurek v mikrovlnce. Jak dlouho sklínka v mikrovlnce a jak to děláte s víčky? Plechovými nebo umělohmotnými na závit, třeba od marmelády? Děkuji a hezký večer.

doplněno 06.07.13 07:27:

wamp, o zavařování myčce jsem slyšela. Přemýšlím o tom, že musíte pohlídat, ať vám na ty horké sklenice nenapustí studenou vodu, že? Přerušit program po vypuštění horké vody. ;)

Delam to stejne jako Jabraka,s tim rozdilem,ze zavaruji v mycce:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]