Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jenom obecně - ano, je možné, že se geny projevují přes generaci. A zřejmě je to i dost běžné. Může to být fyzicky (např. podoba) nebo i rozumově (např. genialita). U toho ochlupení to asi bude také tak (ale nemusí). Zdravím!
doplněno 05.07.13 10:03:Někdy to může přinášet do rodiny i různé problémy a vysvětlování. A údajně snad Puškin měl černošské rysy (nějak přes babičku).
Byl váš táta vřdycky chlupatý? Můj táta začal chlupatět až věkem. Smál se a říkal, že chlapům padají vlasy do gatí. Ubývalo mu vlasů a více mu rostly na ramenou, na hrudi a břiše a i na zádech, kde je nemíval. :D Jasně že geny mohou přeskakovat, vlastně se projevit až v další generaci. Kamarád z Kuby vyprávěl, že u nich doma, jsou bílí jen židé, protože skrz náboženství si neberou nikoho jiného, než zase židy. Že když je člověk na návštěvě, u blondýnky s modrýma očima a zabloudí, když hledá tualet, příjde do kuchyně a tam sedí babička černá jako viks. Tak to říkal Rody.:D Spousta nemocí se také dědí nepravidelně. Tedy přes generaci. Je to alchymie života.
Je nutné rozlišit ochlupení dané geneticky a ochlupení dané vnějšími vlivy. Kdysi v začátcích internetu jsem na toto četl zajímavou studii v angličtině, ale nevěřím, že bych ji ještě dnes dohledal. Pamatuji si jen útřžky, tak je to možné brát spíš jako nápad k zamyšlení. Principem bylo zkoumání jednovaječných dvojčat - ty mají naprosto stejnou genetickou výbavu. Zjistili, že když jednovaječná dvojčata žijí ve velmi rozdílných prostředích, jejich vzhled a celková fyziologie se začne zásadně lišit. Dokonce tak moc, že některé může být chlupaté jako medvěd a plešaté a to druhé vůbec. Z té studie celkem jasně vyplynulo, že na vzhled má zásadní vliv životní styl a především to, co člověk jí. Proto také třeba starší muži začnou být najednou více chlupatí a plešatí - způsobuje to prý nevhodná strava, která jim oslabuje orgány a navenek se to projevuje zvýšeným ochlupením a pleší - tohle jsem četl zase někde jinde a rozhodně netvrdím, že to musí být pravda. Dokonce tam i rozebírali, že ochlupení na určité části těla znamená problém vždy s určitým orgánem, stejně jako různé druhy pleše mají souvislost s různými zdravotními problémy. Tenkrát jsem tímto směrem začal trochu okolí pozorovat a snažil se zjistit, jestli je ta teorie aplikovatelná a někdy to fungovalo. Třeba holka, se kterou jsem tou dobou chodil, si stěžovala na ledviny, bolely ji občas kolena a na zádech v oblasti ledvin měla trochu víc chlupů, než je normální Vím, že tenkrát do té teorie přesně zapadala
Takže abych odpověděl - pokud bude mít syn stejný životní styl jako děda, pravděpodobně bude mít i stejné zdravotní problémy a také ochlupení bude mít stejné jako on. Pokud bude žít a jíst úplně jinak, asi bude i jinak vypadat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.