Nejste přihlášen/a.
Hrozně mě baví vaření a chtěla bych si nějak psát svoje oblíbené recepty, nevím ale jakou metodou. Neexistuje třeba nějaká "kuchařka", kterou si koupím už hotovou a budu do ní jen psát recepty? Samozřejmě, že si můžu koupit nějaký sešit a prostě to do toho psát, já bych ale chtěla něco, co bude rozděleno na třeba polévky, masitá jídla, omáčky, dezerty.. Nevím co všechno, ale chápete mě ne? Kde by se dalo něco takového sehnat? A jak si vy vedete recepty? Třeba mě něčím inspirujete
I když vařím často a rád (a snad i dobře), recepty si nevedu nikde. Buď se jedná o jídla oblíbená u kterých postup znám nebo vím kam pro něj sáhnout ve svých mnoha kuchařkách, a nebo - pokud je to něco méně obvyklého - si ho snadno vyhledám v některé z internetových kuchařek (u mě vede varecha.sk - ti Slováci snad umí vařit nějak líp nebo co ). Pokus psát si recepty, ať už na papír nebo do počítače, u mě vždycky ztroskotal
Asi tak - když mě něco zaujme, vařím vedle pc nebo tel s rcp a většinou se mi to, v případě úspěchu, povede i vícekrát dohledat..
Ale jak se tak rozhlížím, lidi na to jdou i profesionálně.. např. slunecnice.cz/...
Myslím, že něco takového existuje, zkuste pohledat, kdysi jsem něcco takového viděla v papírnictví. V dnešní době se hodně receptů ukládá do počítače, ale já nedám dopustit na staré, letité recepty v sešitech... Mám některé ještě od babičky, psané její rukou - krasopisně a pečlivě, a dost je používám dodnes. Některý sešit je už od různých surovin potřísněn, ale vždy se dílo podaří... Jsou to pro mně takové památníčky s rukopisem... Trochu rest mám v různých papírcích od kamarádek, kolegyň atd...jak to nenapíšu hned do sešitu, tak v tom někdy ztrácím přehled. Ale v sešitě mám - Koláče od Máni..., Guláš od tety atd...vyznám se v tom jen já, ale s láskou na ty lidi vzpomínám, když to jídlo jdu vařit, nebo péct. Hlavně na ty, kteří už nejsou na tomto světě...Recepty se sbírají celý život, alespoň ten kdo rád a často vaří.
Pokud už si něco píšu, pak na počítači - třídění je pak snadné...
doplněno 02.07.13 14:39: Kovis: Nic tak sofistikovaného, jen ´suché´ poznámky v Notepadu (název souboru = název pokrmu) - a opravdu výjimečně, vařím spíše ´z hlavy´ a ´přiměřeně´...
Ani já si recepty nijak nevedu. Oblíbená jídla umím uvařit bez receptu a pokud už nějaký recept napíšu, vím přesně kam sáhnout. Mám je v oblíbených kuchařkách a přiznám, že nikdo jiný by žádný můj recept nenašel. Slibuji si, že jednou... recepty přehledně přepíšu a zachovám pro příští generace.
Občas, když mě chytne pečlivost,k si nějaké recepty připíšu do linkované knihy. Ale: pak při vaření, když to mám otevřené, to pocintám vším možným. Kamarádka na to vyzrála: koupila si kroužkový blok. Tam může recepty zakládat, jak a kam chce a zase vyndávat. Na jednotlivé listy papíru má ty tenoučké obaly s dírkami. Takže si to ani nezamaže. Jo, jenže já lajdák jsem se k tomuto ještě nedopracovala. Jaga.
Koupila jsem si šanon A5 a k tomu patřičné eurodesky.Do desek dám recept a založím do šanonu recept se při vaření nazamaže, a dá se dobře vyhledat .) většinu receptů poznám podle papíru a písma
v první půlce šanonu mám klasická jídla, v další sladká
hezký den .))
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.