Nejste přihlášen/a.
Já dnes snídala pomazánku Neptun. Nejlepší je ji namazat na čersvý chleba, poklást narvrdo uvařeným vajíčkem a posypat jarní cibulkou. Sice píšou, že je pikantní, ale není. Je moc dobrá.
Jak už rádci psali, s vajíčky se nechají vykouzlit různé dobroty.
1/ Vaječné topinky: chléb /lepší se trochu už tvrdší/ nakrájet na krajíce, ty překrojit napůl. Do misky rozbít vejce, osolit, dobře rozšlehat. Připravit si pánvičku s rozpáleným omastkem, chleba omočit z obou stran ve vajíčku, dát do oleje a za chvilku otočit. Položit na papírové ubrousky /vsáknou mastnotu/. Vaječné topinky mazat kečupem, kremžskou či obyčejnou hořčicí, jak má kdo rád. Já nejvíc miluju navrch plátek rajčete a posypat drobně nakrájenou cibulkou. Mňam.
2/ V hrnku rozšlehám jedno vejce, špetku soli, asi vrchovatou lžíci jemné strouhanky a 2 lžíce mléka. Já to dělám od oka, aby bylo takové přiměřeně husté těstíčko. Opět si rozpálím omastek a těsto vleju na pánev. Utvořím tvar elipsy /jako krajíc chleba/. Za chvíli obracečkou otočím, dopeču, dám na ubrousek. Potom položím na krajíc chleba. Potřít plnotučnou hořčicí, posypat mladou cibulkou, neuškodí plátky steril. okurky, rajčat, nebo steril. kapie. Hezká je i snítka petrželky. Říkáme tomu "vaječné řízky". Viděla jsem to i v "mlíčňáku", ale bylo to za sklem už takové ovadlé a unavené. Není nad čerstvé udělané doma. A není to žádná věda.
3/ Škvarková domácí pomazánka: škvarky umelu /pokud je nekoupím už mleté/, osolím, opepřím, přidám nahrubo nastrouhaný měkký salám, asi 2 nahrubo nastrouhané kyselé okurky, najemno nakrájenou cibuli, 2 vejce natvrdo - prolisované na tom kráječi na brambory do salátu a lžíci plnotučné hořčice. Vše dobře promíchat. Mažu na chleba a zdobím opet něčím zdravým a chutným - rajčátkem, petrželkou, jarní cibulkou...Jaga.
V sobotu mě na chalupě budí bnučka slovy, dobré ráno babičko, rychle vstávej jdeme dělat míchaná vajíčka. Já nejraděj snídám chleba s křenovým pomazánkovým máslem a salámem nebo tuňákovou pomazánku a nebo pomazánku co dům dal (měkký sýr, máslo klasické nebo pomazánkové máslo. cibule. na drobno salám a lžičku majonezy. Chleba s máslem a čerstvou pažitkou nebo rajčaty. Dnes chleba s máslem a kedlubny se zahrádky.
Výborná je i teplá polévka, zvlášť když se to přežene den před tím s alkoholem...ale i jindy. Můj manžel třeba v sobotu si dá gulášovku od předešlého dne, k tomu chleba nebo rohlík. Často také dělám chléb s máslem, na to vařená vajíčka, posolit a hustě posypat pažitkou. To dělám někdy i k večeři. Nebo chléb s máslem na to ředkvičky, rajče. Ale to každý zná. Někdy topinku, vajíčka na mnoho způsobů, manžel párek, různé pomazánky, nebo koláče, buchty, myslím, že snídaně jde dělat hodně různorodá.
mě doma chutnala "kozí sekaná". Nebylo v tom žádné maso, natož koza
Na oleji orestovat uvařené brambory (zbylé z předešlého dne), na kostky nakrájený chleba (ideálně starší), přidat kmín, na konec zasypat velkým množstvím mleté sladké papriky, promíchat a hotovo. Chutná to jako paprikové brambůrky. Doma se to dělalo 2x do roka, ale vzpomínám na to často. Šlo by tam přidat i párek popř udělat na cibulce, pokud to někomu přijde moc prosté.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.