Výborná svíčková

Od: Datum: 17.06.13 23:22 odpovědí: 5 změna: 20.06.13 20:59

Chci udělat svíčkovou,ale potřebuji od vás poradit,jestli by jste mi nekdo neposlal recept na nějakou výbornou svíčkovou děkuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: martin1965*
Datum: 17.06.13 23:40

To chce cvik a zkušenost a nebo odvahu, receptů Vám zašlu spoustu. V první řadě kvalitní maso, dobrý základ a výdrž při přípravě, je to jako kdybyste chtěl(a) zaslat recept na na nějaké jiné složté životní situace. Buď to bude chutnat a nebo ne. A ještě si to musíte obhájit. Od mojí babičky byla svíčková vždy skvělá. V naší hospodě jí dělám jen na svatby ( jinak by to nikdo nezaplatil) a zatím držím standart. Buď to tam je nebo ne. Jinak jak opakuju receptů je spoustu, nejlépe normy nebo kuchařka Romana Vaňka - ty teda s oblibou kombinuji. Hlavně nepřipálit!

Ohodnoceno: 1x
 
Od: wamp®
Datum: 18.06.13 08:35
avatar

Takhle nějak ji dělávám já,je opravdu výborná:-Phttp://recepty.vareni.cz/svickova-omacka-na-smetane/

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 19.06.13 06:29
avatar

Jak už bylo psáno, maso by mělo být kvalitní. Omyju ho, otřu ubrouskem, nasolím a v pekáčku ze všech stran potřu rozpuštěným máslem, čímž se utvoří takový film. Posypu tymiánem, nakrájenou cibulí /dost/, mrkví, celerem a pretrželí /vše nastrouhat nahrubo/. Nebo si kupte mražený sáček Zelenina pod svíčkovou. Čerstvá je ale lepší. Uzenou slaninu nakrájím na kostky a také přidám. Někdo maso špikuje, ale naše vnoučata pak ty špíčky z masa vyďoubávala, tak jsem špikovat přestala a dávám špek jen do pekáče k masu. Přidám asi 3 bobkové listy, zakápnu citrónem. Do kousku gázy si zavážu asi 10-15 pepřů a 6-8 nových koření a sáček přidám do pekáče. V lednici to nechám uležet asi 2 dny.

Pokud mám maso z divočiny, /jelení, srnčí, dančí, mufloní, kančí.../, nechávám to naložené ve studenu uležet až 5 dní, u zvěřiny je to lepší. To potom maso navíc jemně popráším kořením Divočinka a do toho uzlíčku k celému koření přidám asi 6 - 8 celých jalovců.

Po rozležení peču maso v troubě. Přidám kousek másla a dávám pozor, aby se maso a zelenina nepřipálily. Mělo by to být pěkně dozlatova, aby omáčka měla tu správnou barvu, ale ne připálené /zhořklo by/. Po upečení zalévám horkým vývarem /v nouzi i vodou s rozvařeným masoxem, vývar z kostí je ale lepší/, přikryju druhým pekáčem a dusím, aby bylo maso měkké. Pak přidám zakysanou smetanu, zahustím trochou mouky rozšlehané ve vodě. Někdy, když je dost zeleniny, není třeba moukou zahušťovat a to je, samozřejmě, lepší. Nechám zapéct, vyndám pytlík s kořením, bobkové listy a maso. Omáčku rozmixuju a pak procedím přes hustý cedník. Maso pokrájím na plátky a vrátím do omáčky. Nakonec dochucení - sůl, cukr, citrón.

Nejlepší je až druhý den, když se rozleží. Tak ať se Vám podaří, dobrou chuť.:-P Jaga.

doplněno 19.06.13 06:35:

Snad nejlepší vlastní svíčkovou jsem jedla, když se mi jednou podařilo u pana řezníka koupit čerstvou koňskou kýtu. Bylo vidět, že je to z mladého zvířete - světlé, růžové maso. Poradil mi, ať dám trochu méně cibule, že je konina trochu nasládlá, proto té cibule méně.

Dělala jsem to na smetaně a skutečně jsem lepší svíčkovou snad nejedla. Jenže je to už asi 15 let a pan řezník pak už nikdy čerstvou koninu neměl.

Jinak mnou neopovrhujte, mládí jsem prožila kousek od Kladrub a koně mám strašně ráda /teda živé :D/. Ale tohle byl prostě už jen kus masa, ten kůň už v tom vidět nebyl.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.06.13 07:08
avatar

Nevím, jak zdatná jste kuchařka. Jestli chcete doplnit to, co znáte nebo začínáte úplně. Než budete dělat opravdovou svíčkovou, která stojí asi 300kč za kilo a ze 30dkg dobrou omáčku neuděláte, udělejte jakoby svíčkovou omáčku z jiného masa. Z kuřete, stačí kuřecí čtvrtky nebo skelety, z vepřového plecka, z hovězí falešné svíčkové, z koňského,které já osobně, miluji.;) A naučte se dvě varianty. Když si dáváte záležet, tak to krásně popisuje Jaga a když ji chcete udělat teď hned, metodou ŽAVES (žádné velké smolení), protože vás o ni požádal někdo u snídaně, že by ji chtěl dnes na oběd.:D Do hnce maso, očištěná kořenová zelenina, cibule, 4 kuličky nového koření, pár kuliček celého pepře, nejlépe do udělátka na vyluhování čaje, do čajítka, ať nemusíte lovit kuličky koření. Nedávám bobkový list, který by tam měl patřit, nemám ho ráda. Zalít vodou tak, aby maso bylo ponořené, uvařit doměkka. Uvést k varu a pak vařit tak, aby voda příliš nebublala, nechat jen "táhnout". Ze začátku sbírat pěnu na hladině. Pak vybrat maso, koření a cibuli a ostatní rozmixovat dohladka. Uvést k varu, zalít nejlépe tekutou šlehačkou. V hrnečku rozkvedlaná mouka cca 3 lžíce na dl vody a lžíce hořčice. Do klokotem vařící omáčky lít za stálého míchání, nejlépe metlou nebo kvedlačkou, tolik, aby byla omáčka správně hustá. Do varu posolit. Vložit zpět maso , kuřecí zbavené kostí, na prohřátí.:D Takhle to dělávaly kuchařky ve školkách. Kyselily buď octem nebo citronem. Já dávám hořčici. ;)

Ohodnoceno: 1x
 
Od: martin1965*
Datum: 20.06.13 20:59

Pozor - dosti tradovaný omyl!. Svíčková na smetaně jako jídlo nemá žádnou souvislost s druhem hovězího masa, který se nazývá svíčková. Svíčková omáčka se dělá z kvalitního hovězího (nejlépe zadního, ale to je již dnes také překonané dělení, které vzniklo za socíku - a taky na tom šikovní řezníci tenkrát pěkně vydělávali). Svíčková jako druh nejjemnějšího hovězího masa je vhodná k rychlé úpravě - bifteky, řezy, Chateaubriand, tatarák, carpacio a asi i další. Takže zapomeňte na svíčkovou ze svíčkové.

doplněno 20.06.13 21:07:

Jinak název " Svíčková na smetaně " je vyhrazena pro omáčku připravenou z hovězího masa ". Ostatní omáčky založené na stejné bázi se obyčejně nazývají třeba "Kuře na smetaně", "Srnčí na smetaně", "Králík na smetaně" a pod.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.