Svíčková je jen hovězí?

Od: Datum: 04.06.13 20:37 odpovědí: 14 změna: 06.06.13 08:40
avatar

Ahoj ,

- v souvislosti s pořadem Prostřeno mne napadlo - je maso zvané "svíčková" jenom hovězí, anebo je tato svalovina přítomna u všech savců (třeba i u lidí)?. Na internetu jsem zatím uspokojivou odpověď nenašla. Dík.Marcela.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 04.06.13 20:41

Ano - tento sval mají všichni savci... ;) Běžně lze koupit třeba svíčkovou vepřovou, té se hovorově říká panenka...

doplněno 04.06.13 20:42:

Viz např. - http://cs.wikipedia.org/wiki/Svíčková , včetně obrázku...

doplněno 04.06.13 20:45:

Teď mne tak napadá - nevíte někdo, zda tento sval mají všichni obratlovci?

doplněno 04.06.13 22:05:

Jethro - máš pravdu, ryb už jsem ´pár´ kuchal a svíčkové jsem si nevšiml... *smich* - nějak mi to nedocvaklo... *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.06.13 21:58
avatar

Tak třeba obratlovec ryba ho nejspíš nemá...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.13 02:10
avatar

Jeee, ja bych zase nechtela zabry:-D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: viky®
Datum: 05.06.13 01:10
avatar

Dobrý den "Marcelko." Svíčková - jedno vím jistě. Není o masu, ale jak se připravuje. Maso se nechá naložit s kořením v lednici, nejméně jeden den. / zveřina i tři dny./ Přidá se hodně cibule, zeleniny a bez podlévání peče, až je zelenina tmavá, pak teprve podlijeme a dopečeme, aby maso bylo měkké. Koření vyndáme, zeleninu rozmixujeme, není potřeba ničím zahustit, jen dochutit, smetanou, máslem, citron. Nezáleží na tom, jaké je to maso, zda hovězí, vepřové, divočina, nebo kuřecí. Domnívám se, že základ není tak v masu, jako v postupu přípravy masa.
Dělala jsem i divočinu z hovězího masa. Záleží, jak je maso naložené / koření, slanina/ a upravené. To je můj názor ke svíčkové, ne k masu. Viky

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.13 01:51
avatar

Bohužel je jisté jen to, že se mýlíte. Dotaz je na "maso" a ne na přípravu jakéhosi pokrmu lidově nazývaného "svíčková", což je v podstatě "pečeně (libovolná) na smetaně".

Oficiálně je "svíčková" obchodní název specifické části výsekového masa z jatečného skotu, případně zvěřiny.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: bmbx®
Datum: 05.06.13 02:17

Původní jídlo "svíčková na smetaně" je recept který se má správně dělat ze svíčkové a patřičné zeleniny. Postupem času se vžilo nazývat nadále druh hovězího masa a nebo druh omáčky s jakýmkoliv masem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.13 15:44
avatar

No to ale není "svíčková" ale "a la svíčková". Ta se dá připravit z různého masa, nejlepší je ale z pravé svíčkové. Naproti tomu i pravá svíčková (tedy maso) se dá zprznit.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.13 09:39
avatar

Stačí kouknout Wikipedii.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.13 10:14
avatar

http://www.masobrejcha.cz/chut-masa/

http://www.dobrafarma.cz/zbozi.php?zbozi=201

Ze školy jsem dlouho pryč ale u vepřového jsme se učili panenská pečeně (též mezi lidmi známá jako panenka nebo panenská svíčková), běda kdo řekl, že vepřové má svíčkovou, jediná dobrá odpověď byla, že svíčková je hovězí.

Svíčková je velmi ceněnou částí hovězího masa. Je to svalovina bedrovců, ležící jako pruh pod páteří na obou stranách, v zadní části silnější, vpředu se pozvolna vytrácejí. Svíčková leží pod nízkým roštěncem a při dělení zadní čtvrti se odřezává. Odděluje se od příčných výběžků bederních obratlů, jejichž otisky jsou na horní straně svíčkové vidět. Silnější zadní konce svíčkové se označuje jako palec, úzký přední konec jako špička. Svalovina svíčkové je jemně vláknitá, neobsahuje s výjimkou povrchu takřka vůbec žádnou tukovou tkáň a ve svalech je velmi málo vaziva. Svíčková se krájí napříč průběhu svalových vláken, čímž se jemnost porcí ještě zvyšuje. V kuchyni se svíčková protahuje slaninou, nakládá do marinády, připravuje se na smetaně. Častou úpravou svíčkové je pečení. Řezy ze svíčkové se označují jako bifteky (ang. beefsteak). Bifteky ze střední části svíčkové se nazývají tournedos, dvojitý biftek je châteabriand (šatóbrián). Svíčkové není nikdy dost. Proto se ke stejnému kuchyňskému zpracování užívá některých kulatých svalů (z plece je to kulatá plec, označovaná také jako kužel, některé kulaté svaly z kýty). Označují se jako nepravá či falešná svíčková a svou jemností svaloviny zůstávají daleko za pravou svíčkovou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.13 19:30

Má úvaha začíná otázkou?

Je nutné spojovat svíčkovou omáčku s masem zvaným svíčková? Hlavně, že je to připraveno s láskou a s vyváženou chutí.

Ti "machři" z pořadu Prostřeno často více vědí, než umějí. Touha po penězích z nich dělá v některých případech padouchy.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zabu
Datum: 05.06.13 22:53

Já myslím, že je nutné, v určitých případech(a tento patří mezi ně) ctít původní názvy. Je to nutné k tomu, aby se lidi byli schopni domluvit. Existuje spousta ustálených názvů. Svíčková je prostě hovězí maso. Omáčka se jmenuje svíčková na smetaně, stejně jako svíčkové z roštěné se říká falešná svíčková. A nebudeme-li dodržovat(z pohodlnosti, z lenosti a já nevím proč) tyto ustálené názvy, může se stát, že bude mluvit jeden o koze druhý o voze.

Znát odborné termíny je potřeba pokaždé, když se musí domluvit dva mistři stejného řemesla, ve vědě, ve škole, každý obor má své odborné názvy a svůj slang. A ten kdo se pokouší nedodržovat zvyky, buď vypadá hloupě, nebo má pocit, že jsou všichni proti němu. A platí to i o vaření a surovinách pro něj.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.13 23:17
avatar

*palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.06.13 08:11

Dobře vám rozumím, chápu vás, ale nejsem v tomto směru malicherná. Vařím od dětství a je mi 76 let. Všichni, co mne poctí návštěvou v době stolování, mohou mé kuchařské umění ocenit a věřte, že jsem se nesetkala s negativní reakcí. Naopak rozdávám recepty a rady na všechny strany. Pořadem Prostřeno pohrdám a málokterého z účinkujících bych si pozvala domů.

Pokud jste u slovíčkaření, pak mne více trápí, že se nám vytrácí krásná čeština z našich slovníků a že ten, kdo neumí anglicky, jako by nebyl. Nic proti angličtině, ale patří do obchodních jednání a ne do českých médií. To si dám raději svíčkovou z vepřové kýty.

Spousta receptů by neexistovala, kdyby hospodyňky nenahrazovaly jednu surovinu úspěšně jinou. To bychom pekli dodnes mamuty na ohni.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.06.13 08:40
avatar

Já si myslím, že tato diskuze o slovíčkaření není. Věci by se měly nazývat pravými jmény. Když jdu do restaurace a objednám si svíčkovou za strašlivé peníze a oni mi přinesou vepřovou na smetaně, tak by se mi to nelíbolo. Hrubě nelíbilo. Vařím kuře na smetaně, tak proč vepřovou nazývat svíčkovou, když je to vepřová nebo kuře na smetaně? ;) Šlo by z této situace vybruslit : Vepřová na smetaně á la svíčková? Když takhle jde nazvat kuře, které se upravovala jako bažant?

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.