Nejste přihlášen/a.
Ahoj, vždy když dělám karamel, tak se mi přilepí na vařečku, ztvrdne a potom nejde vůbec sundat. Jak na to, aby se tak nelepil? Díky za odpovědi
Pokud má být výsledkem tekutý karamel například do zmrzlinového poháru, tak do rozpuštěného horkého, již vypnutého karamelu nalijte velmi pomalu za stálého míchání vroucí vodu (pozor na prskání a popálení- tekutý karammel má vyšší teplotu jak vroucí voda). Cca na 1 kg cukru 300 ml vody. Správnou hustotu zjistíte ukápnutím na talířek. Karamel se ochladí a tak poznáte jeho hustotu za pokojové teploty. Můžete nalít jen polovinu vody, nechat karamel vychladnout a pak teprve přiředit horkou vodou. Pokud by se Vám povedlo karamel naředit až moc, nezbyde nic jiného než přidělat další hustší várku a pak je smíchat. Tímto postupem se také řeší Váš problém s vařečkou (nejlépe kovovou plochou), protože v řidším karamelu se nalepený karamel na ní rozpustí. Pokud byste chtěla vyrobit karamel opravdu tvrdý (jako lízátko) tak Vám asi nic nepomůže. Jedině odmočit ve vodě. Pokud máte kovovou, tak jedině snad ještě nahřát v troubě a nechat karamel stéct do nějaké nádoby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.