Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gynekolog v 15ti - co mě čeká?

Od: lucka321* odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, zajímalo by mě, co dělá gynekolog, když jdete na patnáctiletou 1. prohlídku. Ráda bych se zeptala některých kamarádek, ale mám pocit, že tam nikdo z nich nebyl. Takže, prosím napsali byste mi některé vaše zkušenosti? Jo a ještě bych chtěla vědět, co bude dělat, když nemám ještě menstruaci. Mám z něho docela obavy :(

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

3x

Gynekolog si s tebou nejprve promluví, zeptá se tě na spoustu věcí, například jaké máte nemoci v rodině, jaké jsi prodělala úrazy a také právě na to, zda máš menstruaci, pokud ano, jak silnou a jak pravidelně atd. a také na to, zda jsi již měla pohlavní styk. Na to se ptá proto, aby věděl, jak tě správně vyšetřit. Ženám, které už žijí pohlavním životem zavádí do pochvy vyšetřovací zrcadla, což tobě, pokud jsi sex neměla, dělat nebude. Možná ti prohmatá břicho, možná tě požádá, aby sis odložila a prohlédne tě zvenčí, případně udělá ultrazvuk, ale nic víc.

Také se bude ptát, zda máš například výtok, nějaké potíže jako vsědění atd.

Nemusíš se stydět, vidí denně desítky nahých žen, je to pro něj rutina.

Pokud se chceš na cokoli zeptat, ptej se.

askmenow*
hodnocení

2x

Jinak nechápu, proč by slečna na gyndu jít neměla. Naopak mi přijde dobré se nechat prohlédnout. Navíc s gynekologem může konzultovat své otázky. Také některé slečny chodí na gynekologii, pokud se bojí toho, že ještě nemají první menstruaci... dnes ji již v patnácti letech většina děvčat má.

Jak říkám, jít tam mi přijde jako dobré.

fidonet*
hodnocení

1x

Spíše by mne zajímalo PROC jdete na gynekologickou prohlídku, pokud nemáte žádné potíže. Ale dobrou odpovědí může být i z preventivních důvodů. Pokud nemáte jakékoli potíže, nikde Vás netlačí, nebolí, nesvědí, nemáte nepříjemné výtoky, či jakýkoli problém, který neumíte s canestenem vyřešit, tak je návštěva zbytečná. Není to jako preventivní vyšetření prsu, které je opravdu důležité. pokud tam nejdete ani za účelem předepsání HA, tak bych návštěvu odložil, ane nic jí naopak nezkazíte. Tohle opravdu není v 15 nutné jako preventivní prohlídka u zubaře. Pokud nemáte potíže, klidně ji odložte na 18, ale znovu říkám, pokud máte nutkání, zajděte tam. A co čekat? Nic zvláštního, jen trochu intimnější otazky a doteky na místa, kam je vám asi jasné, že to bude nutné. Dobrý gynekolog, a to většinou u prvo pacientek se snaží každý, Vám navodi přijemnou atmosféru, zavede řeč na Váš život a důvody návštěvy. Pak Vám provede prohlídku, které se nemusíte vůbec obávat. Berte to tak, že je to lékař, že je jeho umyslem Vás prohlédnout stejně jako 6000 jiných prohlídek za poslední měsíce, a že jste pro něj opravdu jen pacientkou. TO zda máte nebo nemáte menstruaci nehraje roli, o to se bát nemusíte. Dokonce je několik způsobů, jak Vás vyšetřit i když jste panna, abyste o panenství nepřišla. proto, doporučuji, nebo spíše poukazuji na zbytečnost tam chodit, pokud nemáte problém. Věřím, že mne přítomné dámy podpoří, že to zbytečné je, ale nikdo tomu bránit nebude.

A pokud chcete zkušenosti dam? Pokud já vím, tak dámy, které tem už několikrát byly, a nejsou s osobou gynekologa znechuceny ( blbec se najde vždy), tak vyšetření neberou o nic jinak než vyšetření třeba u zubaře. Až Vám bude 50 a budete mít vyšetření konečníku, to jsou teprve nepříjemné věci.

.

Takže ať Vám to dobře dopadne

doplněno 05.06.13 22:01:

setřička Tě vždy bude zvát, mají z Tebe peníze od pojíštovny. To že nemáš menstruaci nejspíše souvisí s tím, že Ti nejspíše nezačala puberta, a tedy i hádám, ani extrémní růst prsou. Opravdu nemít v 15 menstruaci není nic neobvyklého, naopak je to tak správné, je to tak jak kdysi člověk/ dívky fungovaly. Dnešní dívky mají urychlený hormonální růst díky přemíry hormonů a chemie v kdečem. Dcerka měla první menstruaci taky až v 15 a půl a pak až za 3 měsíce. Neboj, ještě si toho dostatečně užiješ. A neboj, pokud ji nebudeš mít do 16-17 není ještě ničeho se obávat. gynekolog Ti menstruaci přirozeně nespraví neurychlí, pouze pomocí chemie / léků, ale to je přece hloupost udělat. Starosti bych si dělal až v 18 letech, pokud by Tvůj rst byl už ukončen a menstruace se nedostavila. Neboj Ona se brzy ozve ...

doplněno 05.06.13 22:04:

kokyno: menarché .. normální, takhle se to nedá říst, spíše jaká je statistické období. Takže standartní 13-15 let, extrém 11-18. Normální by měla být v 14-15, ale to dnešní moderní uspěchaná vystresovaná dívka míva opravdu od 13. Ale to už je bráno jako normál. A nemít v 15 není nic nenormálního, naopak může být pyšná, že její tělo není tolik "postiženo" hormony. Jak jsem napsal do 17 bych si starosti nedělal.

doplněno 06.06.13 08:21:

@askmenow ano, přesně jak píšete dnes je to opravdu od 11-12 běžné, ale nemělo by to tak být, ale je a bude. Hlavně ať to doba neuspěchá tak, že to bude standartně od 9 let, a tedy i takto rychlý nárust puberty, hormonu, vývoje a s tím bohužel související, hnusný svět, a hnusné muže, které by tyto dívky přitahovaly už o to dříve.

doplněno 06.06.13 08:24:

12-13 ( už jsem přemýslel nad jinou větou )

kokyno*

Rychlý nástup puberty souvisí spíše s vyšší tělesnou hmotností, jelikož vaječníky neprodukují dostatečné množství pohlavních hormonů pro normální funkci ženského těla, je pro to také potřeba nějaké množství tukové tkáně (proto mívají ženy s podváhou i s nadváhou problémy s plodností).

"A nemít v 15 není nic nenormálního, naopak může být pyšná, že její tělo není tolik "postiženo" hormony."

Problém je však v tom, že člověk nemůže sám poznat jakou příčinu má ten který zdravotní stav, a chybným úsudkem (to mám ale štěstí, že nejsem postižen hormony / mám rychlý metabolismus / jsem tak ohebný atd.) může vysvětlit něco, co je ve skutečnosti způsobené nějakým patologickým stavem.

(v praxi jsem to viděla v situaci "já mám ale štěstí, můžu žrát jak prase a pořád jsem hubená jak lunt")

kokyno*
hodnocení

0x

Rutinně se prohlídka v patnácti letech dělala akorát za komunistů. Moc smysl to nemá, pokud nemáš sex ani potíže... A těžko říct, co se bude nebo nebude dělat, to se liší lékař od lékaře.

lucka321*
hodnocení

Děkuji za odpovědi :) sama setřička mi dnes řikala ať tam jdu. Kvůli tomu, že nemám menstruaci a taky na prohlídku.

kokyno*

Jo, ta absence menstruace v patnácti letech se asi dá brát jako problém. Vlastně nevím, jaká je věková hranice pro "normální" menarché.

askmenow*

cs.wikipedia.org/...

Nicméně i když málo, mám i kamarádky, které ač byly zcela zdravé, dostaly menstruaci např. až v šestnácti letech.

doplněno 05.06.13 22:06:

Fidonet: Já už mám dvacet pár let za sebou a z vlastních vzpomínek můžu říc, že většina dívek v mém okolí - kamarádek a spolužaček - dostala menstruaci mnohem dříve, než píšete, nejčastěji tak mezi 12-13 rokem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma gynekologicka prohlidka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]