Nejste přihlášen/a.
Neznáte někdo recept na syrup z bezinkových květů? (nikoliv víno, nikoliv z plodů).
Takhle ho dělá skorošvagrová magdalenka.cz/...
A ještě dodám, že doslazuje hnědým cukrem - ale absolutně netuším, jestli to má na něco vliv. Zajímalo by mě, jestli se doslazovat o medem...?
doplněno 20.05.13 17:54:"i medem"
Dělám perlivou limonádu. Pětilitrovka sklenice, 5 květů bezu, cukr dle chuti, půlka citronu na plátky, půl kávové lžičky sody. Nechám týden na parapetu, sleju, vychladím a ještě ten den je vypito.
Já to jen překryju papírem.
Že by moc sluníčka? Netuším, nic podobného se mi nestalo ale někdy když je moc horko, vypijeme ji už za 4 dny. Maminka ji dělá také ale ona vše za 3 dny přecedí a přidá tenké plátky zázvoru, nechá na okně 2 dny a pak vychladí.
1 ks citrónu
2 l vody
20 ks bezového květu
5 dkg kyseliny citronové
2 kg cukr
Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka.
Svaříme je s vodou a necháme zchladit. Přidáme kyselinu, kolečka citronu a vše dáme do lahve na 24 hodin uležet.
Druhý den bezovou šťávu přecedíme přes čistý hadřík a přidáme cukr, který jen rozpustíme občasným mícháním. Přidáme 1 sáček konzervačního prostředku proti plísni, ale nemusí být, pokud šťávu vypijeme včas.
Květu můžeme dát víc, pokud máme - nic tím nezkazíme. Cukr přidáváme v poměru 1:1 na 1l vody. Citrónovou kyselinu můžeme nahradit větším množstvím čerstvého citrónu. A s konzervanty musíte vychytat poměr cukru a vody, aby se Vám šťáva nezkazila.
Dobrý den, Magdone, dám sem recept od kamarádky. Sama jsem diabetik, proto jsem ho nikdy nedělala. Je to prý dobrý recept. Tak ho vyzkoušejte a uvidíte. Jenže letos jsou už voňavé bezové květy beznadějně pryč. /nejdou mi odstavce, snad se v tom vyznáte/ 40 bezových květů, 3 1/2 balíčku kyseliny citrónové, 1 balíček Gelfix, 3 l převařené vody, 3 kg cukru krupice či krystalu. Bezové květy opláchneme, dáme do velké láhve či hrnce. V převařené chladné vodě rozmícháme kys. citrónovou a Gelfix a nalijeme na květy. Nádobu přikryjeme a květy v nálevu necháme 48 hodin uležet. Pak přecedíme, přidáme cukr a necháme rozpustit. Šťávu plníme do láhví, dobře uzavřeme. Ředíme pitnou vodou, přidáme led. Je to bez těch odstavců děsný guláš, ale snad se v tom vyznáte. Jaga.
doplněno 15.07.13 08:00:Vzpomínám si na své dětství. V jedné strašně staré kuchařce jsem našla opravdu slovosyrup. Dnes je to pro nás neskutečné, podle starých pravidel to bylo běžné.
Dík za další recept.
Co se týká toho slova syrup, mám pocit, že jsem ho s tím y ještě četl jako kluk na etiketách lahví.
doplněno 15.07.13 08:13:tohle sice není zrovna český výrobek, ale je vidět, že to ani s tím y není zcela mimo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.