Nejste přihlášen/a.
Ahoj mam otazku ,kdyz hubnu a mam dietu neni problem ,kdyz snim za 1 den, kilo jablek nebo kilo bananu? Budu hubnout dal?
Banány jsou silně kalorické, takže po kile banánů můžete mít klidně 2 kg navrch. Při dietě se nedoporučují vůbec. Jablka můžete, ale také v rozumném množství. Ve velkém by se nemělo jíst žádné ovoce, jen tak 5 jahod, nebo švestek, 15 třešní a konec. V ovoci je hodně cukru.
Protože touto dobou je dost čerstvé zeleniny, dejte si raději ředkvičku, karotku, kedlub, nebo hrášek z lusků. A až narostou domácí rajčata, prozrálá od sluníčka, to bude něco jiného než ty umělé plody ze superhyper. Těch si pak můžete dopřát i víc, než jen 1 - 2 kusy. Jaga.
No ono kilo banánů obsahuje 75% vody a cca okolo 20% sacharidů z toho cca 10-12% cukrů. Taky je třeba říct, že kilo banánů obsahuje 20% váhy ve slupce, takže z kila banánů sníme 0,8kg to je cca 700-750kcal za den a to je dost málo. To je 160gramů sacharidů - z 0,8 kg banánů. Já si dám ráno jogurt s vločkama, dostanu 60-80 gramů, svačina třeba jeden banán, na oběd rýže nebo těstoviny a mám přes 200 gramů sacharidů - a to jsem ještě neměl svačinu a dvě večeře. S jabkama je ten poměr ještě horší, jablek klidně dvě kg aby byl na stejné hranici jako s banánem. Je nutno říct, že banán má střední glykemický index, jablka nízký glykemický index, takže hladina inzulinu není tak vysoká, aby ji rozkmitala a organismus se dostal do hypoglykémie. U ovoce vstřebávání cukrů zpomaluje obsah vlákniny, v jabkách je jí více, proto má nizký GI. Pak je tu glykemická nálož GN a tu mají banány taky střední, jabka nízkou - je to dáno celkově nízkým obsahem sacharidů. Taky je třeba říct, že fruktoza nehýbe z hladinou inzulinu, takže těch rychlých cukrů je v ovoci opravdu málo a díky obsahu vlákniny se uvolňují pomalu. Fruktoza je špatně stravitelná, takže ne všechna se využije, což opět snižuje energetický příjem. Za další - banán je úžasný zdroj draslíku, pak hořčík železo zinek vápník a něco málo vitamínů.
Ono když si dáte kostku cukru, rozkmitáte hladinu glykémie v krvi více než když sníte celou bulvu řepy, takže je důležité i zpracování. Třeba sušený banán má GI vysoké, protože voda se odpařila a enrgie, tedy obsah sacharidů se koncentrovala, takže třeba u těch banánů je to 4x tolik energie. Takže sušené ovoce by se mělo jíst ve 4x menším množství, jenže má vysoký GI což není vhodné vůbec.
Pět šest banánů za celý den rozhodně není mnoho, člověk při hubnutí by se měl dostat alespoň přes 1000 kcal a taky strava by měla být různorodá. Když jen ovoce, rozhodně ne jeden druh celý den a dělat si třeba ovocné svačiny z více druhů, aby byla strava vyvážená i obsahem vlákniny. Takže třeba kousek banánu, jabka, jahoda, kivi - vypadá to barevně a krásně, vitamínů minerálů je celá řada a vyšší obsah vlákniny sníží GI a GN.
doplněno 21.05.13 11:03:Mnoho lidí jde z fitka a cestou si někde koupí zákusek. Na doplnění energie jsou rychlé cukry po tréninku nejvhodnější, jenže v tom zákusku je vysoký podíl tuků a právě ty tuky nejvíce ovlivňují celkový metabolismus, takže banán je stokrát lepší než celozrnný chleba se šunkou nebo sýrem.
Jak píše Jaga. Kilo jablek a kilo banánů, to je obrovský rozdíl. Co se týká jablek, tak když jjich během dne sníte to kilo a nic víc a třeba jen jeden den v týdnu, tak se nic nestane a pročistíte organismus. Určitě nepřiberete. A říkáte, že máte dietu. Tudíž předpokládám, že máte nějaký určený jídelníček. Tak ho dodržujte, když se osvědčil a hubnete.
Slova klasické dietářky.Zeptám se, hodláte jist denně do konce života 1kg banánu a jablek?Myslíte, že to tělu postačí?Po pár dnech začnete jíst opět normálně, budete mít zmatený metabolismus a jojo efekt.
Na vašem místě a podle toho co píšete, nechápete rozdíl mezi dietou a změnou životního stylu.Vyhledejte dobrého výživového poradce, pokud chcete hubnout trvale a bez jojo efektu.
Ahoj, jestli chces hubnout, tak se 100% bananum vyhybej. Pri diete jsou dobry snad jedine kdyz si udelas koktejl z bananu, mleka a syrovatky, ktera se da koupit snad v kazdy lekarne { nechucena zadnym ovocem } a das si to misto obeda... syrovatka je na procisteni tela a jako doplnek pri diete je perfektni... a jinak pokud chces bastit ovoce zkus grepy.. zarucene pomahaj. Ja osobne jsem pri dietach zastancem zeleniny..a hlavne pohybu..
Ještě doplňuji, že na dané jídlo například snídani si vždy vyberu jednu poravinu bílkovinnou+jednu z sacharidové+ trochu zeleniny a tak složím celé jedno jídlo v tomto příkladu snídani.Věřte, že když jsem takto začala přesně skládatsi vyvážené jídlo, jíst pravidelně v rozmezí dvou, tří hodin, tělo tím začalo dostávat vše co potřebuje je svému provozu, metabolismus se nastartoval, tělo zjistilo, že bude dostávat pravidelné dávky jídla a tím pádem přestalo ukládat jídlo, pro případ, kdoví kdy zase nějaké dostane, vědělo, že za tři hodiny bude další jídlo a začalo fungovat, metabolismus se začal točit.Ze začátku, kdy jsem měla váhu tak vysokou jsem volila pohyb z 90 procent v bazénu, plavání, aqua aerobik, postupně přidávala pohyb na suchu.
Je to i souhra emocí, plakala jsem, pohyb mě ze začátku bolel, ale šla jsem dopředu, neohlížela jsem se, vystoupila jsem ze začarovaného kruhu různých diet,jedení/nejedení a konečně zasadila styl, při kterém lze hubnout a který hlavně lze dodržovat celkem příjemně a trvale!
doplněno 22.05.13 09:14:facebook.com/... Zde mám fotky, aby to nevypadalo, že si zde jen píšu nějaké řeči načtené z knížek.Ano, byla jsem neúspěšnou kandidátkou ve Jste to, co jíte, kde jsem chtěla vše dodržovat, ale prostě to nešlo, měla jsem ze všeho zmatek v hlavě, všichni, včetně nyní již bývalého manžela mě zavrhly, že jsem neschopná, nemožná aj.Mě se má změna životního stylu přitom jen nezdařila hned napoprvé.Napodruhé ale ano a už bych to nechtěla vrátit zpět.Postupně se ze mě stává jiný člověk jak vzhledově tak povahově s lepším náhledem na věci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.