Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Recept na nemocniční bílé kafe

Od: wydra® odpovědí: 14 změna:

Kdo pamatuje nemocniční bílé kafe? To bylo vždycky to nejlepší ze stravy, Určitě to byla nějaká melta, ale ať dělám co dělám, nedocílím tak dobré. A nejsem sama, kdo se pídí po receptu! Dá se někde zjistit? Určitě musela existovat přesná receptura protože všechny nemocnice ho vařily stejné. Jestli se vaří ještě dnes nevím, nebyla jsem v nemocnici několik mnoho let.

Jsem zvědavá, napište jestli víte, díky!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Snažila jsem se vypátrat recept ale má to háček. Znám jen jednu paní co pracovala v jedné léčebně dlouhodobě nemocných do konce roku 1999 a ta mi řekla, že káva na snídaně a svačiny se připravovala ze dvou směsí, jedna byla s cukrem, druhá bez cukru. Nasypala se do ¨vody (ne vařící) a pustilo se na chvilku míchadlo.

dericcaster*

Ano toto mohu jen potvrdit. Nějakou dobu jsem trávil po nemocnicích, ale už je to tak 9 let. Také mi ta bílá káva moc chutnala a když jsem se po tom ptal, tak jsem zjistil, že byla z polotovaru - chcete-li instantní. Nedávno byl zas v nemocnici táta, tak jsem se mezi řečí zeptal, zda ji ještě používají a dostal jsem tip na výrobek CHICORY DREAM ( online katalog st/...). Bohužel jsem jej zatím nikde v maloobchodě neviděl. Občas se sice objeví na aukru, ale většinou slazená varianta, což nemůžu... Nejpodobnější mi příjde bikáva...

hodnocení

Ano, neco takoveho jsem predpokladala. Jinak by tezko byla vsude uplne uplne stejna. Diky za snahu!

mirekiii
hodnocení

0x

Je to podobné jako "hospodský guláš", ten se také doma nedá napodobit...

hodnocení

@mirekiii nesouhlasim. V kazde hospode je gulas jiny, vice ci mene nedobry, obcas se da jist, ale ten vynikajici, tech bylo a je znacne pomalu. To kafe ale bylo ve VSECH spitalech stejne, chapete? STEJNE! :)

lidus*
hodnocení

0x

Milá "wydro" asi nemáte chuťové buňky nebo jste nepila dobré kafe. Já po špitálech chodím 30 let a nic horšího než špitální ranní kafe jsem nepila. Špinavá voda s trochou mlíka to je ten správný název. Zkuste uvařit dobrou meltu-vrchovatá lžíce melty do 1l vody a nechat zpěnit na plameni (pozor ráda uteče), pak nechat odstát asi 10minut, zcedit a přilít horké mléko 1:1, osladit medem.

hodnocení

@lidus omyl, ja si kavu nechavam prazit na zakazku a kafe vybrane! To prece ale neznamena, ze mi nekdy nemuze chutnat neco "ujeteho". Na to kafe nevzpominam s nostalgii jenom ja, ale mnoho lidi. Nikdo z nas nevi, cim ta kavovinova voda byla tak dobra. Navic je zajimave, ze ve vsech spitalech po republice byla stejna. Takze museli mit presne odmerene "kafe" i mliko. A to je to, co hledam. Takovou odpoved ne, i kdyz i za ni dekuji, ze jste se snazila me pbratit na jinou viru :)

doplněno 29.04.13 16:41:

A meltu dostat do podoby nemocnicni se mi nepodarilo nikdy. Nejlepsi z kavovin je spaldova instantni. Pro me ovsem.

levanda*
hodnocení

0x

Zdravím, také na něj vzpomínám - v dobrém, ještě z dob svých pobytů v porodnici *houpy*, což je zhruba třicet let zpátky. Loni jsem ležela v nemocnici a bílá káva bylo něco co se s tehdejší nedá srovnat. Ještě mi strašně chutnaly jogurty s červenou marmeládou kydnuté na talířek +loupák či rohlík. :-P

sebod*

Tak já se taky přidávám k těm, co jim bílý kafe chutnalo. A z melty ho nedokážu udělat tak dobrý.

sanyo*

Příčina je zcela jednoznačná, proč staré nemocniční kafe nemůžete nikdy udělat - protože nikde nekoupíte takovou meltu, která tenkrát byla, a to i kdyby jsme se stokrát rozkrájeli, je to tak a už to tak asi zůstane. Takových podobných případů se najdou možná desítky a desítky... Ta dnešní porcovaná Melta to je bída..

Nekupujte porcovanou,ale neporcovanou a bude to.Jí teda s tím,když z nostalgie udělám,nemám problém-chutná stejně,zrovna tak jako chutnala v hluboké minulosti doma k téměř každé snídaní!

hodnocení

Samozrejme ze porcovana nikdy domu, klasiku uz jsem sehnala, bude pristi tyden. Dostalo se mi rady, udelat meltu a tak dlouho redit mlikem az to bude jako v nemocnici. Tak ja to tedy zkusim a pak dam vedet. Proc ne trochu nostalgie, odlehci vazna temata, ne?

ladinpraha*
hodnocení

0x

V nemocnici jsem byl naposled skoro před 40 lety, ale na kafe si tam fakt nepamatuji. Ale dělávalo se všude a jsem schopen si ho udělat i dneska. Ale protože to mléko už není mléko, tak tu klasickou Meltu dělám podstatně silnější než je v návodu, ale to já dělám u všeho. Takže na litr vody 3 - 5 lžic Melty. Takže pak to mléko není tak ředěné Meltou. Tenkrát se hodně pila i Melta bez mléka, byla prakticky v každé jídelně.

hodnocení

0x

Nejlepší bílá káva je z prášku Caro (podobné složení jako Melta). :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma bílá káva

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]