Jak se peče chleba z fotografie

Od: Datum: 29.03.13 23:16 odpovědí: 11 změna: 07.04.13 19:12
avatar

Věnuji se vaření a zaujala mě tahle fotografie chleba. Netušíte někdo jak se peče? Kde takový pečou? Děkuji za případné odpovědi.



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 29.03.13 23:20
avatar

Asi podobně jako karlovarské oplatky. Vhodná forma, vhodné těsto a výsledek se dostaví.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: askmenow*
Datum: 29.03.13 23:45

Našla jsem jen, že foto je z Buchary v Uzbekistánu, snad vám to v dalším zjišťování pomůže.

Dohledala jsem to v tomto článku (u popisu dané fotky), číst se mi to nechce, třeba tam i něco píšou.

http://www.national-geographic.cz/detail/to-nejlepsi-z-hedvabnestezky-cz-chleb-je-temer-kulturni-univerzalie-26809/

doplněno 29.03.13 23:49:

Pokud umíte anglicky, něco se dočtete i v tomhle článku na Wiki:


Breads



Central Asian style dumpling soup called shurbo dushpera or tushpera (left), along with traditional tandoor bread called lepyoshka in Russian and Non in Uzbek, Tajik, Bukharian (right).

Traditional Uzbek bread, called generically non or patyr, is baked in the form of circular flat loaves (lepeshka in Russian) with a thin decorated depression at the center and a thicker rim all around. Nons are brought to the table with the decorated side up, then torn into irregular chunks which are stacked on the bread plate. Every region has different varieties of non, most prominent are:



  • Obi Non - Obi Non is the staple bread of Uzbek cuisine. Obi Nons are mentioned in one of the oldest written works, the Epic of Gilgamesh.[16] Obi Nons are baked in special clay ovens called tandir. "One having eaten in the morning a slice of Obi Non with raisins, fried peas or Circassian walnut will not be thinking about food for a long time", a quote from Ibn Sina (Avicenna).[citation needed]


  • Samarkand non - In different areas of Uzbekistan, Obi Non is baked in different ways. In Samarkand, small thick Obi Nons, the shirma non are the most popular.


  • Bukhara Obi Non - sprinkled with sesame or Nigella, emit a delicate aroma.


  • Wedding Patir (flaky Obi Non) - from Andijon and Qashqadaryo, according to ancient traditions this aromatic bread prepared with cream and butter was served during matchmaking meetings.


  • Tashkent Lochira - plate-formed Obi Non, is baked from short pastry (milk, butter, and sugar). Jirish non is specially prepared bread from flour mixed with wheat. Nomadic tribes did not make tandirs because of their way of living, but cooked bread on butter in kazans (cauldrons), preparing the dough on a milk base.


(viz http://en.wikipedia.org/wiki/Uzbek_cuisine )

První dvě slova psaná kurzívou jsou názvy, tak možná zkusit googlit stránky o nich, třeba i česky, možná už to někdo zjišťoval...

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 30.03.13 09:44
avatar

Já už jsem to nasla, vcetne vyroby, ted jsem nasla tuhle odpoved. Dekuji za ni. Jednak je to to spravne voditko a druhak hezke cteni. Diky za snahu!

Datum: 30.03.13 10:06

Wydro. Neblázni *zed*. Budeš se dělat s takovou nádherou bůhvíjak dlouho a pak Ti to rodinka zbaští za pár minut *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.03.13 20:08
avatar

Ono to neni az tak pracne, svickova je pracnejsi, zvlast kdyz ji delam ze 4 kil masa aby bylo dost omacky a domaci knedliky. Ale kdyz vidim, jak chutna, slysim chvalu, ze lepsi byt nemuze, tak me to potesi. A priste se jdu zase nekam nacpat ja! .-) Vareni mi nevadi, jsou horsi prace a mnohem zbytecnejsi!

Od: askmenow*
Datum: 30.03.13 19:35

Není zač, sama se ráda dozvím věci, ke kterým bych se třeba jinak nedostala :) Myslete na nás a pokud se vám recept osvěčí, napiště nám ho do téhle diskuze atřeba si také obohatíme jídelníček.

doplněno 30.03.13 20:54:

To vůbec nevadí, že nebude přesně jako z obrázku, důležitý je ten proces tvorby a rozšiřování si obzorů, i těch chuťových, řekla bych :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.03.13 20:10
avatar

Urcite si vzpomenu, pokud sezenu nejakou raznici a podari se mi to upect v el. troube Treba nekdy a pak dam na web a tady se take podelim. Ale az takovy asi fakt nebude. Takovou raznici nesezenu :(

Datum: 31.03.13 00:04
avatar

TAk tohle je asi zasadni, i kdyz si nemyslim, ze by oni davali tolik tuku. Je tady i ta raznice. Ale casem sezenu neco. Zkusim jeste znamou z Jordanska

http://www.chefmichalnovak.cz/97-lepjoska#prettyPhoto

doplněno 31.03.13 00:46:

Nastudovala jsem ruzne obrazky, zkusim to formickama. A objevila jsem v Pze restauraci, kde ho prodavaji , tak uz tam svistim pri nejblizsi prilezitosti! Jde nekdo se mnou?

http://www.mzv.cz/tashkent/cz…prvni_uzbecka_restaurace.html

Od: erik*
Datum: 07.04.13 18:31

Umíte hledat strejčkem googlem(www.google.cz)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: askmenow*
Datum: 07.04.13 18:57

Trochu pozdě na takhle rejpavou a navíc nepřínosnou odpověd, když máme už dávno vyřešeno.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.04.13 19:12
avatar

@askmenov vzdyt Erik je chudak, ktery nevi kde a jak se uplatnit se svym IQ ...nemit sveho strycka, nevedel by co rict

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.