Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Piškotové půlměsíčky

Od: babajaga® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, tchyně, než onemocněla, často pekla půlměsíčky. Bylo to piškotové těsto - máslo, cukr, vejce...buď žluté, nebo se to obarvilo kakaem. Vím, že se suroviny nevážily, dávalo se to nějak podle toho, kolik vážila vejce.

Těsto se natřelo na vymazaný a moukou vysypaný plech a peklo se to. Hned na vytažené z trouby se za horka natřela bílá poleva, buď rumová nebo citrónová. A hned teplé se z toho skleničkou vykrajovaly tvary - takové půlměsíčky.

Bylo to rychlé a chutné cukroví, nikdy jsem se babičce do toho nepletla, nanejvýš jsem nakonec vykrajovala, takže nevím poměr.

A vnoučata najednou přišla, zda bych jim to neupekla, že si na to vzpomínají a moc jim to chutnávalo. A tchyně má silného Alzheimera, nepamatuje si už vůbec nic a recept by dohromady nedala. Napsané to nikde v sešitu neměla, dělávala to z hlavy.

Proto prosím hospodyňky, neděláte některá toto jednoduché cukroví? Kdybych byla věděla, jak babička dopadne, včas bych si to někam, napsala, bohužel, dneska už je pozdě na všechno.

Děkuji za případné recepty. :) Jaga.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

2x

mám v oblíbených tyto

recepty.vareni.cz/...

recepty.cz/...

hodnocení

2x

Mám tento recept, léta vyzkoušený, ikdyž to není asi ten, co hledáte, ale je moc dobrý a zvláštní na něm je, že se dává hrubá mouka.

těsto - 200g prášk. cukru, 200g másla, 4vejce, 1 vanilk. cukr, 200g hrubé mouky. Utřeme máslo, cukr, vanilku a žloutky do pěny. Přidáme mouku a sníh z bílků. Upečeme na vymaz. a vysypaném plechu. Utřeme si polevu - 200g prášk. cukru, 1 bílek a šťáva z půlky citrónu. Polijeme polevou a necháme lehce ztuhnout. Z rozpuštěné čokolády uděláme nožem na polevě mřížky a vykrajujeme sklenkou půlměsíčky. Citron lze vyměnit za rum. Já to někdy dělám jen jako řezy, krájím na obdélníčky, aby nebyl odpad. Do těsta lze přidat kakao.Je to recept od mé mamky.

Jinak piškot dělám, co váží vejce, tolik cukru, pol. mouky, na každé vejce lžíce vlažné vody a špetku pr. do pečiva. Dělám také sníh.

uska*
hodnocení

2x

KAKAOVÉ PŮLMĚSÍČKY z rodinné kuchařky z r. 1907

16 dkg másla, 16 dkg cukru, 4 celá vejce, vždy po jednom přimíchat, trochu kakaa, 16 dkg krupičné mouky

poleva - 250 dkg cukru 3 lžíce rumu, 3 lžíce vody

Jelikož nevím co znamená krupičná mouka, tak míchám polohrubou mouku s hrubou krupicí. Já to dělám od oka, ale výsledek je vždy dobrý.

lidus*
hodnocení

0x

Jaguš netajím se tím, že peče moje stará matka, dělá i tyto piškotové půlměsíčky, já nemám ráda citronovou polevu co na ně dává, nejraděj mám okraje a zbytky po vykrájení. Pokud nikdo recept nedá tak jak k máti pojedu dovezu recept. L

hodnocení

0x

Nebylo to tak, že na jedno vejce přišla lžíce mouky a lžička krystalového cukru? Postup jak u cvibachu. A 50 na 50 soda na prdop.;) Já zase lituji, že jsem se babičky nezeptala na Boží milosti. Už jsem zkoušela mnoho receptů, ale žádný nechutnal tak, jako babiččiny.

doplněno 26.02.13 17:06:

Ahááá, tak to je. A já jsem si myslela, že jsem lempl, když neumím zahusti omáčku. A někdy se divím, že včera byla mnohem hustější. No toto?! *cert*

doplněno 26.02.13 17:08:

Koukej, Jago! Stačí se zeptat. To je úžasné, na co všecko člověk najde odpověď na poradte.cz. *hej*Uška, děkuji, vyzkouším taky.

Babkazov, ono to dnes není ani tak v receptu, jako v kvalitě mouky, másla, sádla, droždí a jiných ingrediencí, které byly dříve o moc kvalitnější. Nebyl takový výběr, ale co bylo, byla kvalita... Moje babička dělala buchty, které byly tak nadýchané, že se jen pily na jazyku...já kdybych se snažila sebevíc, nikdy takové buchty nemám. Mám hodně špatné zkušenosti s moukou i při zahušťování a jíšce. Přijde mi, že to je husté dost a za chvíli to zřídne, nevím čím to je...

hodnocení

Děkuji vám, milá děvčata, vyzkouším postupně všechno. Vnoučata jsou ve věku 12 a14 let a tak doslova sežerou všechno /nemohu napsat, že snědí/. A vůbec nebude vadit, že to není přesně třeba to, co jsem zamýšlela, hlavně když to bude dobré a hlavně: BUDE TOHO HODNĚ! Jaga.*slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]